18.9.2017

Tutkimus: yksityishenkilöt ammattiautoilijoita tyytyväisempiä talvikunnossapitoon

Yksityishenkilöiden tyytyväisyys teiden talvihoitoon nousi viime talvena, raskaan liikenteen tyytyväisyys taas laski. Suurin osa kuljettajista piti talven nopeusrajoituksia ja raskaan liikenteen talvirengaspakkoa tarpeellisina.

Liikenneviraston tienkäyttäjätyytyväisyystutkimuksen mukaan 41 % yksityishenkilöistä oli tyytyväisiä teiden talvihoitoon. Tyytymättömien osuus oli 30 %, eli yksityishenkilöiden tyytymättömyys vähentyi hieman toissatalvesta. Sen sijaan raskaan liikenteen kuljettajien tyytyväisyys talviajan palvelutasoon heikentyi. Ammatikseen ajavista vain joka viides ilmoitti olevansa tyytyväinen maanteiden talvihoitoon.

Yksityishenkilöt ja raskaan liikenteen kuljettajat olivat aiempaa tyytymättömämpiä pääteiden tienpinnan tasaisuuteen sekä liukkauden torjuntaan. Vähempiliikenteisten teiden talvihoitoon oli tyytyväisiä ainoastaan 24 % yksityishenkilöistä ja 10 % raskaan liikenteen kuljettajista.

Risujen lisäksi tutkimuksen vastaajat antoivat myös ruusuja. Sekä yksityishenkilöt että ammattilaiset olivat melko tyytyväisiä pääteiden lumenauraukseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Leuto sää tuo vaikeuksia

Tienkäyttäjien tyytyväisyyttä selvittänyt kysely tehtiin 30.1.–12.3.2017, jolloin sääolot olivat varsinkin tienpidon kannalta melko haasteelliset.

– Talvi oli vähäluminen ja keskimääräistä leudompi. Lämpötila vaihteli tiheästi nollan molemmin puolin erityisesti länsirannikolla, mikä teki liukkauden torjunnasta vaikeampaa, mutta kulutti myös nopeammin päällysteitä, kertoo ylitarkastaja Otto Kärki Liikennevirastosta.

– Kunnossapidossa tämä näkyi muun muassa tavanomaista runsaampina hiekoituksina ja monin paikoin jonkin verran keskimääräistä suurempana suolan käyttönä. Myös alue, jossa tieverkkoa suolattiin, laajeni, Kärki jatkaa.

Talvikunnossapito

Tyytyväisyys suolan käyttöön liukkauden torjunnassa heikkenikin hieman, mutta tyytyväisien määrä on silti 56 % yksityishenkilöiden puolella ja 45 % ammattiautoilijoiden keskuudessa.

Talvinopeusrajoitukset saavat kannatusta

87 % yksityishenkilöistä ja 74 % raskaan liikenteen edustajista ilmoitti hyväksyvänsä talvinopeusrajoitukset. Valtaosan mielestä talven nopeusrajoitukset olivat sopivia, sillä niitä piti liian matalana vain 18 % yksityishenkilöistä ja 29 % ammattikuljettajista.

Talvikunnossapito

Myös hiljattain voimaan tulleeseen talvirengaspakkoon vastaajat suhtautuivat suopeasti: 91 % kuljettajista piti niitä tarpeellisina.

Tyytyväisyys tutkitaan

Talven 2017 tienkäyttäjätyytyväisyystutkimukseen vastasi 10 046 yksityishenkilöä ja 1 271 ammattikuljettajaa. Molempien ryhmien vastausaktiivisuus nousi edellisten vuosien tutkimuksista 6–9 prosenttia.

Liikennevirasto teettää tienkäyttäjätyytyväisyystutkimuksen joka talvi ja joka toinen kesä. Lisäksi Liikennevirasto saa tiestöstä suuren määrän muuta asiakaspalautetta, jota käsitellään Liikennevirastossa ja alueellisissa ELY-keskuksissa monin eri tavoin.

Kaikki palautteet ovat tärkeitä ja niitä hyödynnetään toiminnan kehittämisessä. Liikenneviraston, ELY-keskusten ja urakoitsijoiden tavoitteena on palvella asiakkaitaan, eli tienkäyttäjiä, mahdollisimman hyvin resurssien antamissa puitteissa.

Tienkäyttäjätyytyväisyystutkimuksen tulokset löytyvät pdf-muodossa Liikenneviraston verkkosivustolta.

Lähde ja grafiikka: Liikennevirasto Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat