21.2.2020

Škoda Octavia tasalukuihin – jo seitsemän miljoonaa kansansuosikkia

Suomalaisten pitkäaikaista suosikkiautomallia, Škoda Octavia on saavuttanut nyt kunnioitettavan seitsemän miljoonan kappaleen valmistusmäärän.

– Škoda Octavia on brändimme sydän. Saatuaan menestystä 1990-luvun puolivälissä, malli on auttanut merkittävästi muuttamaan Škodaa kansallisesta markkinajohtajasta kansainvälisesti menestyväksi automerkiksi, joka on vakiinnuttanut asemansa suuren volyymin valmistajana, näin kauniisti sanailee Michael Oeljeklaus, Škoda Auton tuotannon ja logistiikan hallituksen jäsen.

Ensimmäinen, vuonna 1959 esitelty Octavia oli takamoottorinen ja -vetoinen.

Alkuperäinen Škoda Octavia saapui markkinoille jo kauan ennen tšekkivalmistajan Volkswagen-ryhmään liittymistä, vuonna 1959. Se oli järjestyksessään kahdeksas Škoda-malli toisen maailmansodan jälkeen ja valmistaja johtikin mallinimen latinankielisestä kahdeksatta tarkoittavasta sanasta octo. Alkuperäistä Octaviaa valmistettiin 12 vuotta, missä ajassa valmistui noin 400 000 yksilöä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusi alku

Pariisissa vuonna 1996 pidetyssä autonäyttelyssä Škoda esitteli ensimmäisen nykyajan Octavian, joka oli myös valmistajan ensimmäinen alemman keskiluokan malli vuosikymmeniin, sekä valmistajan ensimmäinen kokonaan Volkswagen-ryhmän alaisuudessa kehitetty malli.

Skoda RS
Nykyaikaisen Škoda Octavian ensimmäisen sukupolven RS-malli.

Vuonna 1997 linjastolta rullasi ulos 61 000 Octaviaa, seuraavana vuonna tuotantomäärä nousi jo 117 500 autoon. Kaiken kaikkiaan ensimmäisen nykyaikaisen sukupolven Octaviaa valmistettiin 1 440 000 kappaletta.

Toisen sukupolven Octavia esiteltiin Geneven autonäyttelyssä maaliskuussa 2004. Malli jatkoi edeltäjänsä menestystä, valmistajan mukaan ’’ajattoman elegantin muotoilun’’ ja kasvaneiden sisätilojen ansiosta. Autoon oli saatavilla uusi kuusilovinen manuaalivaihteisto ja automaattivaihteistoja, mukaan lukien DSG-kaksoiskytkinvaihteisto.

Toisessa sukupolvessa Octavia pyöristyi.

Valmistus laajeni toisen sukupolven myötä myös Tšekin ulkopuolelle, ensin Intiaan vuonna 2005, Sanghaihin 2007 ja Volkswagen-ryhmän Venäjän tehtaalle vuonna 2009. Kaiken kaikkiaan toisen sukupolven Octaviaa valmistettiin noin 2,5 miljoonaa kappaletta.

Kasvua ilman kipuilua

Kolmas sukupolvi saapui vuonna 2012. Seuraavana vuonna valmistus laajeni Ukrainaan ja Kazakstaniin. Helmikuussa 2017 valmistaja päivitti suosikkimalliansa kasvojenkohotuksella. Tähän päivään mennessä kolmas sukupolvi on ohittanut valmistusmäärässä edeltäjänsäkin, yhteensä 2,6 miljoonan auton saldolla.

Skoda Octavia
Kolmannen sukupolven kasvojenkohotuksessa pyöreyttä taasen vähennettiin.

Vuonna 2019 seitsemän vuoden iän saavuttaneelle kolmannelle sukupolvelle esiteltiin syrjäyttäjä. Esittely järjestettiin Prahassa marraskuussa.

Skoda Octavia
Tältä näyttää tuorein painos Suomen suosituimmasta tšekkiläisestä.

Uusin Octavia on valmistajan mukaan edeltäjiään tilavampi, turvallisempi, pidempi ja leveämpi. Suosion laskua ei ole horisontissa näkyvissä, mutta nähtäväksi jää saavuttaako tuorein painos kansansuosikista edeltäjiensä valmistusmääriä.

Lähde: Škoda Kuvat: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat