27.2.2018

Oikeuden päätös: Saksa sallii kaupunkien dieselkiellot

Saksa sallii kaupunkien dieselkiellot

Saksalainen oikeusistuin on todennut, että maan kaupungeilla ja yhteisöillä on valta päättää itse alueellaan vallitsevista ajokielloista.

Saksan liittovaltion hallinto-oikeus on päättänyt, että saksalaiskaupungeilla on oikeus kieltää vanhempien dieselautojen käyttö alueellaan. Asiasta päätettiin tiistaina Leipzigissa.

Nyt tehty oikeuden päätös ei siis kiellä suoraan dieselautojen käyttöä minkään saksalaiskaupungin alueella, mutta se antaa kaupunkien ja yhteisöjen paikallisviranomaisille mahdollisuuden päättää käyttökielloista. Päätöksen taustalla ovat ilmanlaatuongelmissa kamppailevat Stuttgart ja Düsseldorf, jotka saksalainen ympäristöjärjestö DUH haastoi oikeuteen perustellen, että kaupungit eivät olleet tehneet tarpeeksi ilmanlaatunsa eteen.

Uusilta autoilta on syyskuusta 2014 asti vaadittu Euro 6 -päästotasoa, jota kielto ei koske. Liittovaltion hallinto-oikeuden päätöksellä ei siis rajoiteta syyskuun 2014 jälkeen ensirekisteröityjen dieselautojen liikennöintiä. Tätä edeltävälle Euro 5 -päästöluokalle asetettiin siirtymäaika, eli kaupungit voivat asettaa kieltoja vasta 1.9.2019 jälkeen.

Euro 6 poikkeaa Euro  5 päästöluokasta erityisesti typenoksidipäästöjen (NOx) osalta, mutta myös palamattomien hiilivetyjen (HC) osuutta on tiukennettu.

Saksan hallitus ja maan valtava autoteollisuus vastustavat dieseleiden ajokeiltoja. Ennakkoon on pelätty, että ajokieltojen mahdollistaminen laskisi vanhempien dieselautojen jälleenmyyntiarvoa ja pakottaisi työmatkalaiset etsimään uusia reittejä.

Saksan liikenneministeriö on harkinnut liikennesäädösten päivittämistä siten, että kaupungit voisivat kieltää dieselit tietyiltä reiteiltä. Euroopan unioni on painostanut Saksaa työskentelemään kaupunkiensa ilmanlaadun eteen voimakkaammin.

Korjaus 27.2.2018 klo 20:19: tarkennettu mahdollisen käyttökiellon koskevan Euro 5 ja vanhempia päätöluokkia.

Lähde: Deutsche Welle Kuva: Lauri Ahtiainen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lue myös:

Luetuimmat