22.3.2021

Sähköautojen julkiseen lataukseen tolkkua – näillä opastein

Messukeskus_latauspisteet

Sähköautojen ja ladattavien autojen arki voi olla hankalaa, sillä autoilijan voi olla ennakolta vaikea tietää millainen latauspaikka on tarjolla missäkin. Nyt tähän hankaluuteen tulee helpotusta uusien opastemerkintöjen avulla.

Sähköautojen latauksesta tulee hieman vaivattomampaa, kiitos uusien opastemerkintöjen, jotka tulevat uusiin autoihin ja julkisiin latauspisteisiin.

Traficomin julkistamat uudet lataustavan yhteensopivuutta koskevat opastemerkinnät siis selkeyttävät ajoneuvojen ja latauslaitteiden yhteensopivuuden tunnistamista.

Traficomin mukaan myös ajoneuvojen valmistajien ja maahantuojien, myyntiliikkeiden sekä autovuokraamoiden tulee käyttää merkintöjä antaessaan kuluttajille tietoja ajoneuvojen latausjärjestelmien ominaisuuksista.

Merkintä ajoneuvossa olevan latauspistorasian vieressä pitää löytyä uusista sähkökäyttöisistä ajoneuvoista. Tämä vaatimus koskee ajoneuvoja, jotka on saatettu markkinoille 20.3.2021 tai sen jälkeen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuvat selkeyttävät

Kuvamerkinnät autoissa, latauspisteissä ja niiden välisessä latauskaapelissa ovat autoilijan tukena.

– Merkinnöillä on tarkoitus helpottaa erityisesti sähköautoa satunnaisesti käyttävien ja latauksen ominaisuuksiin tutustuvien kuljettajien tilannetta latauspisteellä. Merkinnät selventävät myös tilannetta, kun suunnitellaan ennakkoon, mikä latauspiste valitaan, Traficomin erityisasiantuntija Keijo Kuikka taustoittaa.

Uusien opasteiden taustalla on EU-tason direktiivi ja sen muutos. Uusilla latausjärjestelmiin liittyvillä merkinnöillä pyritään edistämään jakeluinfradirektiivin soveltamista Suomessa mahdollisimman yhdenmukaisella tavalla muun EU-alueen kanssa.

Tavoitteena on siis edistää kuluttajien tietoisuutta tarjolla olevien latausjärjestelmien ja sähkökäyttöisten autojen yhteensopivuudesta keskenään ja ”siten osaltaan edistetään sähköverkosta ladatun sähkön käyttöä ajoneuvojen käyttövoimana.”

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Traficom, Moottorin arkisto

a:5:{i:0;s:5:"91557";i:1;s:5:"89822";i:2;s:5:"91328";i:3;s:5:"26791";i:4;s:5:"43781";}