29.8.2021

Suomalaishistoriaa moottoriradalla – Ajo Motorsportille 100. MM-osakilpailuvoitto

Ajo Motorsport Red Bull KTM Ajo 100 voittoa 100 victories

Aki Ajon johtama Ajo Motorsport on saavuttanut 100 MM-osakilpailuvoiton rajapyykin. Tiimi operoi ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan Moto2- ja Moto3-luokissa.

Siitä on kulunut tasan 20 vuotta, kun toijalalaislähtöinen Aki Ajo otti omalla tiimillään ensiaskeleita ratamoottoripyöräilyn MM-tasolla eli MotoGP-sarjassa. Luokkana oli tuolloin GP125, jonka MM-osakilpailuihin Ajon tiimi osallistui villillä kortilla valkeakoskelaisen Mika Kallion toimiessa kuljettajana. Pari vuosikymmentä myöhemmin Ajolla oli aihetta tuuletella espanjalaiskuljettaja Raul Fernandezin Moto2-luokan voittoa Red Bull Ringin kisassa normaalia riehakkaammin, sillä Fernandezin voitto oli samalla Ajo Motorsportin MM-taipaleen 100. ykkössija.

Ajo Motorsport Red Bull KTM Ajo 100 voittoa 100 victories
Luis Salom, Moto3-luokan Malesian osakilpailun voittaja kaudella 2013 yhdessä tiimipäällikkö Aki Ajon kanssa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ajo Motorsportista Red Bull KTM Ajoksi

Yhteistyökumppanien myötä Ajon tiimi on tunnettu vuodesta 2012 alkaen nimellä Red Bull KTM Ajo. Menestystä on MM-tasolla ehtinyt tulla sekä sitä ennen että sen jälkeen. Kaksitahtisten GP125-luokassa suomalaistiimi ehti voittaa kaksi kuljettajien maailmanmestaruutta (Mike di Meglio 2008 ja Marc Marquez 2010), ennen kuin MM-sarjan pienimmässä luokassa siirryttiin 250-kuutioisiin nelitahtimoottoreihin ja luokan nimeksi tuli Moto3. Tässäkin luokassa Ajon kuljettajat ovat juhlineet maailmanmestaruutta kahdesti, vuonna 2012 saksalaiskuljettaja Sandro Cortese ja neljä vuotta myöhemmin eteläafrikkalainen Brad Binder.

Ajo Motorsport Red Bull KTM Ajo 100 voittoa 100 victories
Kaudella 2019 Ajo Motorsport oli mukana uudessa MotoE-luokassa, ja saavutti kaikkien aikojen ensimmäisen MotoE-kisan osakilpailuvoiton Niki Tuulen ajamana.

Kaudella 2015 Aki Ajo laajensi toimintaansa myös isompaan Moto2-luokkaan, jossa menestystä tuli välittömästi. Ranskalaiskuljettaja Johann Zarco ajoi Ajon tiimissä maailmanmestaruuteen sekä kaudella 2015 että kaudella 2016. Kuljettajien kuuden maailmanmestaruuden lisäksi Ajon saavutuksiin kuuluu Moto2-luokan tiimimestaruus kaudella 2018.

Menestysputkelle ei näy loppua, vaan tämän kauden päätteeksi mestaruuksia saattaa suomalaistiimiin hyvinkin tulla enemmän kuin millään aiemmalla kaudella. Ajon kuljettajat johtavat tällä hetkellä sekä Moto2-luokan että Moto3-luokan MM-pisteissä ja myös tiimien välisessä taistossa se on molempien luokkien ykkösenä. Onkin jopa todennäköistä, että suomalaistiimi ottaa kauden päätteeksi sekä kaksi kuljettajien maailmanmestaruutta että molempien luokkien tiimimestaruudet.

Ajo Motorsport Red Bull KTM Ajo 100 voittoa 100 victories
Binder, Marquez, Zarco, 2016 World Champions, Valencia MotoGP, 2016. Koko vuosikurssi on nykyisiä tai entisiä Ajo Motorsportin kuljettajia.

Red Bull KTM Ajo ja erityisesti sen keulamies Aki Ajo tunnetaan uskomattomasta kyvystään löytää nuoria lahjakkaita kuljettajia ja kasvattaa heidät menestymään ja nousemaan kuninkuus- eli MotoGP-luokkaan. Tämän hetken MotoGP-luokan kuljettajista mm. Jack Miller, Johann Zarco, Jorge Martin, Brad Binder ja Marc Marquez ovat ajaneet urallaan myös Aki Ajon johtamassa tiimissä.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Red Bull KTM Ajo

Luetuimmat