5.8.2024 Matkailu Päivän kuva: mistä on hyvät ransk… ei kun belgialaiset perunat tehty eli kaikki mitä olet aina halunnut tietää uppopaistetuista perunoista Teksti Vesa Eskola Kuva Vesa Eskola Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Siitä voidaan kiistellä, missä uppopaistetut perunasuikaleet ovat syntyneet – mutta Belgia on paikka, missä niiden ympärille on syntynyt aivan oma kulttuurinsa. Jos olette liikkeellä Belgiassa ja ranskalaiset perunat maittavat, kannattaa testata tarjontaa. Perinteisestihän ranskalaiset tarjoillaan Belgiassa majoneesin kera. Eikä vain majoneesin. Tarjolla on useita erilaisia kastikkeita, kuten aïoli, sauce andalouse, sauce américaine tai tartar, mutta myös fiinimpiä vaihtoehtoja, kuten béarnaise-kastike. Monella paikalla on myös oma salainen sekoituksensa. Erilaisia vaihtoehtoja on usein toistakymmentä, ja useimmat niistä ovat majoneesipohjaisia. Esimerkiksi Antwerpenin vanhassa kaupungissa sijaitsevassa Frituur N°1:ssä erilaisia kastikevaihtoehtoja on 18. Siinä riittää jo kokeiltavaa.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyySittenkin espanjalainen keksintö?Belgialaisen katutietämyksen mukaan uppopaistetut perunasuikaleet keksittiin Namurin kaupungissa vuonna 1680. Ja se nimi… niin ikään belgialaiset perimätiedon mukaan ranskalaisiksi perunoita alettiin kutsua ensimmäisen maailmansodan aikaan, jolloin ranskankielisessä Belgiassa oleskeleville amerikkalaisille sotilaille tarjoiltiin ranskanperunoita. Sotilaat luulivat olevansa Ranskassa (se kuuluisa amerikkalainen yleissivistys, tiedättehän), joten he alkoivat kutsua niitä ranskanperunoiksi.Tämä ei pidä paikkaansa, sillä termi French fried potatoes oli käytössä USA:ssa jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Ja ranskalaisen katutietämyksen mukaan ranskalaiset todellakin keksittiin Ranskassa 1700-luvun lopulla. Ja tiettävästi USA:n kolmannelle presidentille eli Thomas Jeffersonille tarjottiin jo vuonna 1802 Valkoisessa talossa ranskalaiseen tapaan valmistettuja perunoita.Ja jos käydään oikein tonkimaan, espanjankielessä patatas fritas on mainittu ensimmäisen kerran Chilessä jo vuonna 1673. Se, että paistetut perunat ovat alkujaan espanjalaisten keksimä ruokalaji tuntuu historian valossa luontevalta, sillä espanjalaiset toivat löytöretkien mukana perunan Atlantin yli Eurooppaan.Maku syntyy paistamisessaNykyisellä terveyspainotteisella aikakaudella upporasvassa paistamista on hyljeksitty jo pidempään monessa paikkaa ja perinteisiä paistorasvoja on korvattu kasvisvaihtoehdoilla. Transrasvoista on tullut kirosana. Perinteiden mukaan ranskalaiset pitää kuitenkin paistaa naudan rasvassa. Ja sen verran perinteet painavat onneksi Belgiassakin, että siellä ne paistetaan yhä lähes ilman poikkeuksia talissa. Myös hevosen rasva oli pitkään suosiossa sekä Belgiassa että Ranskan pohjoisosissa.Salainen kastikeKuten elämässä, myös ranskalaisten kohdalla kaiken a ja o on se salainen kastike – secret sauce. Tämä tiedetään nykyään Suomessakin, kiitos jatkuvasti joka paikassa raikaavien erään hampurilaisketjun majoneesimainosten. Hesburgerin sen omien 40 gramman majoneesipussien menekistä keräämien tietojen mukaan Suomen suosituin majoneesidippi on paprikamajoneesi – ja suosituimpia majoneesikastikkeet ovat kaikista Suomen paikkakunnista Forssassa.Omatekoinen majoneesi on ollut osa Hesen brändiä siitä lähtien, kun Heikki Salmela kehitti valkoisen kurkkumajoneesin Turun Puutorin Grillin jättihampurilaisia varten vuonna 1972.On uppopaistettujen perunoiden alkuperä sitten mikä tahansa, ranskalaiset ovat löytäneet itsensä lisukkeeksi moniin eri ruokalajeihin. Suosituimpia ne ovat luonnollisesti pikaravintoloissa.Ja ympäri maailman ranskalaiset ovat luonnollisesti levinneet myös, ja eri kulttureissa on monesti omat vivahteensa. Turkissa ranskalaisia tarjotaan dönerin kylkeen, Saksassa currywurstin kera, Englannissa fish & chips -annoksien kanssa, Alankomaissa ja Ranskassa kala on korvattu simpukoilla eli annos on moules-frites, ja Kanadan Quebecissä ranskalaisten päälle kuorrutetaan ruskeaa kastiketta ja juustorahkaa. Etelä-Afrikassa ranskalaiset uitetaan valkoviinietikkaan, jolloin syntyy slaptjips. Erikoinen on myös Coney Island fries -annos, jossa sulautuvat yhteen sulassa sovussa ranskalaiset ja chili con carne. Japanilaiset rakastavat puolestaan okonomiyaki-ranskalaisia , jotka tarjoillaan unagi-kastikkeen, majoneesin, katsuobushin, nori-mausteiden ja uppopaistetun kaalin kera. Ja Suomessahan meillä on tietysti makkaraperunat sinapin ja ketsupin kanssa.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 12.9.2024 Matkailu Kroatian saarilla – salainen puutarha ja intohimolla luonnosta 11.9.2024 Matkailu Saksalaissotilaiden hautausmaalla Rovaniemen Norvajärvellä lepää 2683 kaatunutta 9.9.2024 Matkailu Erikoiset unet: metsäkarjun katseen alla 8.9.2024 Matkailu Dachau: kasvot kauheuksille – jotta emme unohtaisi 7.9.2024 Matkailu Kroatian rannikkohelmiä – kaksien kasvojen Opatija 1.9.2024 Matkailu Bodenjärven traktorimuseo: koko museo kuin yksi suuri latolöytö 1.9.2024 Päivän kuva Päivän kuva: Kroatian houkuttavan kirkkaat vedet 30.8.2024 Matkailu Päivän kuva: Pyyhitään historiaa – tämän takia kalliopiirroksista raaputetaan maaleja pois 29.8.2024 Matkailu Päivän kuva: Andy McCoyn patsas seisoo entistä ehompana Pelkosenniemen torilla Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 11.9.2024 Käyttötesti käytetyllä Parivertailu: premium-Mercedekset aikakoneessa – vanha diesel vastaan uusi lataushybridi 10.9.2024 Käyttötesti käytetyllä Miten Moottorin 30-vuotias Mercedes-Benz pärjää parivertailussa uutta vastaan? Katso video! 11.9.2024 Ajoneuvot Kia EV3 ensivisiitillä Suomessa - pienempi tiikeri haluaa olla kokoistaan isompi 10.9.2024 Koeajo Maistiainen: BMW 1-sarja siirtyy uuteen aikakauteen 9.9.2024 Traktorit Finnmetko 2024: Traktorinkin voi tuunata – tältä näyttää uudelleen rakennettu Valmetin ”Piikkilangankiristäjä” 9.9.2024 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Mercedes-Benz S 65 AMG - 4 ovea, 12 sylinteriä ja 1 000 newtonmetriä 18 vuoden takaa 8.9.2024 Autoilun aikakone Toyota 222D: kun japanilaiset tekivät B-ryhmän ralliauton – melkein 9.9.2024 Traktorit Finnmetko 2024: Traktorinkin voi tuunata – tältä näyttää uudelleen rakennettu Valmetin ”Piikkilangankiristäjä” 6.9.2024 Laivat Laivat: Viking Glory ja -Grace liikennöivät itämeripäivän kunniaksi kokonaisen viikon ajan pelkällä biopolttoaineella 7.9.2024 Kuorma-autot Finnmetko 2024: Messujen veteraanikalusto – näillä autoilla ja koneilla saatiin puu liikkumaan 14.8.2024 Päivän kuva Päivän kuva: ensimmäinen suomalainen rallin maailmanmestari saapui erikoiskokeelle helikopterilla 11.8.2024 Päivän kuva Päivän kuva: Helsingissä on coolcationilla rekisterikilpi, joka voi helposti olla jopa kaksi kertaa kalliimpi kuin sitä kantava Brabuksen virittämä Mercedes-AMG G63 24.8.2024 Lentokoneet Lentokoneet: Finnair ja useat muut länsiyhtiöt ovat alkaneet käyttää Talebanin hallitseman Afganistanin ilmatilaa, koska se on turvallisin reitti Euroopasta Aasiaan 15.8.2024 Autoilu Autoliitto tyrmää: dieselautojen ajokielto on käytännössä mahdoton 27.8.2024 Renkaat Laitonta pitoa – Moottori löysi lukuisia kiellettyjä nastarenkaita