22.12.2020

Nähtävyys: Herra Hakkaraisen talo – lasten toivekeidas Sastamalassa

Lastenkirjailija Mauri Kunnaksen tutut hahmot heräävät henkiin satutalossa Sastamalassa.

Pirkanmaan Sastamalassa, graafikko, lastenkirjailija Mauri Kunnaksen kotiseudulla, sijaitsevan kivitalon paksujen seinien suojissa on lasten toivekohde, joka on toteutettu tyylikkäästi ja hauskasti. Täällä pääosassa ovat suositun kirjailijan luomat lukuisat tutut ja sympaattiset hahmot.

Herra Hakkaraisen talo on vuodesta 2003 toiminut kohde, joka on lahjatavarakaupan ja seikkailukeitaan yhdistelmä. Paikka sopii monen ikäisille, sillä se on sisustukseltaan kekseliäs, hahmojensa puolesta vähän jännittäväkin muttei laisinkaan pelottava.

Vaikka Herra Hakkaraisen talo on pienempi, muistuttaa se ratkaisuiltaan Tukholmassa Djurgårdenin saarella sijaitsevaa Astrid Lindgrenin kirjoihin perustuvaa Junibacken-satutaloa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sopivasti sokkeloinen

Sopivasti sokkeloinen kokonaisuus houkuttaa seikkailemaan eri huoneissa ja tiloissa, joiden mitoitus sopii jälkikasvulle. Aikuinen saa Herra Hakkaraisen talossa paikka paikoin varoa, ettei lyö päätään ovenkarmeihin.

Herra Hakkaraisen talo on vahvasti elämyksellinen ja toimintaan houkutteleva. Täällä leikkiminen on enemmän kuin sallittua. Unissakävelijä Herra Hakkaraisen talo rakentuu neljän erilaisen huoneen varaan. Päähahmon oman kodin lisäksi leikkikeitaina ovat Sir Artturin ritarien sali, jossa on tarjolla miekkoja ja ritariasuja sekä liukumäki.

Avaruus-huone vie tulevaisuuteen 3000-luvulle ja ripeälle avaruuslennolle: reissu Plutoon ja takaisin hoituu seitsemässä minuutissa. 1800-luvun kaupungissa on esillä aikansa sekatavarakauppa ja suutarimestarin paja. Satunnaisia kävijöitä seuraamalla näyttää siltä, että ritarihuone on eritoten poikien suoisossa, kauppa tyttöjen valtakuntaa.

Koiramäki, Kalevala, Seitsemän veljestä…

Kunnaksen tuotannon tunnetuimpia teoksia ovat historialliset Koiramäki-kirjat sekä Kalevalan ja Seitsemän veljeksen -versiot.

Jos omasta kirjahyllystä puuttuu joku Koiramäen seikkailuista, Joulupukin tarinoista tai Herra Hakkaraisen seikkailuista, niin Sastamalan myymälästä ne löytyvät – ellei kirja ole niin suosittu, että sen painos on loppu kustantajaltakin. Se ei ole ihan harvinaista Mauri Kunnaksen tuotannon kanssa.

…ja ikisuosikki Joulupukki

Ikisuosikki on Joulupukki-kirja, jota on myyty yli 1,5 miljoonaa kappaletta. Mauri Kunnaksen kirjoja on myyty maailmassa yli 10 miljoonaa kappaletta. Kirjoja on käännetty 37 kielelle ja julkaistu 36 maassa.

Herra Hakkaraisen talo on avoinna ympäri vuoden, ma–pe klo 10–17, la 10–16, su suljettu. Kesäkausina suosittu on myös takapiha, joka ei ole mikä tahansa paikka vaan Herra Hakkaraisen hurjan hauska autopiha. Pääsymaksu: 7 € / hlö, ryhmälippu 6 € / hlö, kun seurueessa vähintään neljä henkilöä. Alle 2-vuotiaat ilmaiseksi.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Jari Saarentaus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat