27.12.2023 Uutinen Ruoka saa merimatkalle – buffet ikisuosikki, mutta muutakin tarjotaan ja halutaan Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Monipuolisten ruokaelämysten lisäksi ruokailun vastuullisuus kuten ruokahävikin vähentäminen otetaan laivayhtiöissä vakavasti. Makuelämykset ovat tärkeä osa matkailua ja jo yksistään hyvä syy matkailla. Itämeren matkustaja-alusten tarjonnassa ruoalla on tärkeä merkitys – ja nykyisin tarjolla on paljon muutakin kuin ikiklassikko eli buffetpöytä.– Ruokailu on kuulunut oleellisena osana risteilyihin, ja ravintolapalvelut ovat laajentuneet uusien laivasukupolvien myötä, Pauli Kivistö kiteyttää. Hän työskentelee Turussa sijaitsevan Merikeskus Forum Marinumin eli merenkulun valtakunnallisen vastuumuseon amanuenssina.Kivistö tuo esiin, että nykyisissä matkustaja-aluksissa perinteiselle buffetille on jo paljon vaihtoehtoja, kun valittavana on esimerkiksi useita tiettyyn teemaan keskittyviä erikoisravintoloita.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyRuoka houkuttaa ja kilpailuttaaMakuelämykset houkuttavat merimatkoille. Kun Finnlines toi syksyllä uuden rahtimatkustaja-aluksensa Naantali–Långnäs–Kapellskär -reitille, oli aluksen ruokamaailman suunnittelu annettu huippukokki Henri Alénin vastuulle. Laivayhtiö oli lukenut merkit vuosikausia kiristyneestä kilpailusta risteilymatkailun ruokatarjonnassa ja halusi ulkopuolista apua menuiden ja ravintoloiden ominaisilmeen suunnitteluun.Eckerö Linen myyntipäällikkö Katri Järvi arvioi, että ruokatarjonta on monille asiakkaille se ratkaiseva syy lähteä matkalle.– Saamme asiakkailtamme paljon kiitosta buffetruuasta.Järvi kertoo laivayhtiön satsaavan itse tehtyyn ruokaan.– Lähes kaikki tehdään laivan keittiössä alusta asti itse. Suosimme lähellä tuotettuja, sesongin raaka-aineita. Vastuullisen ruokatuotteen eteen toimitaan monella rintamalla ja minimoimme ruokahävikin ja kertakäyttöisten materiaalien määrää, Järvi taustoittaa.Tarjonta on monipuolistunutBuffetpöytien tarjonta on monipuolistunut ja alusten ravintolakirjo runsastunut. Annosten suunnittelussa on ollut varustamojen omien ammattilaisten lisäksi apuna kokkimaajoukkueita ja tunnettuja viinisommeliereja. Teemaristeilyjen valttina ovat olleet esimerkiksi riistaruuat, maistelumenut sekä viini- tai sampanjatastingit.Yksikään laivayhtiö ei voi suhtautua yliolkaisesti voimistuviin ruokailmiöihin, joihin kuuluvat lihattomat vaihtoehdot eli maistuvat kasvisruuat ja vegaaniset vaihtoehdot, vastuullisesti tuotetut raaka-aineet sekä ruokahävikin minimointi. Nämä ovat asioita, joita yhä useampi asiakas kysyy ja joiden perusteella myös tekee matkailuvalintojaan eri laivayhtiöiden kesken.Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö matkailijoissa ole myös aina heitä, joille aluksen, reitin ja ajankohdan valinnan pääsyy on hinta.Tässä on jokaiselle laivayhtiölle pähkinä purtavaksi: kuinka varmistaa, että yhdellä matkalla ja yhdellä aluksella on tarjolla kaikenlaisille matkailijaryhmille näiden toivomat palvelut.Vastuullisuus matkapäätösten takanaKuten Moottori on aiemmin kertonut, ovat laivayhtiöt ottaneet ruokahävikin vähentämisen vakavasti. Sekin on yhteinen kokemus, että matkustajat ovat yhä tietoisempia hävikistä ja vastuullisuudesta ylipäätään kuten esimerkiksi siitä, ovatko tarjolla olevat merenelävät valittu ja saalistettu vastuullisuuden periaatteiden mukaisesti ja kuinka paljon raaka-aineista tulee lähituottajilta.Finnlinesin Norstatilla teettämän kyselyn mukaan kestävä matkailu ja vastuullisuuden huomioiminen ovat tärkeitä valintaperusteita jo yli puolelle laivamatkustajista. Tutkimuksen vastanneista neljännekselle vastuullisuus on erittäin tärkeä valintaperuste. Kuusi kymmenestä vastaajasta sanoi kestävyyden ja vastuullisuuden olevan erittäin tai melko tärkeä peruste matkapäätösten teossa.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyRuokahävikki vähenemässäEckerö Line -laivayhtiöstä kerrotaan, että Helsingin ja Tallinnan väliä kyntävällä M/ S Finlandialla on kiinnitetty monin tavoin huomiota ruokahävikin vähentämiseen, onhan se paitsi ekologisesti järkevää myös taloudellisesti viisasta. Yhtiön mukaan ”Mietimme paljonko ruokia laitetaan kerrallaan esille, jotta hävikkiä syntyisi mahdollisimman vähän sekä ruokia valmistettaessa että niitä tarjoiltaessa ja nautittaessa.”Tallink-konsernin mukaan yhtiön eri laivoilla lasketaan aiempaa tarkemmin ennakolta ruokailemaan tulevien asiakkaiden määrän ja esille aseteltavan ruuan määrän välistä kohtalonyhteyttä. Laskutoimitus ei ole ihan helppo, sillä toisaalta ruuan tulisi olla esillä houkuttelevan näyttävästi.”Olemme tehneet viime aikoina paljon töitä sen eteen, että asiakasmäärä korreloisi entistä paremmin buffetissa esillä olevan ruuan määrään.”Punaisilla aluksilla buffetpöydät notkuvat kuten ennenkin, mutta ruuan asettelulla pyritään vähentämään hävikkiä. Yksi tehokkaaksi osoittautunut keino ovat valmiit omilla lautasillaan olevat erillisannokset. Pitkälti niiden käytön vuoksi ruokahävikki punaisilla laivoilla on laskenut arviolta 30–40 prosenttia, kaikilla varustamon reiteillä samantasoisesti.Kärjessä ostokset ja ruokailuTaxfree-myynnillä on ollut risteilyjen kehityksessä ja suosion kasvussa tärkeä merkitys. Kivistö tähdentää, että ostosmahdollisuudet ovat edelleen merkittävä peruste merimatkalle lähtemiseen:– Se näkyy alusten monipuolisessa myymälätarjonnassakin.Finnlines-varustamon teettämä kyselytutkimus avaa suomalaisten merimatkailutapoja. Suomalaisten laivamatkailu 2022 -kyselyn mukaan merellä tärkein palvelu on ostosten teko. Liki yhdeksän kymmenestä matkailijasta kertoi käyvänsä taxfree-myymälässä. Seuraavaksi suosituin käytetty palvelu oli buffet-ravintolan anti.Kyselyyn vastasi verkkokyselyssä Norstat Oy:n kuluttajapaneelissa 1 022 suomalaista, jotka olivat tehneet laivamatkan edeltävän kolmen vuoden aikana.Ruotsiin suuntautuvilta laivamatkoilta tuotiin Viroa useammin makeisia ja tupakkatuotteita, käy ilmi puolestaan Suomalaisten laivamatkailu Viroon ja Ruotsiin vuonna 2022 -kyselytutkimuksesta.Shoppailun suosituin ostos Ruotsin laivamatkoilta ovat makeiset. Kyselyn seuraaviksi suosituimpina ostoksina tulevat alkoholi, tupakka, kosmetiikka, elintarvikkeet, aikuisten vaatteet ja lelut.Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n toteuttama kyselytutkimusta varten oli tehty matkustajien haastatteluja Eckerö Linen, Viking Linen ja Tallinkin laivoilla. Itämeren risteilyjen suosio on jatkumoa 1970-luvulta Amanuenssi Pauli Kivistö taustoittaa kiinnostavasti risteilymatkustuksen kehityskulkua ja suomalaisten risteilyintoa: lähialueen eli Itämeren risteilyt ovat suomalaisten matkailutapojen ikisuosikkeja. – Reittiliikenteessä olevilla autolautoilla risteileminenkään ei ole omintakeinen suomalainen ilmiö, vaikka kansainvälisesti suurin osa risteilymatkustuksesta keskittyy etenkin nykyisin erikseen tarkoitusta varten rakennetuille aluksille. Helsingistä tarjotut päivä Tukholmassa -risteilyt ovat pitäneet Kivistön mukaan pintansa 1970-luvulta saakka: lyhyt maissa oleskelu on monille matkustajille tärkeä. – Samaten esimerkiksi maissa käynnin mahdollistavat Tallinnan päiväristeilyt ovat suosittuja, kuten saman päivän aikana tehtävät Ahvenanmaan piknik-risteilytkin. Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähteet: VarustamotMainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyLisää aiheestaJoulunaika merellä vie kielen – herkuista notkuvat pöydät odottavat kaikilla laivoilla Lue lisää Kaikki artikkelit 15.7.2025 Matkailu Metsähallitus neuvoo: näin alkaa onnistunut retki kansallispuistoihin ja luontokohteisiin 15.7.2025 Moottoriurheilu Goodwood ja Festival of Speed: aistien autovaltakunta 14.7.2025 Uutinen Nissanin tehdas Sunderlandissa on ensimmäinen laatuaan Euroopassa – näin siellä syntyy koko kansan katumaasturi Nissan Qashqai 14.7.2025 Matkailu Rooma – nälkäisenä Dan Brownin jalanjäljissä 13.7.2025 Matkailu Pohjanmeren rannalla Belgiassa sijaitseva Sea Life jätti toivomisen varaa 13.7.2025 Uutinen Volkswagenin Yhdysvaltain piina jatkuu: ID. Buzz huilaa nyt tariffien takia 11.7.2025 Matkailu Suomen suurin ulkoilmagalleria – Kotkan veistospromenadi on ainutlaatuinen myös talvella 10.7.2025 Matkailu Matkalla Itäisen Suomenlahden saarilla – elämyksiä sään ehdoilla 9.7.2025 Ajoneuvot Puolustusvoimat tilaa Scanialta 15 paloautoa – autojen täysi varustelu tehdään Säynätsalossa Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 14.7.2025 Koeajo Koeajo: Smart #5 Brabus – raju perhe-SUV on oikea lataushirmu 14.7.2025 Laivat Star of the Seas luovutettiin varustamolleen Meyer Turun telakalta - ei enää lisää kokoa, mutta muutamia pikkuparannuksia 13.7.2025 Tekniikka Viimeiset käynnistykset: kolmoskone – uuden ajan oletusmylly 11.7.2025 Kuluttajat Käytetty BMW myytiin asiakkaalle vuoden 2019 autona, vaikka se oli valmistettu vuonna 2017 – myyjäliikkeen mielestä ei merkitystä markkina-arvoon 13.7.2025 Sähköautot BYD:n sähköautot kasaantuvat varastoihin, kysyntä sakkaa 7.7.2025 Autoilun hinta Tässä on polttoaineiden hinta Virossa – yksi asia saa suomalaiset hätkähtämään 11.7.2025 Kuluttajat Käytetty BMW myytiin asiakkaalle vuoden 2019 autona, vaikka se oli valmistettu vuonna 2017 – myyjäliikkeen mielestä ei merkitystä markkina-arvoon 8.7.2025 Autoilun hinta Päivän kuva: tämän verran polttoaineet maksoivat Latvian Ainažissa – ennen mysteerialennusta 9.7.2025 Liikenne Lux Express by OnniBus -vuorolla Helsingistä Jyväskylään – näin premium-bussi eroaa tavallisesta 9.7.2025 Ajoneuvot Kia EV5 tarjoaa lopultakin Kian vastauksen Enyaqin, ID.4:n ja Model Y:n haasteeseen myös täällä Euroopassa 21.6.2025 Ajoneuvot Auto per 10 sekuntia – maailman suurin autotehdas pyörii lähes tauotta 21.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Huomaatko mikä tässä kuvassa on pielessä? 3.7.2025 Uutinen RAM-autojen virallinen maahantuoja: ”Kamuxin väite autojen valmistusmaasta on väärä” 23.6.2025 Uutinen Moottori paljastaa: Suomessa on rekisteröity jenkkiautoja väärillä papereilla – kaksi avolava-autoa myynnissä Kamuxilla 3.7.2025 Sähköautot "10 vuotta liian aikaisin" – Mercedes myöntää EQS-mallin virheen