13.11.2017

Päivän kuva: erään saaren tarina

Spinalónga

Ensin siitä tehtiin saari. Sitten linnoitus, leprasiirtola ja lopuksi turistikohde.

Kreetalaisen ravintolan ikkunasta paistaa huomiota herättävä saari. Kuuman kesän polttaman kasvuston seasta erottuu raunioita, jotka peittävät saaren kauttaaltaan.

Saaren nimi on Spinalónga, eikä se välttämättä syntynyt saareksi. Historia kertoo Spinalóngan olleen alkujaan osa viereistä Kolokýthanin niemimaata, kunnes se vuonna 1926 mahdollisesti erotettiin itsenäiseksi linnakkeeksi rakentamalla 170 metrinen väylä saaren ja niemimaan väliin. Totuus ei selviä, mutta lopputulos kyllä: vuosisatojen ajan Spinalóngan ympärillä on ollut vettä. Se on saari.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Venetsialaiset, osmannit, turistit..

Saari muuttui linnakkeeksi vuonna 1579, kun voimissaan olleet venetsialaiset rakensivat linnakkeensa osmanneja vastaan. Muun muassa 35 tykillä varustettua linnaketta pidettiin valloittamattomana, ja se pysyi pitkään venetsialaisten hallussa, vaikka he menettivätkin itse Kreetan osmanneille. Vasta vuonna 1714 Spinalónga siirtyi osmannien haltuun.

Osmannien lähtö tuli vasta spitaalisten myötä: Kreikka teki Spinalóngan saaresta leprasiirtolan. Saarelle tuotiin nelisensataa lepraa sairastavaa eristykseen. Heitä varten venetsialaisten ja osmannien jälkeensä jättäneet rakennukset korjattiin ja saarelle rakennettiin puutarhoja. Saarelle muodostui pieni kylä, jonne vuonna 1937 rakennettiin sairaalakin. Vasta vuonna 1957 leprasiirtola suljettiin, ja viimeiset potilaat siirrettiin Ateenaan.

Kuva: Lauri Ahtiainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat