22.12.2017

Neljä vinkkiä sujuvaan joululiikenteeseen

Ruuhka

Poliisi, Liikennevirasto, Trafi ja Liikenneturva antavat vinkit sujuvaan joululiikenteeseen.

Monet suuntaavat jouluksi sukulaisten ja ystävien luo. Päivät ennen joulua ja joulun jälkeen ovat vilkasta aikaa liikenteessä. Liikenneviraston mukaan joulun menoliikenne on tänä vuonna vilkkainta perjantai-iltapäivällä ja aatonaattona aamupäivällä.

– Joululiikenteen vilkkaimpina tunteina nopeudet saattavat laskea esimerkiksi Helsingistä pois johtavilla teillä Tampereen, Lahden, Porvoon ja Turun suuntaan. Mitään läheskään juhannusruuhkan kaltaista ei ole kuitenkaan luvassa, mikäli keli on hyvä ja onnettomuuksia ei satu, Liikenneviraston tieliikenteen ohjausyksikön päällikkö Sami Luoma kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vilkkainta valtateillä 3 ja 4 Helsinkiin

Joulun paluuliikenne jakautuu useammalle päivälle, mutta Liikennevirasto arvioi vilkkaimman ajan osuvan tapaninpäivälle klo 12–19.  Vilkkaimmat tiet ovat valtatiet 3 ja 4 Helsingin suuntaan. Ilmatieteen laitos kertoo ajokelin olevan vaihteleva ja kehottaa tarkistamaan viimeisimmät säätiedot ja varoitukset ennen liikenteeseen lähtemistä.

Viranomaisten vinkit joululiikenteeseen

Älä pidä kiirettä

Poliisi muistuttaa varaamaan liikenteeseen riittävästi aikaa ja joulumieltä. Poliisin mukaan turvallisinta on edetä korkeintaan ajoneuvojonon vauhtia.

– Poliisi valvoo joulun aikana tieliikenteen turvallisuutta automaattivalvonnalla sekä poliisipartioilla. Muistakaa käyttää turvavöitä ja kiinnittäkää lapset kunnolla turvaistuimiin, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta muistuttaa.

Näe ja näy liikenteessä

Trafi muistuttaa, että näkeminen ja näkyminen parantavat joululiikenteen turvallisuutta.

– Jonossa ajaessa loska voi lentää jolloin tuulilasinpesulaitteiden tulee olla kunnossa. Tutustu myös autosi valojen toimintaan ja käytä niitä oikein, päiväajovaloilla lumituiskussa perä pimeänä ajava kuljettaja on aina riski liikenneturvallisuudelle, Trafin johtaja asiantuntija Jussi Pohjonen toteaa.

Muista turvaväli

Liikenneturvan viesti tämän vuoden joululiikenteeseen on turvaväli. Takapuskurissa roikkuminen on Liikenneturvan kyselyjen mukaan yksi kuljettajia eniten ärsyttävistä asioista.

– Sen lisäksi, että karvaus kuumentaa tunteita liikenteessä, liian lyhyt välimatka lisää myös peräänajon riskiä. Etenkin huonolla kelillä turvavälistä huolehtiminen korostuu: liukas tienpinta pidentää jarrutusmatkoja ja pimeyden tai lumi- ja räntäsateen aikana havainnointiin ja toimintaan tarvitaan enemmän aikaa, Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen perustelee.

Tarkista ajo-olosuhteet

Liikennevirasto muistuttaa tarkistamaan liikenteen ajo-olosuhteet ennen matkaa. Liikennetilanne-palvelusta voi ajokelin lisäksi katsoa talvikunnossapidon tilanteen lähes reaaliajassa.

Lähde: Liikennevirasto Kuva: Antti Hentinen / Moottorin kuva-arkisto

Luetuimmat