21.12.2017

Näin ajat turvallisesti vuoden pimeimpänä päivänä

Talviautoilua

Autoklinikka muistuttaa, että vahinkoja pimeällä voi välttää parhaiten kiinnittämällä huomiota ajoneuvon kuntoon ja omiin toimintatapoihin.

Suomessa eletään tällä hetkellä vuoden pimeintä aikaa. Talvipäivänseisaus eli vuoden pimein päivä on tänä vuonna 21. joulukuuta.

Ajoneuvojen korjaamiseen keskittyneen Autoklinikan teettämän kyselytutkimuksen mukaan yli puolet (52 %) autoilijoista jännittää joskus pimeällä ajamista. Autoklinikan mukaan tarkkaavaisuuden lisäksi pimeän ajon turvallisuutta lisää kunnossa oleva ajoneuvo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valot kuntoon – myös peruutusvalot

Autoklinikka muistuttaa, että erityistä huomiota tulee kiinnittää ajovalojen toimivuuteen.

– Ajovaloumpioiden ja tuulilasin on oltava ehjät ja kirkkaat. Halkeama tai kiveniskemä tuulilasissa saattaa aiheuttaa vastaantulevan auton valoista prisman kuljettajan näkökenttään ja häiritä ajoa, Autoklinikan aluepäällikkö Markus Helkamäki kertoo.

Autoklinikan mukaan yleisimpiä vaurioita pimeässä ovat peruutusvauriot. Siksi myös peruutusvalojen toimintakunto ja puhtaus ovat tärkeitä ajettaessa pimeällä.

Pitkien liiallinen käyttö ärsyttää

Ajovaloja voi käyttää toisten autoilijoiden avustamiseen – tai ratin ja penkin välin ärsyttämiseen. Autoklinikan teettämän kyselytutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia autoilijoista on harmistunut liian myöhään pitkät ajovalot sulkevasta kanssa-autoilijasta.

– Hyvän toimintakunnon lisäksi ajovalot tulee suunnata oikein, jotta ne valaisevat tehokkaasti mutta eivät häikäise vastaantulijoita, Helkamäki tarkentaa.

Varoita eläimistä

Ajovaloja voi toisaalta käyttää myös muiden kuljettajien auttamiseen. Autoklinikan kyselytutkimuksen perusteella yli puolet (lähes 57 prosenttia) autoilijoista varoittaa aina vastaantulijoita hirvistä tai muista isoista eläimistä esimerkiksi valoja vilkuttamalla.

– Eläimet eivät käytä heijastimia ja liikkuvat usein hämärällä, joten kaikki apu ja tarkkaavaisuus ovat tarpeen niiden väistämisessä, Helkamäki toteaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kolaritilanteessa sivuun, hätävilkut ja varoituskolmio

Jos varovaisuudesta huolimatta joutuu kuitenkin kolariin, tai ajoneuvoon tulee muu tekninen vika, Autoklinikka muistuttaa pysäköimään vioittuneen auton mahdollisimman sivuun tieltä lisävaaran välttämiseksi. Autoon voi kytkeä hätävilkut ja viedä varoituskolmion sen taakse.

– Valitettavan usein varoituskolmion näkee aivan auton perässä, jolloin matka ei pimeään aikaan riitä reagointiin. Todellisuudessa varoituskolmion riittävä etäisyys on 100–300 metriä, Helkamäki muistuttaa.

Lähde: Autoklinikka Kuva: Antti Hentinen / Moottorin kuva-arkisto

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat