20.4.2025

Tärkein turvattuna: mitä turvaistuimen valitsemisessa tulee ottaa huomioon ja entä jos niitä tarvitaankin kolme?

Kuva Eetu Kokkonen
Lasten turvaistuin

Lasten turvallisuus on jokaisen vanhemman prioriteetti autolla matkustettaessa. Mutta miten mahdollisimman turvallinen kyyti varmistetaan, ja täytyykö kolmen pienen lapsen perheen hankkia minibussi mahduttaakseen turvaistuimet kyytiin?

Turvaistuimen tai turvakaukalon valinta on jokaisessa autollisessa lapsiperheessä iso päätös, jota tehdessä tulee ottaa huomioon hyvin monta asiaa. Joskus tuntuu, etteivät eri kriteerit täyty samassa tuotteessa lainkaan. Saati sitten, jos istuimia tarvitaan useampia, jolloin kuvioihin astuvat myös tilankäytölliset kysymykset.

Kymmenisen vuotta takaperin oltiin tilanteessa, jossa turvaistuimet kasvoivat huomattavasti aiempaa kookkaammiksi muun muassa erilaisten tukevien ja kääntyvien telakoiden myötä. Samaan aikaan autojen sisätilat tuntuivat kaventuvan kehittyneemmän kolariturvallisuuden nimissä. Lopputuloksena on ollut hyvin usein tilanne, jossa edes suurimpien farmariautojen takapenkille ei saa mahdutettua kolmea lasta kaikkien turvallisuussuositusten mukaisiin istuimiin.

Lasten turvaistuin

Monelle perheelle turvaistuinten vaihto on etenkin taloudellisesti järkevämpää kuin itse auton vaihtaminen. Usein ihmiset eivät edes halua vaihtaa enemmän tilaa vievään, epätaloudellisempaan ja raskaampaan tila-autoon tai minibussiin, joka kaiken lisäksi maksaa melko paljon.

Kävimme Oulun Lastentarvikeliikkeellä selvittämässä, mitä turvaistuimen tai -kaukalon valinnassa tulee tänä päivänä ottaa huomioon ennen kaikkea kolmen pienen lapsen perheen näkökulmasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käännä ja vedä

Lastentarvikeliike Oulun työntekijä Mariella Klasila kertoo, että jo turvakaukaloissa on paljon eroa, vaikkei siltä näyttäisikään. Viime vuosina kaukaloihin on tullut myös uusia ominaisuuksia.

– Tästä kaukalosta löytyy kolme eri asentoa vauvalle, ikään kuin selkänojan säätö, ja telakka. Tavallisen telakan lisäksi tässä mallissa on myös ominaisuus, että kaukalon voi kääntää oveen päin ja vielä lisäksi vetää ulospäin. Tällainen ratkaisu säästää selkää, kun ei tarvitse kurotella kaukaloa esimerkiksi korkeista autoista, Klasila esittelee.

Hienot ominaisuudet eivät kuitenkaan ole ainoita asioita, joita kaukaloa valittaessa tulee ottaa huomioon. Kaukaloita on myös eri painoisia, mikä vaikuttaa kantamisen mukavuuteen. Lisäksi eri kaukalot sopivat yhteen eri lastenvaunujen kanssa, joskin asiaa helpottamaan on olemassa erilaisia adaptereita. Eroja on hieman myös siinä, minkä kokoiseksi asti vauva voi kaukalossa olla. Isofix-telakka on suosittu kiinnitystapa turvakaukalolle, mutta myös turvavyökiinnitteinen kaukalo voi olla yhtä turvallinen. Turvavyökiinnityksen kanssa ei tosin ole saatavilla käännettäviä kaukaloita.

Lasten turvaistuin
Lastentarvikeliike Oulun työntekijä Mariella Klasila.

Lapsen suositellaan matkustavan selkä menosuuntaan niin pitkään kuin mahdollista, mutta aivan vähintään nelivuotiaaksi asti. Selkä menosuuntaan istuminen on lapselle ehdottomasti turvallisin tapa matkustaa autossa. Nykyään markkinoilla on turvaistuimia, jotka oikein säätämällä selkä menosuuntaan voi matkustaa vielä viisivuotiaanakin.

Hanki rajaton lukuoikeus

Haluatko jatkaa lukemista?

Autoliiton jäsenenä saat rajattoman pääsyn kaikkiin Moottori+ -sisältöihin.

Jäsenenä saat nämä edut ja paljon muuta

Moottori

Moottori+ -sisältöjen lukuoikeus ja painettu lehti 9 kertaa vuodessa.

Tiepalvelu

Autoliiton Tiepalvelu turvaa Plus- ja Premium-jäsenten matkan Suomessa ja ulkomailla.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat