5.5.2020

Suomalaisten suosikkivarusteet autoon: yksi varuste keskeinen lähes 90 prosentille autonostajista

Jaguar I-Pace
Vaihde valitaan painonapein. Lämpötilansäätö hoituu perinteisin rullin, mutta muuten ilmastointia ohjataan alemmalta kosketusnäytöltä.

Kamuxin teettämän kyselyn mukaan suomalaisten ykkösvaruste autoon on ilmastointi. Kolmen kärkeen äänestettiin myös vakionopeudensäädin ja vetokoukku.

Käytettyjä autoja myyvän Kamuxin tekemässä Suomalaiset autokaupoilla -kyselyssä selvitettiin suomalaisten suosimia auton varusteita jotka vaikuttavat auton hankintapäätökseen. Kyselyssä yksi varuste nousi selvästi yli muiden: ilmastoinnin koki tärkeästi lisävarusteeksi autonhankinnassa 89 prosenttia vastaajista.

– Suomen neljä vuodenaikaa ja erilaiset sääolosuhteet selittävät ilmastoinnin merkitystä autoilijoille. Ilmastointihan ei vain jäähdytä, vaan puhdistaa ja kuivattaa auton sisäilmaa. Ilmastointi siis tekee ajokokemuksen miellyttävämmäksi niin kesähelteillä, syyssateilla kuin talven pakkashuurussakin, Kamuxin Suomen maajohtaja Tommi Iiskonmäki toteaa.

Toiseksi keskeisimmäksi varusteeksi äänestettiin vakionopeudensäädin, jonka autohankintaan vaikuttavaksi tekijäksi nosti 61 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Tuhansien mökkien maassa myös vetokoukku kiilasi ostoon vaikuttavien varusteiden kolmen kärkeen. 43 prosenttia vastaajista koki vetokoukun vaikuttavan autohankintaan.

– Vetokoukun merkitys suomalaisille ei yllättänyt, sillä sen merkityksestä meillä on paljon kokemuspohjaista tietoa. Omakotitalo on Suomessa tyypillinen asumismuoto ja suomalaiset ovat myös mökkikansaa, mikä tarkoittaa usein tarvetta peräkärrylle ja erilaisille kuljetuksille, esimerkiksi jätehuoltokeskuksiin. Vetoautoille ja sen myötä vetokoukuille on paljon kysyntää. Jälkeenpäin asennettuna vetokoukun hinnaksi voi tulla 600-800 euroa riippuen vähän autosta ja siitä, onko kyseessä kiinteä vai irrotettava vetokoukku. Jos siis vetotarpeita on, niin kannattaa tutkailla tarkkaan auton varustelutasoa, Iiskonmäki kertoo.

Vetokoukku jätti taakseen muun muassa automaattivaihteiston, lämmitettävän tuulilasin ja ajonvakausjärjestelmän. Nettikyselyyn vastasi 1 000 ajokortin omistajaa, jotka ovat iältään 18–70-vuotiaita.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kysymys: Kuinka tärkeiksi koet seuraavat lisävarusteet, kun ajattelet seuraavaa autohankintaasi?

Ilmastointi89 %
Vakionopeudensäädin61 %
Vetokoukku43 %
Automaattivaihteisto41 %
Lämmitettävä tuulilasi41 %
Ajonvakautusjärjestelmä36 %
Peruutuskamera29 %
Polttoainekäyttöinen lisälämmitin27 %
Navigointijärjestelmä26 %
Pysäköintitutka24 %
Kuolleen kulman varoitin16 %
Sähkösäätöiset istuimet15 %
Tietty väri (metalli)11 %
Automaattinen hätäjarrutus kaupunkinopeuksissa10 %
Avaimeton järjestelmä8 %
Sähköinen takaluukku8 %
Lämmitettävä ohjauspyörä6 %
Kaistavahti6 %
Kattoluukku / panoraamakatto4 %

Lähde: Kamux Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat