6.7.2018

Tästä ei bussimatkailu parane: saunabussi tarjoaa löylyt neljälle

saunabussi

Savonlinjan Saunabussi on pyörien päällä kulkeva erikoisuus, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Saimaan kierroksella tarjoutui tilaisuus hieman erikoisempaan koeajoon. Viime vuonna ensiesitelty Savonlinjan saunabussi saatiin seisahtumaan hetkeksi Pistohiekan rantamaisemiin. 1960- ja 1970-luvuilla bilerannan maineessa ollut rantakohde elää siinä määrin hiljaista vaihetta, että ryysiksen sijaan rantatörmä kasvaa koivuntaimia ja entinen leirintäalue on lähes luonnontilassa. Viereisellä tanssilavalla laitetaan sentään jalalla koreasti edelleen, mutta vain kesäkaudella. Kiukaan lämmetessä ei kuitenkaan tanssita, vaan tutustutaan bussiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sauna neljälle

saunabussi

Pitkä kuuma sauna -nimellä tunnettu liikkuva löylyhuone pitää majaansa Mikkelissä. Sauna on rakennettu lähes 1,5 miljoonaa maantiekilometriä tahkonneen linja-auton uumeniin. Erikoisvalmisteisessa ajoneuvossa matkustuspaikkoja on kaikkiaan 20, saunaan sopii kerralla mukavasti neljä, suihkuun kaksi.

Lepotilaan on järjestetty petipaikat kahdelle ja wc on bussiversion sijaan pikemminkin hotellitasoa. Keittiö on varusteltu huikopalan valmistusta varten, mutta tällä kertaa saunamakkarat tekeytyvät pussissa kiukaalla.

saunabussi

Saunominen onnistuu myös ajon aikana. Tämän saunan lauteilla istuessa voi myös nauttia maisemasta. Ikkunan takana levittäytyy Saimaa, mutta periaatteessa saunoa voi missä tahansa, mihin tilausajoliikennettä ajavalla bussilla pääsee.

Kompakti sauna lämpenee kuivilla koivuhaloilla nopeasti löylyttelykuntoon. Kiuas sihahtaa ensimmäisen kauhallisen myötä lupaavasti, eikä hikeä tarvitse houkutella pintaan. Löylyä riittää, eikä varpaillekaan tule kylmä, vaikka alalaude onkin kiukaan yläosaa alempana. Koneellinen ilmanvaihto huolehtii ansiokkaasti, että happea riittää.

Alkulämmittelyn jälkeen on pulahduksen vuoro. Törmä on pehmeää hiekkaa ja ranta mukavan matala, joten parempia puitteita saunomiselle tuskin voi toivoa. Alkukesän helteiden jäljiltä  Saimaan vesi on lämpimän puoleista ainakin vuodenaikaan nähden, mutta pitkään kroolaamiseen ei kukaan koe tarvetta. Pulahdus piisaa ja sen päätteeksi sauna kutsuu jälleen.

saunabussi

Katso lisää: www.savonlinja.fi/fi/elamysmatkat/saunabussi/

Teksti: Antti Hentinen, kuvat: Jari Saarentaus

Luetuimmat