5.8.2024 Matkailu Päivän kuva: mistä on hyvät ransk… ei kun belgialaiset perunat tehty eli kaikki mitä olet aina halunnut tietää uppopaistetuista perunoista Teksti Vesa Eskola Kuva Vesa Eskola Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Siitä voidaan kiistellä, missä uppopaistetut perunasuikaleet ovat syntyneet – mutta Belgia on paikka, missä niiden ympärille on syntynyt aivan oma kulttuurinsa. Jos olette liikkeellä Belgiassa ja ranskalaiset perunat maittavat, kannattaa testata tarjontaa. Perinteisestihän ranskalaiset tarjoillaan Belgiassa majoneesin kera. Eikä vain majoneesin. Tarjolla on useita erilaisia kastikkeita, kuten aïoli, sauce andalouse, sauce américaine tai tartar, mutta myös fiinimpiä vaihtoehtoja, kuten béarnaise-kastike. Monella paikalla on myös oma salainen sekoituksensa. Erilaisia vaihtoehtoja on usein toistakymmentä, ja useimmat niistä ovat majoneesipohjaisia. Esimerkiksi Antwerpenin vanhassa kaupungissa sijaitsevassa Frituur N°1:ssä erilaisia kastikevaihtoehtoja on 18. Siinä riittää jo kokeiltavaa.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyySittenkin espanjalainen keksintö?Belgialaisen katutietämyksen mukaan uppopaistetut perunasuikaleet keksittiin Namurin kaupungissa vuonna 1680. Ja se nimi… niin ikään belgialaiset perimätiedon mukaan ranskalaisiksi perunoita alettiin kutsua ensimmäisen maailmansodan aikaan, jolloin ranskankielisessä Belgiassa oleskeleville amerikkalaisille sotilaille tarjoiltiin ranskanperunoita. Sotilaat luulivat olevansa Ranskassa (se kuuluisa amerikkalainen yleissivistys, tiedättehän), joten he alkoivat kutsua niitä ranskanperunoiksi.Tämä ei pidä paikkaansa, sillä termi French fried potatoes oli käytössä USA:ssa jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Ja ranskalaisen katutietämyksen mukaan ranskalaiset todellakin keksittiin Ranskassa 1700-luvun lopulla. Ja tiettävästi USA:n kolmannelle presidentille eli Thomas Jeffersonille tarjottiin jo vuonna 1802 Valkoisessa talossa ranskalaiseen tapaan valmistettuja perunoita.Ja jos käydään oikein tonkimaan, espanjankielessä patatas fritas on mainittu ensimmäisen kerran Chilessä jo vuonna 1673. Se, että paistetut perunat ovat alkujaan espanjalaisten keksimä ruokalaji tuntuu historian valossa luontevalta, sillä espanjalaiset toivat löytöretkien mukana perunan Atlantin yli Eurooppaan.Maku syntyy paistamisessaNykyisellä terveyspainotteisella aikakaudella upporasvassa paistamista on hyljeksitty jo pidempään monessa paikkaa ja perinteisiä paistorasvoja on korvattu kasvisvaihtoehdoilla. Transrasvoista on tullut kirosana. Perinteiden mukaan ranskalaiset pitää kuitenkin paistaa naudan rasvassa. Ja sen verran perinteet painavat onneksi Belgiassakin, että siellä ne paistetaan yhä lähes ilman poikkeuksia talissa. Myös hevosen rasva oli pitkään suosiossa sekä Belgiassa että Ranskan pohjoisosissa.Salainen kastikeKuten elämässä, myös ranskalaisten kohdalla kaiken a ja o on se salainen kastike – secret sauce. Tämä tiedetään nykyään Suomessakin, kiitos jatkuvasti joka paikassa raikaavien erään hampurilaisketjun majoneesimainosten. Hesburgerin sen omien 40 gramman majoneesipussien menekistä keräämien tietojen mukaan Suomen suosituin majoneesidippi on paprikamajoneesi – ja suosituimpia majoneesikastikkeet ovat kaikista Suomen paikkakunnista Forssassa.Omatekoinen majoneesi on ollut osa Hesen brändiä siitä lähtien, kun Heikki Salmela kehitti valkoisen kurkkumajoneesin Turun Puutorin Grillin jättihampurilaisia varten vuonna 1972.On uppopaistettujen perunoiden alkuperä sitten mikä tahansa, ranskalaiset ovat löytäneet itsensä lisukkeeksi moniin eri ruokalajeihin. Suosituimpia ne ovat luonnollisesti pikaravintoloissa.Ja ympäri maailman ranskalaiset ovat luonnollisesti levinneet myös, ja eri kulttureissa on monesti omat vivahteensa. Turkissa ranskalaisia tarjotaan dönerin kylkeen, Saksassa currywurstin kera, Englannissa fish & chips -annoksien kanssa, Alankomaissa ja Ranskassa kala on korvattu simpukoilla eli annos on moules-frites, ja Kanadan Quebecissä ranskalaisten päälle kuorrutetaan ruskeaa kastiketta ja juustorahkaa. Etelä-Afrikassa ranskalaiset uitetaan valkoviinietikkaan, jolloin syntyy slaptjips. Erikoinen on myös Coney Island fries -annos, jossa sulautuvat yhteen sulassa sovussa ranskalaiset ja chili con carne. Japanilaiset rakastavat puolestaan okonomiyaki-ranskalaisia , jotka tarjoillaan unagi-kastikkeen, majoneesin, katsuobushin, nori-mausteiden ja uppopaistetun kaalin kera. Ja Suomessahan meillä on tietysti makkaraperunat sinapin ja ketsupin kanssa.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 15.7.2025 Matkailu Metsähallitus neuvoo: näin alkaa onnistunut retki kansallispuistoihin ja luontokohteisiin 15.7.2025 Moottoriurheilu Goodwood ja Festival of Speed: aistien autovaltakunta 14.7.2025 Matkailu Rooma – nälkäisenä Dan Brownin jalanjäljissä 13.7.2025 Matkailu Pohjanmeren rannalla Belgiassa sijaitseva Sea Life jätti toivomisen varaa 11.7.2025 Matkailu Suomen suurin ulkoilmagalleria – Kotkan veistospromenadi on ainutlaatuinen myös talvella 10.7.2025 Matkailu Matkalla Itäisen Suomenlahden saarilla – elämyksiä sään ehdoilla 7.7.2025 Matkailu Matkailuilmiö: Pintaa pitkin -matkailu kasvussa 6.7.2025 Matkailu Tšekkoslovakian suurin ghetto ja keskitysleiri saa miettimään ihmisten epäinhimillisyyttä 1.7.2025 Matkailu Ahvenanmaan elämykset: viiniä, fine diningia ja glamping-unelmia saaristossa Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 14.7.2025 Koeajo Koeajo: Smart #5 Brabus – raju perhe-SUV on oikea lataushirmu 14.7.2025 Laivat Star of the Seas luovutettiin varustamolleen Meyer Turun telakalta - ei enää lisää kokoa, mutta muutamia pikkuparannuksia 13.7.2025 Tekniikka Viimeiset käynnistykset: kolmoskone – uuden ajan oletusmylly 11.7.2025 Kuluttajat Käytetty BMW myytiin asiakkaalle vuoden 2019 autona, vaikka se oli valmistettu vuonna 2017 – myyjäliikkeen mielestä ei merkitystä markkina-arvoon 13.7.2025 Sähköautot BYD:n sähköautot kasaantuvat varastoihin, kysyntä sakkaa 7.7.2025 Autoilun hinta Tässä on polttoaineiden hinta Virossa – yksi asia saa suomalaiset hätkähtämään 11.7.2025 Kuluttajat Käytetty BMW myytiin asiakkaalle vuoden 2019 autona, vaikka se oli valmistettu vuonna 2017 – myyjäliikkeen mielestä ei merkitystä markkina-arvoon 8.7.2025 Autoilun hinta Päivän kuva: tämän verran polttoaineet maksoivat Latvian Ainažissa – ennen mysteerialennusta 9.7.2025 Liikenne Lux Express by OnniBus -vuorolla Helsingistä Jyväskylään – näin premium-bussi eroaa tavallisesta 9.7.2025 Ajoneuvot Kia EV5 tarjoaa lopultakin Kian vastauksen Enyaqin, ID.4:n ja Model Y:n haasteeseen myös täällä Euroopassa 21.6.2025 Ajoneuvot Auto per 10 sekuntia – maailman suurin autotehdas pyörii lähes tauotta 21.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Huomaatko mikä tässä kuvassa on pielessä? 3.7.2025 Uutinen RAM-autojen virallinen maahantuoja: ”Kamuxin väite autojen valmistusmaasta on väärä” 23.6.2025 Uutinen Moottori paljastaa: Suomessa on rekisteröity jenkkiautoja väärillä papereilla – kaksi avolava-autoa myynnissä Kamuxilla 3.7.2025 Sähköautot "10 vuotta liian aikaisin" – Mercedes myöntää EQS-mallin virheen