5.8.2024 Matkailu Päivän kuva: mistä on hyvät ransk… ei kun belgialaiset perunat tehty eli kaikki mitä olet aina halunnut tietää uppopaistetuista perunoista Teksti Vesa Eskola Kuva Vesa Eskola Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Siitä voidaan kiistellä, missä uppopaistetut perunasuikaleet ovat syntyneet – mutta Belgia on paikka, missä niiden ympärille on syntynyt aivan oma kulttuurinsa. Jos olette liikkeellä Belgiassa ja ranskalaiset perunat maittavat, kannattaa testata tarjontaa. Perinteisestihän ranskalaiset tarjoillaan Belgiassa majoneesin kera. Eikä vain majoneesin. Tarjolla on useita erilaisia kastikkeita, kuten aïoli, sauce andalouse, sauce américaine tai tartar, mutta myös fiinimpiä vaihtoehtoja, kuten béarnaise-kastike. Monella paikalla on myös oma salainen sekoituksensa. Erilaisia vaihtoehtoja on usein toistakymmentä, ja useimmat niistä ovat majoneesipohjaisia. Esimerkiksi Antwerpenin vanhassa kaupungissa sijaitsevassa Frituur N°1:ssä erilaisia kastikevaihtoehtoja on 18. Siinä riittää jo kokeiltavaa.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyySittenkin espanjalainen keksintö?Belgialaisen katutietämyksen mukaan uppopaistetut perunasuikaleet keksittiin Namurin kaupungissa vuonna 1680. Ja se nimi… niin ikään belgialaiset perimätiedon mukaan ranskalaisiksi perunoita alettiin kutsua ensimmäisen maailmansodan aikaan, jolloin ranskankielisessä Belgiassa oleskeleville amerikkalaisille sotilaille tarjoiltiin ranskanperunoita. Sotilaat luulivat olevansa Ranskassa (se kuuluisa amerikkalainen yleissivistys, tiedättehän), joten he alkoivat kutsua niitä ranskanperunoiksi.Tämä ei pidä paikkaansa, sillä termi French fried potatoes oli käytössä USA:ssa jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Ja ranskalaisen katutietämyksen mukaan ranskalaiset todellakin keksittiin Ranskassa 1700-luvun lopulla. Ja tiettävästi USA:n kolmannelle presidentille eli Thomas Jeffersonille tarjottiin jo vuonna 1802 Valkoisessa talossa ranskalaiseen tapaan valmistettuja perunoita.Ja jos käydään oikein tonkimaan, espanjankielessä patatas fritas on mainittu ensimmäisen kerran Chilessä jo vuonna 1673. Se, että paistetut perunat ovat alkujaan espanjalaisten keksimä ruokalaji tuntuu historian valossa luontevalta, sillä espanjalaiset toivat löytöretkien mukana perunan Atlantin yli Eurooppaan.Maku syntyy paistamisessaNykyisellä terveyspainotteisella aikakaudella upporasvassa paistamista on hyljeksitty jo pidempään monessa paikkaa ja perinteisiä paistorasvoja on korvattu kasvisvaihtoehdoilla. Transrasvoista on tullut kirosana. Perinteiden mukaan ranskalaiset pitää kuitenkin paistaa naudan rasvassa. Ja sen verran perinteet painavat onneksi Belgiassakin, että siellä ne paistetaan yhä lähes ilman poikkeuksia talissa. Myös hevosen rasva oli pitkään suosiossa sekä Belgiassa että Ranskan pohjoisosissa.Salainen kastikeKuten elämässä, myös ranskalaisten kohdalla kaiken a ja o on se salainen kastike – secret sauce. Tämä tiedetään nykyään Suomessakin, kiitos jatkuvasti joka paikassa raikaavien erään hampurilaisketjun majoneesimainosten. Hesburgerin sen omien 40 gramman majoneesipussien menekistä keräämien tietojen mukaan Suomen suosituin majoneesidippi on paprikamajoneesi – ja suosituimpia majoneesikastikkeet ovat kaikista Suomen paikkakunnista Forssassa.Omatekoinen majoneesi on ollut osa Hesen brändiä siitä lähtien, kun Heikki Salmela kehitti valkoisen kurkkumajoneesin Turun Puutorin Grillin jättihampurilaisia varten vuonna 1972.On uppopaistettujen perunoiden alkuperä sitten mikä tahansa, ranskalaiset ovat löytäneet itsensä lisukkeeksi moniin eri ruokalajeihin. Suosituimpia ne ovat luonnollisesti pikaravintoloissa.Ja ympäri maailman ranskalaiset ovat luonnollisesti levinneet myös, ja eri kulttureissa on monesti omat vivahteensa. Turkissa ranskalaisia tarjotaan dönerin kylkeen, Saksassa currywurstin kera, Englannissa fish & chips -annoksien kanssa, Alankomaissa ja Ranskassa kala on korvattu simpukoilla eli annos on moules-frites, ja Kanadan Quebecissä ranskalaisten päälle kuorrutetaan ruskeaa kastiketta ja juustorahkaa. Etelä-Afrikassa ranskalaiset uitetaan valkoviinietikkaan, jolloin syntyy slaptjips. Erikoinen on myös Coney Island fries -annos, jossa sulautuvat yhteen sulassa sovussa ranskalaiset ja chili con carne. Japanilaiset rakastavat puolestaan okonomiyaki-ranskalaisia , jotka tarjoillaan unagi-kastikkeen, majoneesin, katsuobushin, nori-mausteiden ja uppopaistetun kaalin kera. Ja Suomessahan meillä on tietysti makkaraperunat sinapin ja ketsupin kanssa.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 2.2.2025 Matkailu Sodan muistoja Belgradia vartioivan linnoituksen vallihaudoissa 2.2.2025 Matkailu Tarton Peipsijärvelle pilkille – miksipäs ei! 27.1.2025 Matkailu Pahuuden monumentti – Auschwitz-Birkenau keskellä Eurooppaa muistuttaa ihmisen tekemistä kauheuksista 26.1.2025 Matkailu Lapsuus sodan keskellä: Sarajevossa sijaitseva museo kertoo sodasta lasten kokemusten kautta 26.1.2025 Matkailu Huurteista historiaa Tartossa – mainio A. Le Coq -panimomuseo 21.1.2025 Matkailu Moottori 100 vuotta: Matkamme Saksan halki 16.–22.7.1933 21.1.2025 Yleinen Viron lupaus matkailijoille – lisää kulttuuri ja urheilua 20.1.2025 Matkailu Kovaa valuuttaa maailmalla – Suomen passi 19.1.2025 Matkailu Aistien valtakunta: Mercato del Capo eli Palermon eläväinen katutori Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 7.2.2025 Klassikko Ruotsin kuningasperheen entinen Mercedes-Benz 600 Pullman huutokaupattavana – hinta-arvio jopa 250 000 euroa 6.2.2025 Käyttötesti Käyttötesti: Volkswagen Tiguanin huono tuuri jatkuu: nestevuoto pakotti korjaamolle 6.2.2025 Laivat Tallinkin Star palasi Itämerelle puolentoista vuoden jälkeen - korvaa kaksi laivaa Viron ja Ruotsin välisellä oikoreitillä 6.2.2025 Yleinen Karakatitsa – ruma jäiden etenijäihme Virosta 6.2.2025 Kuluttajat Käytettyjen autojen kaupasta eniten yhteydenottoja kuluttajaneuvontaan – kaksi autoliikettä on ylitse muiden: ”Tietenkään se ei hyvältä tunnu” 4.2.2025 Kuluttajat Tapion vain reilu 400 kilometriä ajettu uusi Volkswagen-sähköauto hyytyi kesken ajon tielle: ”Rekkaa ohittaessa olisi tullut kylmä hiki” 1.2.2025 Huutokauppahelmet Huutokauppahelmet: Nopeusennätys-Audi 5000 CS quattro '86 5.2.2025 Koeajo Koeajo: Mazda 3 – kuin ostaisit käytetyn auton, ja hyvä niin 7.2.2025 Klassikko Ruotsin kuningasperheen entinen Mercedes-Benz 600 Pullman huutokaupattavana – hinta-arvio jopa 250 000 euroa 6.2.2025 Yleinen Karakatitsa – ruma jäiden etenijäihme Virosta 28.1.2025 Kuluttajat Nikon auto kivitettiin lommoille – vakuutusyhtiön mielestä kysymyksessä olikin törmäysvahinko 4.2.2025 Kuluttajat Tapion vain reilu 400 kilometriä ajettu uusi Volkswagen-sähköauto hyytyi kesken ajon tielle: ”Rekkaa ohittaessa olisi tullut kylmä hiki” 18.1.2025 Lentokoneet Finnairin kuukausi sitten vastaanottama tuorein Airbus A350 on tuotekehityksen myötä jopa viisi tonnia alkuperäisiä yksilöitä kevyempi 7.1.2025 Uutinen Vakuutusyhtiö ei korvannut peurakolaria – auton vauriot johtuivat peuran väistämisestä eikä törmäyksestä peuraan 8.1.2025 Se kerta kun Se kerta kun: Peugeot teki luksussedanin keskelle poikittain sijoitetulla diesel-V12:lla