12.8.2018

Päivän kuva: Gibraltar ja helteiset apinat

Gibraltar ja helteiset apinat

Magottien eli berberiapinoiden väitetään jopa olevan Gibraltarin todellisia valtijoita.

Gibraltarin värikäs historia koostuu karkeasti tiivistettynä eri hallitsijoiden aikakausista, jokaisen tuotua omia säväyksiään strategisesti merkittävän vuorialueen tapoihin ja linnoituslaitteisiin. Esimerkiksi nimi Gibraltar on peräisin arabiankielisestä nimestä Džebel al Tarik, Tarikin vuori, tuolloin vuorossa olleen komentajan mukaan.

Gibraltar ja helteiset apinat

Kuitenkin viimeiset maailmanajat Gibaltarin lipputangoissa ovat heiluneet Yhdistyneiden Kuningaskuntien liput. Uskotaan, että näin tulee olemaan – kunhan itsehallintoalueella asuu magotteja eli berberiapinoita jatkossakin. Taikausko on niin vahva, että toisen maailmansodan aikana itse pääministeri Winston Churchill määräsi alueelle tuotavan lisää magotteja Marokosta ja Algeriasta sotavuosien harvennettua lauman vain seitsemään apinaan.

Gibraltar ja helteiset apinat

Nykyisellään Gibraltarinvuoren yläosissa asustaa noin 300 puolivillin magotin joukko. Lempeät ja leikkisät apinat ovat saaneet viime vuosina paremmin oman rauhan, sillä niiden ylipaino- ja sokeritautiongelmat ovat vähentyneet tarkemman ruokkimisen myötä, sillä ihmisten teollisesti tuotetut makupalat olivat lähes myrkkyä pienemmille kädellisille. Nykyisin apinoiden luontaista syömistä tuetaan vain hedelmillä, vihanneksilla ja pähkinöillä. Magotin ruokkimisesta voi seurata jopa 4 000 punnan sakko. Laihtumisen lisäksi apinat ovat rauhoittuneet, jolloin myös niiden häiriköinti ja varastelu on vähentynyt.

Gibraltar ja helteiset apinat

Syntyessään berberiapinat ovat lähes mustakarvaisia, niiden "ruskistuessa" aikuisuutta kohti. Eläkepäivien lähestyessä apinat saavat jälleen mustan värityksen. Vanhempaan ikäpolveen kuuluva magotti pitelikin heinäkuun hellettä lähinnä varjossa istuskelemalla. Varsinainen kuuma kausi Gibraltarissa on muuten näin elokuussa, jolloin lämpömittarissa on suomalaista kalpeanaamaa kauhistuttavia yli 40 asteen päivälämpöjä.

Senioriapinan tyyli toi mieleen Moottorin kuvaajat Le Mans Classicissa edeltävällä viikolla.

Apinoihin koskemista tulee välttää, mutta ihmisiin tottuneet apinat eivät ole aina itse moisesta tietoisia.

Toisaalta, ei ole tarkkaa tietoa milloin apinat ovat Gibraltarille saapuneet, mutta alue on nähnyt monen monta valloitusta niiden läsnäollessa. Aikalaishistorijoitsijat 1600-luvulta sanovatkin, että oikeasti Gibraltar kuuluu magoteille.

Gibraltar ja helteiset apinat
Tämä turisti voitti olkapäilleen peräti kaksi apinaa.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat