7.3.2023

Tilapäistä suojelua saava ukrainalainen voi hakea suomalaista ajokorttia

ajokortti

Ajokortin hakeminen ei edellytä vakinaista osoitetta Suomessa, eikä myöskään kuljettajatutkinnon suorittamista.

Suomessa tilapäistä suojelua saava ukrainalainen voi hakea suomalaista ajokorttia. Jos suojelua saavan sotaa pakenevan ukrainalaisen voimassa oleva ajokortti on sotaa paetessa jäänyt kotimaahan, tai muuten kadonnut tai tuhoutunut, hän voi hakea nyt ukrainalaista ajokorttiaan vastaavaa suomalaista ajokorttia Suomessa.

Suomalaisen ajokortin myöntäminen ei edellytä sotaa pakenevaa ukrainalaiselta vakinaista osoitetta Suomessa, eikä myöskään kuljettajatutkinnon suorittamista.

Ajokortti on voimassa 6. maaliskuuta 2025 saakka. Ajokorttiin merkitään erityisehto, jolla osoitetaan, että ajokortti on voimassa korkeintaan tilapäisen suojelun päättymiseen saakka.

Suomalaista ajokorttia haetaan Ajovarman palvelupisteestä henkilökohtaisesti. Hakemukseen tarvitaan mukaan liitteeksi kopio tilapäisen suojelun päätöksestä sekä lääkärinlausunto, jolla osoitetaan ryhmäkohtaisesti ajoterveysvaatimusten täyttyminen. Lisäksi hakemukseen tarvitaan kasvokuva, joka täyttää passikuvan vaatimukset. Mukana voi olla myös selvitys ukrainalaisesta ajokortista. Myös henkilöllisyys täytyy todistaa esimerkiksi Ukrainan passilla.

Suomesta tilapäistä suojelua on hakenut yli 50 000 ukrainalaista. Kaikkiaan sotaa pakoon Ukrainasta on lähtenyt lähes viisi miljoonaa ukrainalaista. Ukraina tarvitsee myös sodan keskellä monenlaista apua. Moottori-lehden toimitus oli myös mukana, kun Ukrainaan toimitettiin kuusi kenttäambulansseja.

Lähteet Traficom, Moottori

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat