9.1.2021

Oikeustapaus Saksassa: Kosketusnäytön käyttö ajon aikana kävi kalliiksi

Tesla Model 3

Tesla-kuski sääti lasinpyyhkimien nopeutta kosketusnäytöllä ja suistui tieltä – seurauksena 200 euron sakko ja kuukauden ajokielto. Sakkoseuraus mahdollinen Suomessakin.

Saksassa on noussut kohu niin sanotun tieliikennelain kännykkäsäännön laajennetusta tulkinnasta. Tuon lakipykälän mukaan käteen otettavan laitteen kuten esimerkiksi matkapuhelimen käyttö on kielletty ajon aikana. Pykälän mukaan auton kiinteitä laitteita saa käyttää sillä edellytyksellä, kun niissä on, joko ääniohjaus tai laitteen käyttö on mahdollista lyhyellä hetkellisellä vilkaisulla, mikä on sopeutettu tilanteeseen, näkyvyyteen, tie- ja liikenneolosuhteisiin, ajonopeuteen sekä säähän.

On hyvä mieltää, että sinä aikana kun kuskin katse karkaa tienäkymistä, liikkuu auto merkittävän matkan: 50 km/h nopeudella 14 metriä sekunnissa ja 100 km/h nopeudella 28 metriä sekunnissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viekö kosketusnäytön käyttö liikaa huomiota?

Mutta miten on kosketusnäytön eri toimintojen käytön laita ajon aikana? Tähän liittyy oikeustapaus, josta lähinnä suomalaista hovioikeutta vastaava Oberlandsgericht (OLG) Karlsruhe antoi tuomionsa 27.3.2020. Taustalla oli noin vuotta aiemmin tapahtunut tieltä suistuminen. Teslan kuljettaja ajoi 15.3.2019 Saksassa maantiellä nro 36 vesisateessa. Koska sade oli kova, kuljettaja halusi säätää tuulilasinpyyhkimien nopeutta. Säätö tapahtui ison, keskikonsoliin sijoitetun kosketusnäytön kautta. Valikkoa näprättäessä auto karkasi kuljettajansa hallinnasta suoralla tiellä, suistui tieltä oikealle, törmäsi penkkaan, puihin ja liikennemerkkiin.

Käräjäoikeutta vastaava Amtsgericht (AG) Karlsruhe katsoi kosketusnäytön sähkölaitteeksi (ein elektronisches Gerät), jota auton kuljettaja oli käyttänyt ajon aikana sääntöjen vastaisesti. Auton kuljettaja vei asian hovioikeutta vastaavaan oikeusasteeseen. Kuljettajan mielestä kosketusnäyttö on auton turvallisuustekninen osa.

Oberlandsgericht Karlsruhe ei hyväksynyt kuljettajan näkemystä, vaan piti voimassa AG:n näkemyksen, että kiinteä kosketusnäyttö on lainsäädännöllisessä mielessä elektroninen laite, jonka käyttö tässä tapauksessa ei ollut mahdollista pelkällä lyhyellä vilkaisulla, vaan näytön ja sen valikoiden näpräämiseen kuluu enemmän aikaa kuin pelkkä vilkaisu ja siten se heikensi liikenteen seuraamista.

Erilaisia tulkintoja riittää

Saksan eri ”hovioikeuksissa” on ollut erilaisia käsityksiä siitä, minkä laitteen käytössä noudatetaan laajennettua kännykkäkieltoa ja minkä ei. Saksassa ei kuitenkaan yleistä kieltoa kosketusnäytön käytölle. OLG Karlsruhe totesi kuitenkin, että kosketusnäytön käyttö ei ole kiellettyä, koska kyseessä ei ole kädessä pidettävä laite (kuten esimerkiksi matkapuhelin). OLG Karlsruhen mukaan kosketusnäyttö on auton kiinteä laite, jonka käyttö on silloin sallittua, kun pieni, nopea vilkaisu halutun toiminnon käynnistämiseen riittää liikenteen seuraamista oleellisesti häiritsemättä.

Teslan esimerkkitapauksessa edellä mainitut edellytykset kosketusnäytön käytölle ovat ongelmallisia, sillä säätääkseen lasinpyyhkijöiden nopeutta kuskin tulee ensin valita kosketusnäytöstä lasinpyyhkijöiden symboli ja sitten alavalikosta tulee valita jokin viidestä lasinpyyhkimen nopeudesta. Tämä toimenpide vaatii kuljettajan keskittymistä kosketusnäytön käyttöön, mikä ei toteudu pelkällä nopealla vilkaisulla. Kuskin olisi pitänyt samanaikaisesti pystyä katsomaan liikennetilannetta ja sopeuttamaan tilannenopeus sään ja liikennetilanteen mukaan. Tieltä suistumisen seurauksena kuljettajalle määrättiin 200 euron sakko ja kuukauden ajokielto.

Saksassa tiukka rangaistusasteikko

Saksassa autoilijoita ajokäytöstä ja liikenneturvallisuutta koskeva säännöstö on tiukka. Kuljettajan ratkaisuja koskeva rangaistusasteikko tiukkenee nopeasti, mikäli toimenpide on aiheuttanut vaaraa tai vahinkoa liikenteessä. Esimerkiksi matkapuhelimen tai muun sähkölaitteen käyttö on Saksassa ajon aikana kiellettyä. Mikäli näin kuljettaja kuitenkin toimii, on rangaistusasteikko seuraava:

  • Moottoriajoneuvolla ajaessa, sakkoa 100 euroa
  • Moottoriajoneuvolla ajaessa, liikennetilannetta vaarantaen, sakkoa 150 euroa + kuukauden ajokielto
  • Moottoriajoneuvolla ajaessa, aiheuttaen onnettomuuden, sakkoa 200 euroa + kuukauden ajokielto
  • Tuore ajokortin haltija kahden vuoden koeajan aikana saa edellä mainittujen lisäksi yhden virhepisteen ja jos aiheuttanut vaaratilanteen, joutuu lisäksi jatkokoulutukseen.
  • Polkupyörällä ajaessa, sakkoa 55 euroa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sakko mahdollinen Suomessakin

Suomessakin kuljettaja voi saada sakkoseuraamuksen Saksassa tapahtuneen kaltaisen onnettomuuden seurauksena, arvioi liikenneoikeuteen perehtynyt asiantuntija asianajaja Risto Tuori, joka on myös Liikenneoikeusyhdistys ry:n puheenjohtaja.

Tieliikennelain 98 §:n mukaan ajoneuvossa ja raitiovaunussa ei saa ajon aikana käyttää teknistä laitetta tai järjestelmää siten, että sen käyttäminen haittaa tai vaarantaa ajamista. Mahdollisen sakon suuruuteen vaikuttaa usea eri tekijä.

– Jos kuljettajan toiminnasta ei aiheudu vähäistä suurempaa vaaraa muiden hengelle ja terveydelle, niin seurauksena olisi 100 euron liikennevirhemaksu (TLL 171 §). Liikenneturvallisuuden vaarantamisesta seuraisi poliisin sakkokäsikirjan mukaan normaalisti 12 päiväsakon sakkorangaistus, Tuori taustoittaa.

Marko Jokela

Volkswagen Golf

Kosketusnäyttö – huomiovaras

Tunnoton kosketusnäyttö on ajamista häiritsevä huomiovaras. Valikoiden näprääminen vaatii tarkkuutta, jolloin katse voi harhautua useiksi sekunneiksi tiestä ja liikenteestä kosketusnäyttöön. Joihinkin toimintoihin painalluksen sijasta pyyhkäisyä tai säätöön tarvitaan jopa kaksi sormea. Monien uusien automallien ilmastoinnin, lämpötilan, puhaltimen ja ilmansuuntauksen säätö hoituu kosketusnäytöllä, joissain automalleissa jopa äänenvoimakkuuden säätö. Liikennetilanne voi oleellisesti muuttua kosketusnäytön käyttöön tuhraantuvien sekuntien aikana, ja onnettomuusriski voi kasvaa.

Erilliset, ronskit kierrettävät säätimet tai liukukytkimet ovat toista maata. Selkeä haptiikka eli kosketustunto kertoo säädöstä ilman, että katsetta tarvitsee kääntää pois tiestä ja liikenteestä. Toivottavasti autovalmistajat palauttavat tärkeimmät perussäädöt kosketusnäytön sijasta mekaanisiin, perinteisiin säätimiin, joita voi käyttää sormituntumalta.

Timo Turkula

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Moottorin arkisto, Lähteitä: Auto Motor und Sport, DMM

Luetuimmat