5.8.2024

Päivän kuva: mistä on hyvät ransk… ei kun belgialaiset perunat tehty eli kaikki mitä olet aina halunnut tietää uppopaistetuista perunoista

Kuva Vesa Eskola

Siitä voidaan kiistellä, missä uppopaistetut perunasuikaleet ovat syntyneet – mutta Belgia on paikka, missä niiden ympärille on syntynyt aivan oma kulttuurinsa.

Jos olette liikkeellä Belgiassa ja ranskalaiset perunat maittavat, kannattaa testata tarjontaa. Perinteisestihän ranskalaiset tarjoillaan Belgiassa majoneesin kera. Eikä vain majoneesin. Tarjolla on useita erilaisia kastikkeita, kuten aïoli, sauce andalouse, sauce américaine tai tartar, mutta myös fiinimpiä vaihtoehtoja, kuten béarnaise-kastike. Monella paikalla on myös oma salainen sekoituksensa. Erilaisia vaihtoehtoja on usein toistakymmentä, ja useimmat niistä ovat majoneesipohjaisia. Esimerkiksi Antwerpenin vanhassa kaupungissa sijaitsevassa Frituur N°1:ssä erilaisia kastikevaihtoehtoja on 18. Siinä riittää jo kokeiltavaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sittenkin espanjalainen keksintö?

Belgialaisen katutietämyksen mukaan uppopaistetut perunasuikaleet keksittiin Namurin kaupungissa vuonna 1680. Ja se nimi… niin ikään belgialaiset perimätiedon mukaan ranskalaisiksi perunoita alettiin kutsua ensimmäisen maailmansodan aikaan, jolloin ranskankielisessä Belgiassa oleskeleville amerikkalaisille sotilaille tarjoiltiin ranskanperunoita. Sotilaat luulivat olevansa Ranskassa (se kuuluisa amerikkalainen yleissivistys, tiedättehän), joten he alkoivat kutsua niitä ranskanperunoiksi.

Tämä ei pidä paikkaansa, sillä termi French fried potatoes oli käytössä USA:ssa jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Ja ranskalaisen katutietämyksen mukaan ranskalaiset todellakin keksittiin Ranskassa 1700-luvun lopulla. Ja tiettävästi USA:n kolmannelle presidentille eli Thomas Jeffersonille tarjottiin jo vuonna 1802 Valkoisessa talossa ranskalaiseen tapaan valmistettuja perunoita.

Ja jos käydään oikein tonkimaan, espanjankielessä patatas fritas on mainittu ensimmäisen kerran Chilessä jo vuonna 1673. Se, että paistetut perunat ovat alkujaan espanjalaisten keksimä ruokalaji tuntuu historian valossa luontevalta, sillä espanjalaiset toivat löytöretkien mukana perunan Atlantin yli Eurooppaan.

Maku syntyy paistamisessa

Nykyisellä terveyspainotteisella aikakaudella upporasvassa paistamista on hyljeksitty jo pidempään monessa paikkaa ja perinteisiä paistorasvoja on korvattu kasvisvaihtoehdoilla. Transrasvoista on tullut kirosana. Perinteiden mukaan ranskalaiset pitää kuitenkin paistaa naudan rasvassa. Ja sen verran perinteet painavat onneksi Belgiassakin, että siellä ne paistetaan yhä lähes ilman poikkeuksia talissa. Myös hevosen rasva oli pitkään suosiossa sekä Belgiassa että Ranskan pohjoisosissa.

Salainen kastike

Kuten elämässä, myös ranskalaisten kohdalla kaiken a ja o on se salainen kastike – secret sauce. Tämä tiedetään nykyään Suomessakin, kiitos jatkuvasti joka paikassa raikaavien erään hampurilaisketjun majoneesimainosten. Hesburgerin sen omien 40 gramman majoneesipussien menekistä keräämien tietojen mukaan Suomen suosituin majoneesidippi on paprikamajoneesi – ja suosituimpia majoneesikastikkeet ovat kaikista Suomen paikkakunnista Forssassa.

Omatekoinen majoneesi on ollut osa Hesen brändiä siitä lähtien, kun Heikki Salmela kehitti valkoisen kurkkumajoneesin Turun Puutorin Grillin jättihampurilaisia varten vuonna 1972.

On uppopaistettujen perunoiden alkuperä sitten mikä tahansa, ranskalaiset ovat löytäneet itsensä lisukkeeksi moniin eri ruokalajeihin. Suosituimpia ne ovat luonnollisesti pikaravintoloissa.

Ja ympäri maailman ranskalaiset ovat luonnollisesti levinneet myös, ja eri kulttureissa on monesti omat vivahteensa. Turkissa ranskalaisia tarjotaan dönerin kylkeen, Saksassa currywurstin kera, Englannissa fish & chips -annoksien kanssa, Alankomaissa ja Ranskassa kala on korvattu simpukoilla eli annos on moules-frites, ja Kanadan Quebecissä ranskalaisten päälle kuorrutetaan ruskeaa kastiketta ja juustorahkaa. Etelä-Afrikassa ranskalaiset uitetaan valkoviinietikkaan, jolloin syntyy slaptjips. Erikoinen on myös Coney Island fries -annos, jossa sulautuvat yhteen sulassa sovussa ranskalaiset ja chili con carne. Japanilaiset rakastavat puolestaan okonomiyaki-ranskalaisia , jotka tarjoillaan unagi-kastikkeen, majoneesin, katsuobushin, nori-mausteiden ja uppopaistetun kaalin kera. Ja Suomessahan meillä on tietysti makkaraperunat sinapin ja ketsupin kanssa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat