2.10.2020

Poliisi yllätti: hankkii 20 kappaletta Hyundain täyssähköautoja kerralla

Hyundai Ioniq Electric

Korealaisvalmistajalta on hankittu 20 kappaletta täyssähköautoja poliisille kasvattamaan hybridi- ja sähköautojen osuutta. Hyundai Ioniq Electric -sähköautot eivät kuitenkaan päädy partiointikäyttöön, vaan esimerkiksi rikostutkijoiden käyttöön.

Tuorein uutinen tarkoittaa täyssähköautoja poliisille kasvattamaan tällä hetkellä käytössä olevien noin 60 kappaleen hybridi- ja sähköautojen kokonaismäärää. Joukkoon lisätyt 20 yksilöä ovat Hyundai Ioniq Electric -täyssähköautoja. Nämä tulevat muun muassa rikostutkijoiden käyttöön.

Hyundai Ioniq Electric on toimitukselle erittäin tuttu, sillä Moottori aloitti sellaisella lokakuussa 2017 vuoden mittaisen koeajon. Nyt kuluttajien luettavissa on kokonainen Moottorin Vuosi Sähköllä -juttusarja, johon kannattaa ehdottomasti tutustua.

Hyundai Ioniq Electric täyssähköautoja poliisille

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Täyssähköautoja poliisille

Poliisin noin 1 500 ajoneuvon kalustosta noin 60 kappaletta on tällä hetkellä hybridi- ja sähköautoja, joten osuus on toistaiseksi noin 4 prosenttia. Nyt tähän lisätään 20 kappaleen erä Hyundai Ioniq Electric -täyssähköautoja poliisille. Suuren ajoneuvomäärän vuoksi poliisi haluaa omalta osaltaan pienentää hiilijalanjälkeä.

– Suurin osa poliisin hiilijalanjäljestä koostuu ajoneuvopäästöistä. Sähkö- ja hybridiautoja on kokeiltu poliisin käytössä jo pidempään, ja niitä käytetään työtehtävissä, joihin ne parhaiten soveltuvat, kertoo Poliisihallituksen teknologiajohtaja Jyrki Wasastjerna.

Kokemuksia sähköautoista on kerrytetty aiemmin Helsingin poliisissa ja palaute on ollut hyvää. Nyt poliisin hankkimat 20 täyssähköautoa tulevat esimerkiksi rikostutkijoiden sekä hallinnollisissa tehtävissä työskentelevien käyttöön.

– Saatu palaute on ollut kannustavaa. Sähköautot ovatkin työntekijöiden keskuudessa haluttuja kulkuvälineitä. Etenkin kaupunkiliikenteeseen ne soveltuvat erinomaisesti, ja hiljaisuus sekä tehokkuus ovat miellyttäneet käyttäjiä, sanoo Wasastjerna.

Wasastjerna kertoo poliisin autohankintojen olevan tiukasti Hanselin puitesopimuksen alaisia. Tällöin asiakas tekee laskelmat annettujen kriteerien perusteella, joita myyjä ei pääse näkemään.

– Sähköautot on hankittu tarkasti valintakriteerien mukaisesti, tällä kertaa parhaiten menestyi Hyundain tarjoama vaihtoehto, jatkaa Wasastjerna

Hyundai Ioniq Electric täyssähköautoja poliisille

Ammattikäyttöön, mutta ei partiointikäyttöön

Sähköautot on hankittu poliisille huoltoleasingsopimuksella ja erityisen mielenkiinnon kohteena on käyttökulujen vertaileminen perinteisiin polttoaineisiin, kunhan kokemuksia kertyy enemmän. Nyt hankittuja sähköautoja tullaan sijoittamaan poliisien käyttöön suurempiin kaupunkeihin ympäri Suomea. Samalla poliisi on aloittanut latausverkoston rakentamisen toimipisteisiinsä.

– Poliisin näkökulmasta suurin haaste sähköautoissa liittyy toimintamatkaan ja lataukseen. Tekniikka on kuitenkin kehittynyt nopeaa vauhtia. Autot tulevat kovaan ammattikäyttöön, mutta esimerkiksi tunnuksettomissa siviiliautoissa ero sähköautojen ja perinteisten polttomoottoriautojen välillä ei ole käytettävyydessä enää suuri, sanoo Wasastjerna.

Vaikka nyt hankitut täyssähköautot eivät tulekaan varsinaiseen partiointikäyttöön, Wasastjernan mukaan on vain ajan kysymys, koska ensimmäiset tunnukselliset poliisisähköautot nähdään Suomessakin.

– Seuraamme tekniikan kehitystä aktiivisesti ja haluamme olla edelläkävijöitä hiilijalanjälkemme pienentämisessä.

Kuvituskuvat: Lauri Ahtiainen/Moottorin Arkisto ja Hyundai, Lähde: Hyundai

Luetuimmat