23.11.2019

Päivän kuva: kumiseoksen kovuus pidon mittarina

Päivän kuva rengas 6

Shore on maallikolle melko tuntematon, mutta rengastestaajalle tuttuakin tutumpi mittayksikkö.

Rengastesti on työläs prosessi, joka sisältää tuhansien mittausten lisäksi kattavat ja aikaa vievät esivalmistelut. Kun ajamattomat renkaat saapuvat hoteisiimme, ne tarkastetaan huolellisesti, ja niille tehdään koko joukko mittauksia. Yhtenä ensimmäisistä tutkimme renkaan kumiseoksen kovuuden.

Tämä tehdään tarkoitusta varten suunnitellulla mittarilla, jonka mittapää painetaan renkaan kulutuspintaa vasten lukuisia kertoja, ja mittausten keskiarvo kertoo renkaan kovuuden. Mittayksikkönä käytetään Shore A:ta, ja mitä suurempi luku on, sitä kovempi kumiseos renkaassa on. Tyypillisesti voidaan yleistää, että pohjoismaisissa talvirenkaissa kumiseos on selvästi kesäisempiin olosuhteisiin suunniteltuja renkaita pehmeämpi.

Esimerkiksi Moottorin numeron 10/2019 suuressa rengastestissä, johon ottivat osaa viisi eri rengastyyppiä kaikilla talvikeleillä, Keski-Euroopan kitkarenkaan, niin kutsutun välikelin renkaan sekä kesärenkaan kumiseoksen kovuus vaihteli haarukassa 68–72 shorea, kun taas pohjoismaisessa kitkarenkaassa sekä nastarenkaassa kovuus ulottui vain 52–54 shoreen. Nämäkin lukemat löytyvät jokaisen rengastestin faktataulukosta, monen muun tärkeän nippelitiedon ohella.

Teksti: Jussi Saarinen Kuva: Ville-Veikko Heinonen Rengastestien toteutus: Test Finland Oy / Juuso Kallioinen ja Pasi Piironen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat