7.6.2017

Pikatestissä Perille.fi – reittiopas kaukoliikenteeseen, Helsingin seudulle ja Tallinnaan

Perille.fi

Perille.fi on liikkumispalvelu, jonka avustuksella voi kätevästi verrata oman auton, linja-autojen, junien, lentojen, taksin sekä yhdistelmämatkojen hintoja, matkustusaikoja, matkan kestoa ja hiilidioksidipäästöjä.

Joukkoliikenteen reittioppaiden avoimet rajapinnat antavat mahdollisuuksia kehittää uusia hyötysovelluksia.

Yksi kiinnostavimmista on tuore www.perille.fi –liikkumispalvelu, jonka avustuksella voi kätevästi verrata oman auton, linja-autojen, junien, lentojen, taksin sekä yhdistelmämatkojen hintoja, matkustusaikoja, matkan kestoa ja hiilidioksidipäästöjä (CO₂). Tämä reittiopas soveltuu Suomen kaukoliikenteeseen sekä Helsingin seudun ja Tallinnan paikallisliikenteeseen

Perille.fi on ensimmäinen koko Suomen kattava kaukoliikenteen reittiopas, jossa voi kattavasti verrata eri joukkoliikennevälineitä ja yksityisautoa toisiinsa ja ostaa lippuja joukkoliikenteen kulkuvälineisiin. Vertailussa on mukana myös arvio oman auton käytön kustannuksista (vain polttoainekulut) ja CO₂ -päästöistä. Reittikartat saa klikkaamalla kohdan lisätietoja.

Helsingin ja Tallinnan välillä reissaavan avuksi palvelussa on mukana myös laivaliikenne lentoliikenteen lisäksi.

Perille.fi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Palvelun kehitys käynnissä edelleen

Toistaiseksi lähiliikenne, eli käytännössä opastus ovelta ovelle katuosoitteen mukaan, toimii Suomessa ainoastaan pääkaupunkiseudulla sekä Virossa Tallinnan paikallisliikenteessä (Tallinn Transport -alueella) pysäkit laajennettuna 500 metrin kävelyetäisyydellä.

Lähiliikenteen reittiopastusta tullaan vaiheittain lisäämään: Seuraavana on vuorossa Kotka, jonka kerrotaan olevan käytettävissä kesän kuluessa.

Palvelu helpottaa ratkaisevasti matkan suunnittelua, kun hetkessä voi verrata eri liikennevälineiden matka-aikoja, hintoja ja päästöjä.

”Koeajoin” muutaman reitin ja havainnot ovat pääosin kiitettäviä.

Matkalippujen osto onnistuu verkkokaupasta

Erityisen kätevää on se, että palvelusta pääsee yhdellä klikkauksella ostamaan matkalippuja.

Pikakokeessa linkit matkalippujen ostoon toimivat mainiosti, olipa kyseessä Helsingin seudun liikenne (HSL), kaukoliikenteen bussilinjat (Matkahuolto, yksityiset bussilinjat ja Onnibus), junat (VR), lennot (Finnair ja Norwegian) sekä laivat Helsinki-Tallinna (Eckerö Line, Tallink, Silja Line, Viking Line ja Linda Line). Myös linkit taksin tilaukseen tai tarvittavat tilausnumerot löytyvät näppärästi.

Joillekin matkahuollon linja-autovuoroille ei ollut tarjolla netissä myytäviä lippuja. Linkistä avautuvilta HSL:n sivuilta löytyvät myös HSL:n matkalippujen myyntipisteet.

Selaimella sujuvasti, sovelluksella takkuilua

Pikakokeessa opastus toimi kaukoreiteillä kiitettävästi ja Helsingin seudun sisäiset reitit toimivat myös moitteettomasti tietokoneella Googlen Chrome-selaimella ja älypuhelimen selaimella.

Sen sijaan Android –puhelimeeni (OnePlus 3T) asennetulla perille.fi-palvelun app-sovelluksella Helsingin seudun sisäisen liikenteen haku jumitti, mutta kaukoliikenteen haku toimi mainiosti.

Palvelun tarjoajalta (Perille Mobility Services Oy) sain asiaan selvityksen: ”Palvelu ei vielä tue saman kaupungin paikallisliikennehakuja älypuhelimen sovelluksen Android-versiossa. Tämä tulee päivitetyssä versiossa pian myös Android-versioon, arviolta noin viikon kuluttua. Huomiona, että paikallisliikennehaku toimii myös Android-laitteen selaimessa.”

Perille.fi yhdistää reitti- ja aikataulutiedot sekä lähtö- ja määränpäätiedot matkustusvalmiiksi reittiehdotuksiksi haluttuna päivänä haluttuun kellonaikaan. Palveluun voi valita halutut kulkuvälineet ja palvelua voi räätälöidä muutenkin oman tarpeen ja mielihalujen mukaan.

Kokeilin paria samaa reittiä kuin aikaisemmissa reittiopas-vertailuissa:

Ensimmäinen reitti:

Rälssitie 7, Aviapolis, Vantaa -> Kurkimäentie 1, Kurkimäki, Helsinki

Haku löysi bussilinjan 561, saman kuin HSL:n reittiopas. Joukkoliikenteen lisätietoja –kohdan linkki ohjaa HSL-reittioppaan sivulle reittikarttoineen. On erinomainen suoritus löytää poikittaisliikenteeseen suora bussilinja ja lyhyt kävelymatka!

Lisäksi haku näytti reitin ja selkeän reittikartan polkupyörällä, autolla ja taksilla. Kaikkien kulkuvälineiden hintatiedot auttavat osaltaan sopivimman kulkuvälineen valinnassa.

Paikallisreitin haku toimi selaimissa, muttei vielä sovelluksessa. Parannus on pian tulossa.

Toinen reitti:

Lautamiehentie 3, Muuralan teollisuusalue, Espoo -> Rälssitie 7, Aviapolis, Vantaa

Ensisijaisesti bussi 566 Martinlaaksoon, jossa vaihto Tikkurilan bussiin 575.   Vaihtoehtona myös bussit 566-572-562 sekä bussi-juna-bussi-yhdistelmiä. Lisäksi reittiopastus polkupyörällä, autolla ja taksilla selkeine karttoineen.

Paikallisreitin haku toimi selaimissa, muttei vielä sovelluksessa. Parannus on pian tulossa.

Lisäksi kokeilin kahta kaukoreittiä:

Rälssitie 7, Aviapolis, Vantaa -> Oulu, keskusta.

Pääkaupunkiseudun osoitehakua lukuun ottamatta palvelu toimii kaukoliikenteessä vain paikkakuntien välillä. Asetin määräpaikaksi Oulun keskustan. Oulussa vaihtoehtoina olivat muun muassa keskusta, linja-autoasema, rautatieasema ja lentoasema.

Haku näytti hetkessä bussilinjat, junavuorot ja lennot. Pyöräilyä opas ei sentään ehdottanut näin pitkälle matkalle.

Jos valitsin lennon, palvelu näytti Vantaalla paikallisliikenteen reitin ovelta reitin lähtöpisteestä 3,3 km matkan Helsinki-Vantaan lentoasemalle kävellen, autolla, polkupyörällä tai joukkoliikenteellä (bussi tai bussi/juna) selkeine reittikarttoineen.

Koska Oulun paikallisliikennettä palvelussa ei vielä ole, palvelu ei näytä bussiliikennettä Lentoasemalta 15,1 km Oulun keskustaan. Sen sijaan reittiopastus polkupyörälle (14,4 km) ja autolle (15,1 km) selkeine karttoineen löytyvät. Myös taksin tilausnumero ja hinta-arvio löytyvät.

Rälssitie 7, Aviapolis, Vantaa -> Raekoja Plats 1, Tallinna

Palvelu näytti Vantaalta lähiliikenteen reitit Helsingin satamaan ja Helsinki-Vantaan lentoasemalle pyörällä, autolla, joukkoliikenteellä ja taksilla hintatietoineen.   Kaukoliikenteen reittiehdotukset sisältävät useita laivayhteyksiä ja myös lennot.

Tallinnassa palvelu näytti tarkan reittikuvauksen lentoasemalta tai satamasta määränpäähän kävellen, pyörällä, joukkoliikenteellä ja taksilla. Palvelu antoi arvioidut taksimatkan hinnat kolmen taksiyhtiön osalta, Tulika Takso, Tallink Takso ja Takso24 ja lisäksi taksien varausnumerot.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaikki kaukoliikenteen vaihtoehdot yhteen

Kokonaisuutena Perille.fi –reittiopas on tervetullut lisä reittioppaiden joukkoon. Se kokoaa yhteen kaikki kaukoliikenteen vaihtoehdot, eli linja-autot, junat, lentokoneet, taksin ja oman auton sisältäen matkan hinta- ja päästötiedot.

Lisäksi palvelu näyttää Helsingin ja Tallinnan välisen lauttaliikenteen ja lennot. Paikallisliikenteessä opas näyttää joukkoliikenteen lisäksi myös auton, taksin, pyöräily- ja kävelyreitit Helsingin ja Tallinnan alueella.

Kaukoliikenteessä palvelu näyttää paikalliskohteiden kävely- ja pyöräily- ja autoreitit sekä taksit kaupungeissa esimerkiksi matkalla lentoasemalta, rautatieasemalta tai linja-autoasemalta keskustaan tai isompiin lähiöihin (esim. Turun Korppolaismäki tai Oulun Äimärautio) ja päinvastoin.

Paikallisbussiliikennettä palvelu ei vielä näytä muualla kuin Helsingin seudulla ja Tallinnassa. Perille.fi palvelun nykyisin suppea ovelta ovelle –lähiliikenteen reittiopas tulee vähitellen laajenemaan.

Perille.fi –reittiopas toimii tietokoneiden ja älypuhelimien selaimissa.

Uudistuneen perille.fi –app-sovelluksen älypuhelimiin (Android tai iOS /Apple) voi hakea Googlen tai Applen sovelluskaupoista ilmaiseksi.

Windows –puhelimiin tarkoitettu App-sovellus tullaan lopettamaan, mutta toki perille.fi toimii selaimen avulla edelleen myös Windows –puhelimissa.

Palvelu ja sovellukset toimivat niin suomeksi kuin englanniksikin, eli myös englantia osaavat ulkomaiset turistit voivat käyttää sovellusta.

Selaimessa kielivalinta suomi / englanti tapahtuu palvelun avaussivulla olevasta valikosta.

App-sovelluksessa kieli valitaan automaattisesti käyttöjärjestelmän kielestä – valintaa ei sovelluksen sisällä voi vaihtaa. Ruotsin kielen tuki on tulossa sovellukseen lähiaikoina.

Teksti: Timo Turkula Kuvitus: www.perille.fi

Luetuimmat