13.6.2022

Pori Airshow – Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös tarjoaa ilmailua jokaiseen makuun

Pori Airshow

Pori Airshow on Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös, joka järjestetään Porin lentokentällä 18.-19.6.2022. Maanäyttelyssä on mahdollisuus tutustua Suomelle valittuun F-35A Lightning II -monitoimihävittäjään.

Pori Airshow on koko perheen ilmailutapahtuma, jossa on laaja maanäyttely ja erilaisia lentoesityksiä lennokeista taitolentokoneisiin ja taisteluhävittäjiin. Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään vuosittain eri kaupungeissa. Edellinen suuri lentonäytös Porissa järjestettiin 1979.

Porin historiallinen lentokenttä täytti hiljattain 80 vuotta, ja päälentonäytös juhlistaa kentän hienoa historiaa. Suomen Ilmavoimien ensimmäiset suihkukoneet, De Havilland Vampiret laskeutuivat juuri Poriin 1953 ja ensimmäiset, nykyäänkin käytössä olevat, Hawk -suihkuharjoituskoneet saapuivat myös Britanniasta Poriin 1980. Puolustusvoimien helikopteritoiminta alkoi Porissa 1961.

Pori Airshow

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sotilastaitolentoa Suomesta ja ulkomailta

Päälentonäytöksen ohjelman kruunaa Sveitsin puolustusvoimien Patrouille Suisse sotilastaitolento-osasto.

Lentonäytöksessä esiintyy myös arvostettu suomalainen Midnight Hawks -taitolentoryhmä. Neljällä BAe Hawk -koneella lentävä Suomen Ilmavoimien Midnight Hawks on tunnettu tarkasta lentämisestään ja ennen muuta vinoneliömuodostaan eli ”timanttikuviostaan”, jossa koneiden etäisyys on vain 1,5 - 2 metriä. Lentokorkeutta on matalimmillaan 100 metriä, ja nopeus vaihtelee 200–800 km/h välillä.

Pori Airshow

DC-3 -lentokoneet näkyvästi esillä

Maailman kuulu DC-3 matkustaja- ja kuljetuskone OH-LCH saapuu Porin Lentoasemalle Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen. Douglas DC-3, ja sen sotilasversio C-47, on yksi maailman kuuluisimmista lentokoneista ja niitä rakennettiin kaikkiaan noin 15 000 kappaletta, suurin osa USA:ssa, mutta lisenssillä lähes 5 000 konetta Neuvostoliitossa (Lisunov Li-2) ja noin 500 konetta Japanissa (L2D).

Näytöksessä esiintyvä OH-LCH -kone rakennettiin Douglas Aircraft Companyn tehtaalla Kalifornian Santa Monicassa ja valmistui jouluaattona 1942 tyyppimerkinnällä DC-3A-453 valmistusnumerolla 6346.

Suomessa DC-yhdistys ry operoi vapaaehtoisvoimin lähes 80 vuotta vanhaa lentävää DC-3 konetta, joka kantaa rekisteritunnusta OH-LCH.  Aero (nykyisin Finnair) aloitti DC-3 kalustolla reittiliikenteen sodan jälkeen. DC-3 eli ”kolmonen” oli tuttu näky myös Porin lentoasemalla lentäen Aeron reittilentoja.

OH-LCH saapuu päälentonäytökseen Helsinki-Vantaan lentoasemalta, koska sen aikaisemman kotikentän Helsinki-Malmin Lentoaseman on Helsingin kaupunki sulkenut, vaikka Euroopan kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra ja Euroopan investointipankin instituutti valitsivat sen 16.3.2016 Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuuriperintökohteen joukkoon.

OH-LCH lentää Porin lentonäytöksen yhteydessä myös jäsenlentoja. Lisätietoja voi lukea DC-yhdistyksen verkkosivuilta.

Pori Airshow

Mahdollisuus tutustua Hornetien seuraajiin

Monipuolinen maanäyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua siviili- ja sotilaslentokoneisiin, harrasteilmailuun, ja alan toimijoihin. Lockheed Martin esittelee Suomelle valittua F-35A Lightning II monitoimihävittäjää osastollaan maanäyttelyssä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun viidennen sukupolven F-35-taistelukone vierailee Suomessa Ilmavoimien valittua F-35 koneen Hornetin seuraajaksi HX-hankkeessa 10.12.2021. Nyt yleisöllä on mahdollisuus tutustua Ilmavoimien tulevaan hävittäjään. Vain kerran aikaisemmin, Turussa 2019, F-35 on ollut mukana lentonäytöksen maanäyttelyssä yleisön nähtävänä.

Poriin saapuu kaksi USA:n Euroopan ilmavoimien F-35A-taistelukonetta. Koneet tulevat Poriin RAF Lakenheathin tukikohdan 495. laivueesta Britanniasta. RAF Lakenheath on Yhdysvaltain Euroopan Ilmavoimien (USAFE) tukikohta. F-35A koneet korvasivat Boeing F-15C-koneet Lakenheathin tukikohdassa. F-35A-koneet ovat maanäyttelyssä yleisön nähtävinä, eivätkä osallistu lento-ohjelmaan.

Lockheed Martinin F-35 Lightning II on maailman ensimmäinen viidennen sukupolven monitoimihäivehävittäjä, joka on suunniteltu vastaamaan nykyisiin ja tulevaisuuden uhkiin. Yhdistämällä häiveominaisuudet, sensorifuusion ja monipuolisen tilannekuvan F-35-hävittäjä kykenee vaativiin taistelutehtäviin.

Lisätietoja voi lukea tapahtuman verkkosivulla. Lisäksi Ilmailu -lehden numerossa 3 / 2022 on perusteellinen kuvaus lentonäytöksessä ja maanäyttelyssä esiintyvästä kalustosta tärkeimpine teknisine tietoineen.

Teksti: Pori Airshow ja Timo Turkula Kuvat: Timo Turkula

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat