23.7.2019

Nuoret suhtautuvat kriittisesti huumeissa ajamiseen, silti joka neljäs tietää huumekuskin

#rohkee

Joka neljäs nuori tietää tai tuntee huumeissa ajaneen henkilön, selviää Liikenneturvan teettämästä kyselytutkimuksesta. Nuoria koitetaan rohkaista estämään päihtyneen kaverin ajamista #Rohkee-kampanjalla.

Rattijuopumus ei ole pelkästään alkoholin vaikutuksen alaisena ajamista. Rattijuopumukseen syyllistyy myös, jos kuljettajan veressä on ajon aikana tai sen jälkeen käytetyn huumausaineen vaikuttavaa ainetta, tai sen aineenvaihduntatuotetta. Vuonna 2018 jo 40 prosenttia rattijuopumuksista oli huumetapauksia.

Liikenneturvan teettämässä nuorisokyselyssä selvisi, että 24 prosenttia nuorista tuntee tai tietää henkilökohtaisesti huumeiden vaikutuksen alaisena ajoneuvoa kuljettaneen.

– Tulos osoittaa, ettei liikenne ole tässäkään suhteessa muusta elämästä erillinen saareke. Huumeiden käyttö on kasvanut edelleen viimeisten vuosien aikana, ja se näkyy valitettavasti myös liikenteessä. Päihteiden vaikutuksen alaisena ajaminen on aina iso riskitekijä, eikä ole väliä, mikä aine on kyseessä – silloin ei kuulu liikenteeseen, Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen summaa.

Nuoriso suhtautuu huumeratteihin kuitenkin tiukasti, kyselyyn vastanneista 94 prosenttia piti huumeissa autoilemista vakavana liikennerikkomuksena. Alkoholin vaikutuksen alaisena ajamiseen suhtautuminen oli yhtä kielteistä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nuorten asennoitumista vahvistettava

Tarvaisen mukaan on syytä vahvistaa sosiaalista normia, joka on vahvasti selvän liikenteen kannalla. Kaveripiirin ja muiden läheisten kielteinen suhtautuminen on iso ennaltaehkäisevä tekijä päihtyneenä ajamiseen, hän jatkaa.

Liikenneturva #rohkee

Yli kolmannes rattijuopumustapauksissa kuolleista ja loukkaantuneista on 14–24 vuoden ikäisiä. Päihteet erottuvat yhtenä isona riskitekijänä nuorten onnettomuuksissa, etenkin kesäisin. Liikenneturva kampanjoi jälleen heinä-elokuun vaihteessa erityisesti nuorten selvän liikenteen puolesta #Rohkee-kampanjalla.

Kyseisen kampanjan tarkoituksena on kannustaa estämään kaveria ajamasta päihtyneenä, tarvittaessa ottamalla vaikka avaimet pois, jos muu ei auta. Yli yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta toivoi, että kaverit yrittäisivät estää, jos itse olisi aikeissa ajaa päihtyneenä. Omaa kaveria estäisi ajamasta päihtyneenä vähintään melko varmasti 94 prosenttia kyselyyn vastanneista.

– Koko kaveriporukan kannattaa olla valppaana, jos kesän juhlissa vedetään muutakin kuin leukoja. Rohkea tyyppi estää kaveria menemästä rattiin, jos tämä on kännissä tai kamoissa. Se kaverikin aivan varmasti kiittää viimeistään seuraavana päivänä, Liikenneturvan järjestöpäällikkö Pasi Anteroinen huomauttaa.

Lähde ja kuvat: Liikenneturva

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat