14.12.2017

Tiepalvelumiehet liikkeelle: Operaatio Lumihiutale starttaa jälleen

Operaatio Lumihiutale

Perinteeksi muodostunut Operaatio Lumihiutale tuo tiepalvelumiehet jälleen tehostetusti mukaan joulunajan liikenteeseen.

Autoliiton yleisen tiepalvelun Operaatio Lumihiutale järjestetään 16.12.2017–1.1.2018. Kyseessä on jo 49. kerta kun tehostetun valmiuden tiepalveluoperaatio järjestetään auttamaan joululiikenteessä pulaan joutuneita.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Apua, mitä mä teen?

Autoliiton Operaatio Lumihiutale päivystää jälleen loppuvuoden liikenteessä, jotta jokainen pääsisi sujuvasti ja turvallisesti perille. Tiepalvelu tuo avun paikalle, jos matka jostakin syystä katkeaa. Jos ongelmia tien päällä tulee, Autoliiton Operaatio Lumihiutaleen palvelukeskukseen saa yhteyden numerosta 0200 8080 (1,95 €/min + mpm tai pvm, jonotus on maksuton).

Autoliiton jäsenille on oma palvelumaksuton avustusnumero, joka löytyy jäsenkortista. Molemmista numeroista tilatut palvelut ovat maksullisia. Avustuskustannuksista kannattaa sopia ennen palvelun tilaamista.

Autoliiton Plus-jäsenille on oma veloitukseton palvelunumero, josta tilatut palvelut ovat maksuttomia.

Apu hyvä, ennakointi parempi

Jokainen autoilija voi kuitenkin omalla toiminnallaan ennaltaehkäistä ongelmia vaihdattamalla huonon akun ajoissa uuteen ja tarkastamalla nesteiden pakkaskestävyyden sekä rengaspaineet ennen matkalle lähtöä. Ajotietokoneen näyttämään polttoaineen riittävyyteen ei myöskään kannata sokeasti luottaa.

Joulumatkalle lähdettäessä autoon pakataan yleensä runsaasti tavaraa. Tavarat voivat väärin pakattuna aiheuttaa vaaraa äkillisissä jarrutus- tai väistötilanteissa sekä onnettomuuksissa.

– Matkatavaroiden paikka on auton tavaratilassa eikä matkustamossa pitäisi olla käytännössä mitään irrallista. Jopa kännykät ja tablettitietokoneet olisi hyvä pitää istuintaskuissa tai niille tarkoitetuissa telineissä, muistuttaa Autoliiton yleisestä tiepalvelusta vastaava koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Tavaratilaa kuormatessa ensimmäiset tavarat tuetaan tiukasti takaistuimen selkänojaan niin, että raskaimmat tavarat ovat alimmaisena ja mahdollisimman edessä. Loput tavarat tuetaan ensimmäisiin ja seuraavat kerrokset tehdään samalla periaatteella mahdollisimman tiiviiksi paketiksi, joka ei pääse liikkumaan.

– Kuormasta ei saa tehdä takaistuimen selkänojaa korkeampaa, jotta tavarat eivät lentäisi mahdollisessa äkkijarrutuksessa tai törmäyksessä matkustamoon. Jos tavaratilaa laajennetaan kaatamalla takaistuimen selkänoja osittain tai kokonaan, on tavarat kiinnitettävä paikalleen esimerkiksi kuormaliinoin, Vesalainen painottaa.

Suksiboksi on syytä asentaa huolellisesti ja siellä saa kuljettaa vain kevyttä tavaraa. Näistä tavaroista raskaimmat on sijoitettava suksiboksin keskivaiheille niin, että niiden paino jakautuu tasaisesti molemmille taakkatelineille.

– Myös boksiin laitettavat tavarat – ovat ne sitten suksia tai jotain muuta – on muistettava sitoa, Vesalainen sanoo.

Turvallinen kuormaus saadaan viimeisteltyä säätämällä auton rengaspaineet kuormitusta vastaaviksi. Auton käyttöohjekirjassa on neuvottu oikeat paineet pienelle ja isommalle kuormalle.

Bridgestone Driveguard
Rengaspaineiden tarkistus kuorman mukaan saattaa tuntua turhalta, mutta säästää monelta harmilta.

Operaatio Lumihiutaleen yhteislähtö Tampereella ja Iisalmessa

Autoliiton yleisen tiepalvelun Operaatio Lumihiutale käynnistyy Tampereella ja Iisalmessa järjestettävillä seremoniallisilla yhteislähdöillä lauantaina 16.12.

Tampereella tiepalvelumiehet kokoontuvat Hämeenpuistoon (Hämeenkadun risteyksestä Ratinaan päin) klo 10.00 alkaen. Virallinen ohjelma alkaa klo 11.15 ja päättyy näyttävään vilkkuajeluun Tampereen halki.

Iisälmessa tiepalvelumiehet kokoontuvat ABC Marjahakaan (os. Lammenkaari 2, 74130 Iisalmi). Iisalmessa on klo 13 alkaen tiepalveluautojen ja yhteistyökumppaneiden esittelyä yleisölle ja lehdistölle. Myös Iisalmessa tapahtuma päättyy vilkkuajeluun klo 14.

Lähde: Autoliitto Kuvat: Roman Razinkov

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat