Sovelluksia vielä sovellusten jälkeenkin – Ajatuksia autoista

Kuva Moottorin arkisto
Dacia Duster

Auton sovellus, pysäköinnin sovellus tai kaksi tai kolme, koko kansio latauspalveluiden sovelluksia, tankkaussovellukset, hätäpuhelusovellus ja mitähän vielä?

Joskus tuntuu, että älypuhelimesta on tehty puoliväkisin autoilun paras työkalu, joka haastaa jo auton avaimetkin tärkeydessä. Sovellusten kirjo on kuitenkin joskus hengästyttävä, eikä oikein aina tiedä miksi.

Käyttötestijutussamme kirjoitimme Dacia Dusterin digiominaisuuksista, jotka ovat juuri riittävät ja sopivat. Niihin kuitenkin kuuluu älypuhelinsovellus, joka ei oikeastaan osaa kuin tarjota hiukan tietoa autosta. Tuntuu, että sovellus pitää olla, koska sovellus pitää olla. Isoveli-Bigsteriin Dacia lupaili, että älypuhelinsovellus osaa kertoa parhaita tapoja pakata auton takakontti. Hieno idea, mutta kuinka moni aidosti tulee käyttämään kyseistä ominaisuutta?

Autojen sovellukset ovat onneksi kehittyneet nopeasti viime vuosina. Vielä muutama vuosi sitten auton liittäminen tai liitoksen purkaminen vaativat yhteydenottoa huoltoon, mutta nyt pariliitoksen voi tehdä muutamissa minuuteissa ja purkaa välittömästi. Tämä tekee sovellusten käyttämisestä mielekkäämpää laina-auton kanssa. Matkustamon esilämmitys on mainio toiminto. Keskuslukituksen ohjailukin on hyvä, mutta periaatteessa sitä tarvitsee hyvin harvoin avainten ulottumattomissa.

Eikä sovelluksia pääse nykyisin pakoon moottoripyörissäkään. Born to be wild, mutta oota mä päivitän tän ensin.

EasyPark Seat

Sitten on kansiollinen pysäköintisovelluksia. Kaksi suurinta, EasyPark ja ParkMan, jakavat markkinat suurimmassa osassa Suomea, mutta lisäksi on koko joukko erilaisia parkkihalleja ja asukaspysäköintejä, jotka käyttävät muita palveluita. Tuplasti mutkikkaammaksi tämä menee, jos tapaukseen liittyy parkkihallin oma latausjärjestelmä, joka on erillinen suurista lataustoimijoista.

Ja suuria lataustoimijoitakin on kolme, plus koko joukko pienempiä ja latauspaikkakarttoja. Tärkeintä on tietää, että kaikki sovellukset ovat kirjautuneet ulos edellisen käyttökerran jälkeen ja niistä puolet haluavat lähettää vahvistuskoodin johonkin uudelleenkirjautumisen yhteydessä.

Samaan kategoriaan menevät tankkaussovellukset, jotka onneksi säilyttävät kuitit uumenissaan ja säästävät näppejä talven pakkasilla.

112 Suomi -sovellus sai sentään paikan tämän kaiken keskellä, sillä vaikka hätänumeroon on helppo soittaa, voi paikannustiedosta olla apua. Todellisuudessa sovellus myi itsensä ominaisuudella, joka kertoo puhelimen lähialueen vaara- ja liikennetiedotteista. Toinen merkittävä hyöty on Tienkäyttäjän linjan löytyminen suoraan sovelluksesta kiireettömiä ilmoituksia varten.

112 Suomi -sovelluslatauksia lähes 1,5 miljoonaa

Kolme eri taksisovellusta, HSL:n sovellus, VR:n sovellus ja kansiollinen lentoyhtiöiden sovelluksia. Liikkuminen on sovellusrankkaa puuhaa, vaikka ei edes ajaisi autoa.

Ai niin, auton avaimetkin voi nykyisin laittaa puhelimeen. Fantastista. Ajokorttia ei kuitenkaan saa, sillä Traficomin lupaava pilottihanke lopetettiin ja EU:n yhteinen hanke sähköisestä ajokortista on vasta etenemässä.

Kolikoiden etsimistä pysäköintiä varten ei ole ikävä, mutta muuten "lompakko ja avaimet" houkuttelee yksinkertaisuudellaan. Onneksi pysäköintisovelluksenkin voi jossain automalleissa jättää auton murheeksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat