4.7.2025

Päivän kuva: Konginkankaan bussiturma sai viimein kunnon muistomerkin

Kuva Rikhard Wacker

Maaliskuussa 2004 Konginkankaalla tapahtui Suomen tieliikennehistorian tuhoisin onnettomuus. Onnettomuus sai keväällä viimein oman muistomerkin.

Suomen tieliikennehistorian tuhoisin onnettomuus tapahtui maaliskuun 19. päivä vuonna 2004. Tuolloin pohjoiseen matkalla ollut ja nuoria suomalaisia hiihtoturisteja kuljettanut linja-auto törmäsi vastaan tulleeseen täysperävaunurekkaan. Bussi osui perävaunun etuosaan, jonka seurauksena lastina olleet paperirullat vyöryivät linja-autoon. Bussissa olleista 23 kuoli ja 14 loukkaantui.

Moottori kävi Konginkankaan turmapaikalla kesällä 2024, jolloin onnettomuudesta oli kulunut hieman yli 20 vuotta. Turmapaikka oli vielä parikymmentä vuotta onnettomuuden jälkeenkin helppo tunnistaa samaksi paikaksi, josta on vuosien varrella nähty lukemattomia lehtikuvia.

Kenties parhaiten turmapaikasta mieleen jäivät kaksi valkoista puuristiä, jotka olivat molemmat niin sanotusti nähneet parhaat päivänsä. Erityisesti näistä risteistä pienempi oli jo osittain päässyt hajoamaan vilkkaasti liikennöidyn tien varrella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viimein oikea muistopaikka

Osasyy silloisten muistomerkkien huonolle kunnolle tuli varmasti siitä, että keskeisestä sijainnistaan huolimatta turmapaikka on hyvin vaikea saavuttaa. Paikan ohi kulkee paljon autoja, eikä alueella ollut juurikaan tilaa esimerkiksi oman auton pysäköimiselle. Hiljentyminen paikalla oli vaikeaa ja suoraan sanoen jopa vaarallista puuhaa.

Onneksi kuluneena keväänä Konginkankaan uhrit ja omaiset saivat viimein oman virallisen muistopaikan onnettomuudelle. Virallinen muistomerkki julkistettiin juhlallisin menoin huhtikuun lopussa. Merkin paljasti liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.).

Muistomerkki sijaitsee Konginkankaan seurakuntatalon puistoalueella, osoitteessa Kirkkotie 3, Konginkangas. Alue löytyy helpoiten asettamalla osoitteeksi Konginkankaan kirkon, jonka vieressä seurakuntatalo sijaitsee. Muistomerkki sijaitsee nyt rauhallisella ja turvallisella paikalla, jossa voi käydä hiljentymässä ja muistelemassa onnettomuudessa kuolleita.

Luonnonkiveä pronssilaatalla

Konginkankaan muistomerkkinä toimii suuri luonnonkivi, jossa on pronssilaatta. Pronssilaatassa on kyyhkynen, onnettomuuspäivä sekä maininta Konginkankaan linja-autoturman uhrien muistosta.

Päätyminen luonnonkiveen ja pronssilaattaan ei liene sattumaa. Uudella muistomerkillä on naapureina kaksi muutakin samalla tavalla toteutettua muistomerkkiä. Seurakuntatalon pihassa entuudestaan talvisodassa kaatuneiden muistomerkki ja lottajärjestön muistomerkki, joissa molemmissa on niin ikään luonnonkiviin istutetut pronssilaatat.

Tältä Konginkankaan turmapaikalla näytti kesällä 2024.

Turmapaikalla käynnissä urakka

Turvallisen muistelupaikan tekemisen ohella uuden muistomerkin tekemisen taustalla ovat käytännön syyt. Konginkankaan turmapaikalla on käynnissä Vt 4 Konginkangas–Kalaniemi -urakka, joka on joka tapauksessa myllännyt turmapaikan perin pohjin. Väyläviraston mukaan urakassa parannetaan olemassa olevia ohituskaistoja sekä rakennetaan yksi eritasoliittymä.

- Toivomme, että tien varteen ei enää pysähdyttäisi liikenneturvallisuussyistä liikenteen siirtyessä kiertotielle, vaan onnettomuuden uhreja kunnioitettaisiin uuden virallisen muistomerkin luona, Vt4 Äänekoski–Viitasaari ohituskaistat -hankkeen projektipäällikkö Jarmo Niskanen kertoi toukokuussa.

Urakka tulee vaikuttamaan monella tapaa Konginkankaan turvapaikkaan. Alueella tehdään parannuksia tien vaakageometriaan loiventamalla kaarteita, mikä helpottaa Väyläviraston mukaan ajoneuvojen hallittavuutta ja lisää liikenneturvallisuutta. Lisäksi tehdään muutoksia myös pystygeometriaan, mikä tarkoittaa mäkien loiventamista ja teiden kaltevuuksien muuttamista, mikä parantaa näkyvyyttä ja veden poistumista ajoradoilta.

Väyläviraston mukaan työt aloitettiin jo keväällä 2024. Tavoitevalmistumisaika urakalle on lokakuussa 2026. Urakan viimeistelee viimeinen päällystekerros, joka on määrä tehdä kesällä 2027.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat