10.1.2021

Päivän kuva: Riisitunturi ja Lapin taika

Riisitunturi

Taianomaisen auringonlaskun tarjoillut Riisitunturi on eräs Lapin kauneimmista nähtävyyksistä.

Riisitunturi on eräs Lapin kauneimmista nähtävyyksistä vain lyhyehkön ajomatkan päässä Kuusamosta tai Rukalta. Sen huikeat maisemat ovat ehkä parhaimmillaan talvella tykkylumen aikaan, mutta myös kesä tai kauniisti helottava ruska voi näyttäytyä korkealta komeina.

Vuonna 1982 perustettu Riisitunturin kansallispuisto sijaitsee suurimmaksi osaksi noin 300 metriä merenpinnan yläpuolella ja useat sen huipuista kohoavat vielä yli 100 metriä korkeammalle. Esimerkiksi Lapin viestintä- ja markkinointitalo House of Laplandin verkkosivusto Lapland.fi mainitsee Riisitunturin "6 säväyttävää Instagram-paikkaa Lapissa" -listalla. Se on myös valittu Vuoden Retkikohteeksi 2010.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Riisitunturi Posiolla

Riisitunturi sijaitsee Posion kunnassa Lapin maakunnan eteläosassa ja lähes Pohjois-Pohjanmaan maakunnan rajalla. Sen lähtöpisteeseen, parkkipaikalle, matkaa autolla Rukalta vain noin puolessa tunnissa ja Kuusamostakin alle tunnissa.

Tuolta lähtöpisteestä se tarjoaa kolme päiväreittiä: Riisin rykäsy (4 km), Riisin rääpäsy (4,3 km) ja Riisin rietas (10,7 km). Nämä kaikki kulkevat Riisitunturin kansallispuiston ainoan autiotuvan ohi. Lisäksi muista lähtöpisteistä on mahdollista suorittaa esimerkiksi lähes 30 kilometriä pitkä retkeilyreitti.

Päiväreiteille matkaan voi lähteä aivan tavallisesti kävellen tai haluttaessa talvella myös hiihtäen, lumikengin tai uusimman trendin mukaisesti liukulumikengin. Perehtyneimmät harrastajat kantavat selässään telemark-välineet ylös ja laskevat alas.

Rinnesuo, kelopuu, tykkylumi

Riisitunturin kansallispuisto tarjoaa lappilaista tunturimaisemaa vanhoine metsineen ja rinnesuoalueineen. Kelottuneita puita on runsaasti, mutta ne on peitetty tykkylumella. Tällä kertaa tykkylunta ei ole Riisitunturin asteikolla edes paljon, mutta ainakin harvemmin Lapissa vieraillut on silti vaikuttunut.

Tunturin laelta aukeaa upea näkymä muun muassa Kitkajärven suuntaan. Tammikuussa aurinko ei kohoa koskaan korkealle, joten puolipilvisenä päivänä valo on keskipäivälläkin pehmeä kuin pienen lapsen poski. Kaikki näyttää kauniimmalta auringon kajastaessa horisontin tuntumasta.

Valo muuttuu kuitenkin hetkessä. Hangen pinta kimaltelee kuin sille olisi ripoteltu timantteja jääkiteiden taittaessa valoa. Taivaan oranssi pallo näyttää valuvan horisonttiin kuin avaruusaluksesta tieteiselokuvissa maahan kajastava lasersäde.

Molemmin puolin aurinkoa näkyy lyhyt sateenkaaren pätkä pilvipeitteestä horisonttiin, joka näyttää kuin sateenkaaren väreissä loistavalta heijastukselta kaasupallon luomasta lasersäteestä.

Aurinko pilkottaa pilvien välistä yhä enemmän ja enemmän. Lämmin oranssi valo värjää sen, mikä ei varjojen puolelle jää. Lapin taika taitaa ulottua aina maakunnan rajalle asti, sillä näkymää ei voi selittää eikä kuva tee sille oikeutta.

Teksti ja kuva: Henri Posa

Luetuimmat