4.12.2017

TÜV 2018 -katsastusraportti: Saksa nousee, Toyota heikkenee

Mercedes-Benz SLK 250 Class Convertible
7-8-vuotiaiden autojen kolmen kärki katsasturaportissa oli Audi TT, Mercedes-Benz B-sarja ja Mercedes-Benz SLK.

Yli 8,8 miljoonaa saksalaiskatsastusta paljastavat laatueroja eri automallien ja vuosimallien välillä.

Saksalaiset ja eurooppalaiset autot ovat kohentaneet laatuaan, paljastuu tuoreesta ja kattavasta saksalaisesta TÜV-katsastusraportista. Vastaavasti japanilaisten autojen laadun totuttu ylivoima osoittaa hiipumisen merkkejä.

Raportti pohjaa yli 8,8 miljoonaan määräaikaiskatsastukseen Saksassa, ja siinä on mukana kaikkiaan 225 automallia. Aivan valtaosa niistä on myynnissä myös Suomessa, joten eri automallien vikaherkkyydestä ja laadusta kertovat katsastustulokset palvelevat myös suomalaisia autoilijoita ja autonostajia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Saksalaiset merkit vahvoilla

Ainoastaan yksi japanilaismerkki (Mazda 2) sijoittui kattavassa TÜV-katsastusraportissa kymmenen kärkeen nuorimmassa 2–3-vuotiaiden autojen ikäryhmässä. Saksalaiset nappasivat useimmat kymmenen kärjessä -sijoitukset. Volvo V40 sijoittui jaetulle 8. sijalle.

Tässä ryhmässä hänniltä löytyvät Kia Sportage (vikaprosentti 12,6), Fiat Punto (12,3) ja Dacia Logan (12,3).

Dacia Logan MCV
Dacia Logan MCV

Mazda pitää mainetta yllä

Mazda pitää japanilaisten luotettavuusmainetta yllä eri ikäryhmissä: Mazdalla on 10 kärjessä sijoituksia nuorimman 2–3-vuotiaiden ikäryhmän lisäksi myös 4–5-vuotiaiden, 6–7-vuotiaiden sekä 10–11-vuotiaiden ryhmissä.

Toyota porskuttaa edelleen kahdessa vanhimmissa ikäryhmissä hyvillä tuloksilla, mutta kolmessa nuorimmassa ikäryhmässä Toyota on pudonnut 10 kärjestä -listoilta.

Mersu esiintyy edukseen

Nuorimmassa 2–3-vuotiaiden autojen ryhmässä kymmenen parhaan joukossa on neljä Mercedes-Benz -mallia.

Mercedes-Benz SLK on koko tilaston paras, vain kaksi isoa vikaa sataa autoa kohti (vikaprosentti 2,0).

Volkswagen Golf Sportsvan nousi toiseksi, kolmossija jaettiin Mercedes-Benzin B-sarjan tila-auton ja GLK-katumaasturin kesken.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuusi kokoluokkaa

TÜVin raportissa 2–3-vuotiaiden parhaat autot luokitellaan myös kuudessa tärkeässä kokoluokassa.

Luokkavoittajat

Luokka

Malli

Vika-
prosentti

Pikkuautot (A-segmentti)Opel Adam3,8
Pikkuautot (B-segmentti)Mazda 22,7
Pienempi keskiluokkaMercedes-Benz A-sarja3,3
Isompi keskiluokkaVolvo V403,0
Tila-autotVolkswagen Golf Sportsvan2,5
Katumaasturit (SUV)Mercedes-Benz GLK2,6
Koko tilaston parasMercedes-Benz SLK (avoauto)2,0 

Muiden ikäryhmien parhaat ja huonoimmat:

  • 4–5-vuotiaiden paras on Mercedes-Benz B-sarja (vikaprosentti 3,9) ja huonoimmat Dacia Logan ja Peugeot 206 tasatuloksella (vikaprosentti 20,6).
  • 6–7-vuotiaiden paras on Porsche 911 (6,5) ja huonoin Chevrolet Aveo (29,3).
  • 8–9-vuotiaiden paras on Porsche 911 (10,6)  ja huonoin Chevrolet Matiz (35,3).
  • 10–11-vuotiaiden paras on Porsche 911 (12,2) ja huonoimmat Ford Ka ja Ford Galaxy tasatuloksella (36,9).

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viisi ikäryhmää autoja

Katsastusraportin tulokset on esitetty viidessä eri ikäryhmässä aina 10–11-vuotta vanhoihin autoihin asti.

Eri automallien keskinäinen tuloslista on koottu katsastuksessa havaittujen isojen vikojen perusteella. Isot viat aiheuttavat hylkäyksen katsastuksessa ja auto on tuotava jälkitarkastukseen.

Arvostettu ja armoton

TÜV-raportti on tilastollisesti erittäin luotettava ja arvostetuin eurooppalainen vikaraportti. Tiedot pohjautuvat yli 8,8 miljoonaan määräaikaiskatsastukseen aikavälillä heinäkuu 2016 – kesäkuu 2017.

Mukana raportissa ovat vain sellaiset automallit, joista on saatavana vähintään tuhannen katsastuksen tiedot kussakin ikäryhmässä. Tästä syystä joitakin suomalaisia kiinnostavia automalleja puuttuu kuten esimerkiksi Volvo S80 ja Peugeot 508.

Isot viat vaikuttavat

Automallit ovat paremmuusjärjestyksessä katsastuksessa hylkäykseen johtavien isojen vikojen perusteella. TÜV raportoi katsastuksen tärkeimmistä tarkistettavista kohteista, joita ovat korirakenne ja alusta, jarrut, pyöräntuenta, ohjauslaitteet, valot ja ympäristö (pakoputkisto, pakokaasupäästöt ja öljyvuodot).

TÜV-insinöörit raportoivat, että erityisen usein vakavia puutteita ja vikoja löytyy seuraavissa kohteissa: Takavalot rikki, moottorista ja voimansiirrosta tihkuu öljyä, pyöräntuennan jouset ja iskunvaimentimet ovat vialliset ja jarrulevyt ovat lähes loppuun kuluneet. Nämä viat heikentävät liikenneturvallisuutta tai aiheuttavat ongelmia ympäristölle.

Erityisesti nyt talvella pimeään vuodenaikaan kehnojen valojen ja heikkotehoisten jarrujen yhdistelmä lisää onnettomuuden vaaraa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ajomäärät tärkeä tieto

TÜV-katsastusraportin suuri ansio on se, että tuloslistassa on mainittu automallien keskimääräiset mittarilukemat kussakin ikäryhmässä. Se auttaa suhteuttamaan vikojen määrän mallin ajomäärään.

Ajomäärät vaihtelevat suuresti paitsi malleittain, myös kokoluokittain.

Pikkuautoilla ajetaan vähän, samoin avo- ja urheiluautoilla. Parhaat pikkuautot ovat vähävikaisia (esimerkiksi Mazda 2), mutta heikoimmat pikkuautot (esimerkiksi Chevrolet Aveo) ovat ikääntyessään sangen runsasvikaisia niiden vaatimattomaan ajokilometrimäärään verrattuna.

Ison keskiluokan autoilla (esim. Volkswagen Passat) ajetaan paljon, samoin isoilla autoilla (esim. Audi A6, Mercedes-Benz E-sarja ja Volvo V70).

Myös isoilla tila-autoilla (esim. Ford Galaxy) ja kookkailla katumaastureilla (esimerkiksi Mercedes-Benz ML) ajetaan runsaasti, mikä lisää vikojen mahdollisuutta.

Ilmoitettu mittarilukema antaa mahdollisuuden verrata vikamäärää ajomäärään.

Järkyttävän suuria laatueroja eri automallien ja vuosimallien välillä

TÜVin kokoama automallien kymmenen kärjessä ja kymmenen hännillä -lista erottaa jyvät akanoista.

Tuloslista sisältää viisi ikäryhmää. Jaossa on 52 kymmenen kärjessä -sijaa ja 51 kymmenen hännillä-sijaa kun kaikki viisi ikäryhmää ovat mukana. Määrä ylittää 50:n rajan, koska jossakin ikäryhmässä oli sijoituksia tasapistein.

Kärjessä valtikka vaihtui jo viime vuoden TÜV-raportissa. Pitkäaikainen ykkönen Toyota menetti kärkitilan mersulle. Mersu uudisti ykköstilansa myös tänä vuonna – tiukassa tuntumassa Audi, joka ohitti Toyotan.

TOP 10 -sijoitukset, parhaat merkit:

Mersulla on eniten 10 kärjessä -sijoituksia, 10 kappaletta. Audi ohitti Toyotan ja otti hopeaa (9 TOP 10 sijoitusta). Toyota on kolmantena (7). Porsche ja Volkswagen jakavat neljännen tilan (5). Seuraavina ovat Ford ja Mazda (4), Opel (2), BMW, Honda, Kia, Seat, Suzuki ja Volvo (1).

FLOP 10 -sijoitukset, heikoimmat merkit:

10 hännillä -sijoituksia keräsi eniten Dacia (11 kappaletta), Renault oli toiseksi kehnoin (9) ja Fiat kolmanneksi huonoin (7). Chevrolet ja Ford jakoivat neljännen sijan (5). Seuraavina Citroën, Kia, Peugeot ja Volkswagen (3), Hyundai ja Seat (1).

Muutama automerkki löytyy parhaimpien ja heikoimpien joukosta. Tällaisia ovat Ford, Kia, Seat ja Volkswagen. Laatu on heitellyt saman merkin eri mallien ja vuosimallien välillä.

Autojen keski-ikä noussut

Henkilöautojen keski-ikä Saksassa on noussut nopeasti, kuudessa vuodessa 8,1:stä 9,3 vuoteen.

Mielenkiintoista on, että vuonna 1960 keski-ikä oli vain 3,7 vuotta ja vuonna 2000 6,9 vuotta.

Saksassa henkilöautojen keski-iän nousu 9,3 vuoteen ja puutteet auton hoidossa näkyvät korkeina hylkäysmäärinä. TÜV-määräaikaiskatsastusten hylkäysprosentti on keskimäärin 19,9. Lisäksi 0,1 prosenttia autoista laitetaan heti ajokieltoon.

Hylkäysmäärät kasvavat nopeasti auton ikääntyessä: 2–3-vuotiaista hylätään keskimäärin vain 5,8 prosenttia, mutta 10–11-vuotiaista keskimäärin 26,5 prosenttia.

Peugeot 206
Peugeot 206

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Laatuerot näkyvät nuorimmissa

Automallien laatuerot näkyvät selvimmin nuorimmassa ikäryhmässä. Pääosa kilometreistä tai jopa kaikki on ajettu takuuaikana – takuun pituudesta riippuen.

Vanhemmissa ikäryhmissä auton kuntoon vaikuttavat automallin laadun ohella lisäksi käyttäjän huolellisuus, määräaikaishuoltojen teettäminen, vikojen korjauttaminen, ajo-olosuhteet, ajotapa, kuormitus sekä erot eri mallien ajomäärissä.

Kalliita urheilu- ja edustusautoja huolletaan ja puunataan huolellisemmin kuin halpoja pikkuautoja.

Huolloista tinkiminen kostautuu

Etenkin lama-aikoina osa autonkäyttäjistä tinkii määräaikaishuolloista: vaihdatetaan vain öljyt ja suodatin. Silloin esimerkiksi alustan, pyöräntuennan, ohjauslaitteiden, jarrujen ja pakoputkiston kunto jää tarkistamatta. Ajan mittaan tämä huolimattomuus voi aiheuttaa merkittäviä vikoja, mikä merkitsee vaaraa liikenneturvallisuudelle ja haittaa ympäristölle.

Myös firmojen työkäytössä olevien ”yhteiskäyttöautojen” kunnossa ja huolenpidossa voi olla suuria eroja:. Toiset yritykset motivoivat käyttäjää pitämään auto kunnossa. Firmat satsaavat autojen kuntoon ja huolenpitoon, mitä myös valvotaan tehokkaasti. Toisissa yrityksissä valvonta voi olla täysin retuperällä ja ajan mittaan autojen kunto repsahtaa ja niissä voi olla merkittäviä vikoja.

Hylkäystilastojen mukaan viidennes Saksan 46 miljoonasta henkilöautosta on heikossa kunnossa: Se merkitsee jopa 9,2 miljoonaa huonokuntoista henkilöautoa Saksan rekisterissä ja liikenteessä.

Määräaikaiskatsastus on välttämätön, jotta huonokuntoiset autot saadaan korjattua tai pois liikenteestä.  Puolueeton määräaikaiskatsastus on merkittävää liikenneturvallisuustyötä. Huonoja ja keliin sopimattomia renkaita lukuun ottamatta teknisten vikojen osuus onnettomuuksien syynä on hyvin vähäinen – kiitos määräaikaiskatsastuksen.

Katsastuksessa havaitut viat ovat erilaisia kuin tielle pysäyttävät tekniset viat. Joka kolmas automatkan keskeytyminen johtuu akkuongelmasta, paljastuu saksalaisen autoilijajärjestö ADACin kattavasta tiepalveluraportista. Akku- ja sähkölaiteviat muodostavat yli puolet auton tielle jättävistä teknisistä vioista.

Erilaisia tilastoja – erilaisia vikoja

Pelkkä katsastustilasto ei kerro koko totuutta autojen laatueroista.

Katsastustilasto ei kerro kaikenlaisista autojen vioista. Määräaikaiskatsastuksessa havaitut viat ovat erilaisia kuin esimerkiksi tielle pysäyttävät tekniset viat.

Kattava katsastusraportti antaa kuitenkin selkeän kuvan monista auton turvallisuuteen ja ympäristöön vaikuttavista vioista esimerkiksi jarruissa, pyöräntuennassa, ohjauslaitteissa ja pakokaasujen puhdistusjärjestelmässä.

Kilometrien karttuessa ja auton ikääntyessä auton hoidolla, määräaikaishuolloilla, vikojen korjauttamisella, ajo-olosuhteilla, kuormituksella ja ajotavalla on ratkaiseva merkitys auton tekniseen kuntoon – automallin laadun ohella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

2–3 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 5,8 prosenttia *
SijaMalliKeskimääräinen
ajomäärä (km)
Isojen vikojen
osuus (%)
1.Mercedes-Benz SLK30 0002,0
2.Volkswagen Golf Sportsvan31 0002,5
3.Mercedes-Benz B-sarja40 0002,6
3.Mercedes-Benz GLK52 0002,6
5.Mazda 228 0002,7
6.Mercedes-Benz ML62 0002,8
6.Opel Mokka35 0002,8
8.Audi A135 0003,0
8.Audi Q346 0003,0
8.Audi Q563 0003,0
8.Porsche 91130 0003,0
8.Volvo V4050 0003,0
13.BMW X145 0003,3
13.Mercedes-Benz A-sarja40 0003,3
15.Mercedes-Benz C-sarja55 0003,4
16.Audi A6 / A779 0003,5
16.Mercedes-Benz E-sarja Coupé40 0003,5
16.Renault Captur33 0003,5
16.Toyota RAV443 0003,5
20.Toyota Yaris32 0003,6
21.Audi A4 / A571 0003,7
21.Mitsubishi ASX43 0003,7
23.Audi TT35 0003,8
23.Honda CR-V43 0003,8
23.Opel Adam29 0003,8
23.Suzuki SX436 0003,8
23.Toyota Verso39 0003,8
28.Nissan Note34 0004,0
28.Opel Meriva30 0004,0
28.Peugeot 20832 0004,0
28.Volkswagen Beetle33 0004,0
32.Audi A349 0004,1
32.Mercedes-Benz E-sarja82 0004,1
32.Smart Fortwo25 0004,1
35.Mazda 651 0004,2
35.Mazda CX-547 0004,2
37.Honda Jazz30 0004,3
37.Mini Countryman37 0004,3
37.Renault Scénic42 0004,3
37.Volvo XC6063 0004,3
41.Peugeot 200835 0004,4
41.Toyota Auris38 0004,4
41.Volkswagen Tiguan46 0004,4
44.Opel Astra49 0004,6
45.Mazda 337 0004,7
46.BMW 1-sarja44 0004,8
46.Mini34 0004,8
46.Seat Mii34 0004,8
46.Seat Altea42 0004,8
46.Toyota Avensis51 0004,8
46.Volkswagen Polo36 0004,8
52.Mitsubishi Outlander51 0004,9
52.Suzuki Swift34 0004,9
52.Volkswagen Up32 0004,9
55.BMW X355 0005,0
55.Volvo S60 / V6061 0005,0
57.Ford Kuga48 0005,1
57.Hyundai i3042 0005,1
57.Hyundai ix2030 0005,1
57.Kia Picanto28 0005,1
57.Mazda 541 0005,1
57.Toyota Yaris Hybrid31 0005,1
63.Opel Zafira55 0005,2
64.Ford Fiesta35 0005,3
64.Kia Rio34 0005,3
64.Peugeot 30844 0005,3
64.Škoda Yeti43 0005,3
64.Volkswagen Golf49 0005,3
69.Volvo V7067 0005,4
70.Ford C-Max44 0005,5
70.Kia Venga31 0005,5
72.Volkswagen Touareg63 0005,6
73.Nissan Micra28 0005,7
73.Nissan Qashqai44 0005,7
73.Renault Clio37 0005,7
76.Ford Focus51 0005,8
76.Škoda Fabia37 0005,8
76.Škoda Roomster40 0005,8
Keskiarvo  5,8
79.Honda Civic38 0005,9
80.BMW 3-sarja / 4-sarja64 0006,0
80.Nissan Juke37 0006,0
80.Opel Corsa34 0006,0
80.Seat Leon48 0006,0
80.Toyota Aygo32 0006,0
85.Renault Twingo31 0006,1
85.Renault Mégane49 0006,1
85.Škoda Superb76 0006,1
88.Ford B-Max30 0006,2
88.Opel Insignia66 0006,2
90.Citroën C445 0006,3
90.Hyundai ix3541 0006,3
92.Citroën C335 0006,4
93.Volkswagen Passat82 0006,5
94.Hyundai i1028 0006,6
94.Seat Ibiza39 0006,6
94.Škoda Citigo35 0006,6
97.Citroën C131 0006,7
97.Citroën C3 Picasso37 0006,7
97.Citroën C4 Picasso57 0006,7
97.Škoda Rapid40 0006,7
97.Škoda Octavia67 0006,7
97.Volkswagen Touran64 0006,7
103.Seat Alhambra59 0006,8
103.Suzuki Grand Vitara42 0006,8
105.BMW X5 / X666 0006,9
105.Volkswagen Caddy56 0006,9
107.Kia Cee'd42 0007,1
108.Citroën Berlingo50 0007,2
109.Volkswagen Scirocco40 0007,4
110.Volkswagen Sharan67 0007,5
111.Suzuki Jimny28 0007,6
112.BMW 5-sarja72 0007,7
112.Volkswagen CC63 0007,7
114.Ford S-Max74 0007,8
115.Chevrolet Spark29 0007,9
116.Renault Kangoo47 0008,2
117.Fiat Panda33 0008,3
117.Ford Mondeo74 0008,3
119.Ford Galaxy64 0008,4
120.Hyundai i2033 0008,7
121.Dacia Duster49 0008,9
122.Dacia Sandero37 0009,6
123.Ford Ka33 00010,1
124.Fiat 50027 00011,2
125.Dacia Logan50 00012,2
126.Fiat Punto33 00012,3
127.Kia Sportage42 00012,6

4–5 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 10,4 prosenttia *
SijaMalliKeskimääräinen
ajomäärä (km)
Isojen vikojen
osuus (%)
1.Mercedes-Benz B-sarja59 0003,9
2.Porsche 91141 0004,5
3.Mazda CX-562 0004,6
4.Audi Q585 0004,8
5.Mercedes-Benz SLK44 0004,9
5.Seat Mii43 0004,9
7.Audi TT56 0005,2
8.Mercedes-Benz GLK77 0005,6
9.Opel Agila37 0005,7
10.Mercedes-Benz ML87 0005,8
11.Audi A6 / A7104 0005,9
12.Škoda Citigo45 0006,0
13.Volkswagen Up47 0006,1
13.Volkswagen Touareg94 0006,1
15.Mercedes-Benz E-sarja Coupé62 0006,2
16.Mazda 248 0006,3
17.BMW X169 0006,4
17.Mazda 358 0006,4
19.Audi A158 0006,5
19.Toyota Yaris49 0006,5
21.Audi Q368 0006,7
21.Toyota Avensis76 0006,7
21.Volkswagen Golf Plus54 0006,7
24.Audi A4 / A595 0006,9
24.BMW 3-sarja / 4-sarja73 0006,9
24.Mini Countryman63 0006,9
27.Mini52 0007,0
28.Opel Meriva55 0007,1
29.Ford Kuga75 0007,2
29.Volvo XC6092 0007,2
31.Audi A374 0007,3
31.Mercedes-Benz C-sarja81 0007,3
33.Volkswagen Beetle49 0007,5
34.Mitsubishi Colt51 0007,6
35.Toyota Verso60 0007,8
36.Volkswagen Eos57 0007,9
37.Honda Jazz50 0008,0
37.Toyota RAV466 0008,0
39.BMW X3 / X479 0008,1
40.Mitsubishi ASX72 0008,2
40.Opel Astra75 0008,2
42.Hyundai ix2050 0008,3
42.Toyota Auris57 0008,3
44.Ford C-Max70 0008,4
44.Kia Venga51 0008,4
44.Suzuki Swift55 0008,4
47.Honda CR-V67 0008,5
47.Škoda Yeti68 0008,5
47.Smart Fortwo46 0008,5
47.Volkswagen Polo57 0008,5
47.Volkswagen Golf75 0008,5
52.Mercedes-Benz E-sarja114 0008,7
52.Suzuki SX456 0008,7
54.Škoda Superb104 0008,9
55.Volvo S40 / V5088 0009,0
56.Honda Civic58 0009,1
56.Mazda 566 0009,1
58.Ford Focus76 0009,3
58.Seat Altea72 0009,3
60.Ford Fiesta56 0009,4
60.Volvo S60 / V6090 0009,4
62.Nissan Juke59 0009,5
63.Kia Rio60 0009,6
64.BMW 1-sarja67 0009,7
64.Ford Fusion47 0009,7
64.Mazda 676 0009,7
67.BMW X5 / X698 0009,8
68.Fiat Panda43 0009,9
68.Opel Insignia95 0009,9
68.Škoda Roomster65 0009,9
71.Škoda Fabia62 00010,0
72.Suzuki Grand Vitara65 00010,1
73.Hyundai i1044 00010,2
73.Seat Ibiza63 00010,2
75.Volkswagen Scirocco66 00010,3
76.Kia Picanto46 00010,4
 Keskiarvo10,4
77.Hyundai ix3569 00010,7
77.Renault Laguna91 00010,7
77.Renault Scénic67 00010,7
77.Toyota Aygo51 00010,7
81.Opel Corsa53 00010,9
81.Seat Leon73 00010,9
83.Peugeot 10747 00011,0
84.Nissan Note59 00011,1
84.Opel Zafira77 00011,1
86.Mercedes-Benz A-sarja51 00011,2
87.Citroën C472 00011,5
87.Mitsubishi Outlander80 00011,5
89.Škoda Octavia96 00011,6
89.Volkswagen Touran89 00011,6
91.Chevrolet Aveo53 00011,7
91.Nissan Qashqai70 00011,7
91.Volkswagen Caddy86 00011,7
94.Citroën C3 Picasso58 00011,8
94.Renault Modus46 00011,8
96.Citroën C354 00011,9
97.Kia Cee'd65 00012,1
98.Citroën C151 00012,2
99.Nissan Micra48 00012,3
100.Volvo V70104 00012,4
101.BMW 5-sarja101 00012,7
101.Peugeot 30869 00012,7
103.Hyundai i3067 00013,1
103.Suzuki Jimny45 00013,1
105.Renault Clio53 00013,3
106.Citroën C4 Picasso79 00013,4
106.Ford S-Max100 00013,4
106.Hyundai i2052 00013,4
106.Renault Mégane74 00013,4
110.Volkswagen Tiguan70 00013,9
111.Citroën Berlingo75 00014,5
111.Peugeot 20755 00014,5
113.Volkswagen Passat112 00014,6
114.Kia Sportage70 00014,7
115.Volkswagen CC88 00014,8
116.Ford Galaxy97 00015,3
117.Ford Mondeo102 00015,4
118.Ford Ka48 00015,6
118.Renault Twingo49 00015,6
120.Fiat Punto62 00016,2
121.Dacia Sandero57 00016,4
121.Fiat 50045 00016,4
123.Chevrolet Spark49 00016,8
123.Dacia Duster71 00016,8
125.Seat Alhambra95 00017,4
126.Renault Kangoo74 00017,8
127.Volkswagen Sharan97 00018,5
128.Dacia Logan80 00020,6
128.Peugeot 20652 00020,6

6–7 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 15,7 prosenttia *
SijaMalliKeskimääräinen
ajomäärä (km)
Isojen vikojen
osuus (%)
1.Porsche 91154 0006,5
2.Audi Q5114 0008,1
2.Audi TT76 0008,1
4.Honda CR-V87 0008,5
4.Mazda 379 0008,5
6.BMW X191 0008,8
7.Kia Venga70 0008,9
8.Volkswagen Golf Plus72 0009,7
9.Audi A4 / A5117 00010,1
9.Ford Fusion64 00010,1
11.Mercedes-Benz GLK105 00010,2
12.Mercedes-Benz SLK68 00010,3
13.Toyota Avensis102 00010,4
14.Toyota Verso90 00010,5
15.Audi A170 00010,6
16.Mercedes-Benz E-sarja Coupé83 00010,7
17.Volvo XC60123 00010,8
18.Audi A394 00010,9
18.Toyota Yaris71 00010,9
20.Mercedes-Benz E-sarja128 00011,2
20.Mini72 00011,2
22.Honda Jazz69 00011,3
22.Mitsubishi Colt71 00011,3
24.Mazda 270 00011,4
25.Opel Astra80 00011,8
26.Volkswagen Golf91 00011,9
27.Opel Meriva66 00012,0
27.Škoda Yeti91 00012,0
27.Volkswagen Eos84 00012,0
30.Mazda 6100 00012,1
31.Ford Kuga105 00012,2
31.Mercedes-Benz A-sarja70 00012,2
33.Volkswagen Polo74 00012,4
34.Ford Focus C-Max92 00012,5
34.Opel Agila55 00012,5
36.Mercedes-Benz C-sarja103 00012,8
36.Toyota Auris76 00012,8
36.Toyota RAV487 00012,8
39.Audi A6145 00013,0
40.Škoda Superb121 00013,3
41.BMW 1-sarja93 00013,6
42.Renault Scénic90 00013,8
43.Opel Insignia111 00013,9
44.Volvo V70138 00014,0
45.Škoda Octavia112 00014,1
46.Hyundai ix3583 00014,2
46.Mercedes-Benz B-sarja79 00014,2
48.Ford Fiesta77 00014,4
48.Smart Fortwo59 00014,4
48.Volkswagen Touran112 00014,4
51.BMW 3-sarja112 00014,5
51.Honda Civic79 00014,5
53.Volkswagen Caddy110 00014,6
54.Peugeot 10766 00014,7
55.Škoda Roomster87 00014,9
56.Toyota Aygo69 00015,0
57.BMW X5134 00015,1
57.Citroën C169 00015,1
59.Suzuki SX475 00015,3
60.Suzuki Grand Vitara87 00015,6
Keskiarvo15,7
61.Volkswagen Scirocco89 00015,8
62.Škoda Fabia78 00015,9
63.Seat Altea88 00016,1
64.Seat Leon94 00016,2
65.Nissan Note83 00016,3
66.Mercedes-Benz ML132 00016,4
66.Opel Corsa72 00016,4
66.Suzuki Swift74 00016,4
69.Hyundai i3086 00016,6
69.Suzuki Jimny66 00016,6
71.Nissan Micra71 00016,7
72.BMW X3114 00016,8
73.Opel Zafira101 00016,9
74.Seat Ibiza85 00017,0
75.BMW 5-sarja117 00017,5
76.Kia Cee'd89 00017,8
77.Volvo S40 / V50119 00018,0
78.Ford Ka64 00018,1
78.Hyundai i1063 00018,1
78.Renault Laguna108 00018,1
81.Mazda 594 00018,2
82.Peugeot 30889 00018,3
82.Renault Modus62 00018,3
84.Citroën C4 Picasso101 00018,6
84.Ford Focus99 00018,6
84.Renault Mégane92 00018,6
87.Volkswagen Passat139 00018,7
88.Ford S-Max131 00018,9
89.Mitsubishi Outlander99 00019,1
90.Citroën Berlingo101 00019,2
90.Ford Mondeo127 00019,2
90.Volkswagen Sharan107 00019,2
93.Nissan Qashqai94 00019,4
94.Chevrolet Spark59 00019,6
95.Dacia Duster77 00019,7
95.Hyundai i2071 00019,7
95.Volkswagen Tiguan95 00019,7
98.Fiat 50066 00020,2
99.Kia Sportage87 00020,3
100.Volkswagen Passat CC115 00020,4
101.Peugeot 20776 00020,8
102.Citroën C3 Picasso82 00020,9
102.Ford Galaxy124 00020,9
104.Citroën C370 00021,7
105.Kia Picanto67 00022,7
106.Renault Clio78 00023,3
107.Volkswagen Fox68 00023,5
108.Fiat Punto79 00024,0
109.Kia Rio77 00024,2
110.Peugeot 20667 00025,0
111.Renault Twingo66 00025,5
112.Dacia Sandero77 00025,6
113.Fiat Panda67 00027,0
114.Renault Kangoo90 00027,7
115.Dacia Logan99 00027,9
116.Citroën C486 00028,2
117.Chevrolet Aveo74 00029,3

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

8–9 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 20,9 prosenttia *
SijaMalliKeskimääräinen
ajomäärä (km)
Isojen vikojen
osuus (%)
1.Porsche 91164 00010,6
2.Volkswagen Golf Plus99 00011,5
3.Audi TT96 00012,6
4.Ford Kuga122 00013,4
5.Ford Fusion87 00013,5
6.Toyota Auris97 00014,2
7.Mercedes-Benz SLK77 00014,6
8.Toyota Corolla Verso124 00015,0
9.Toyota Yaris92 00015,4
9.Volkswagen Eos102 00015,4
11.Volkswagen Golf121 00016,2
12.Mazda 286 00016,4
13.Audi A3123 00016,7
13.Audi A4 / A5137 00016,7
15.Mazda 6113 00016,8
16.Mini95 00016,9
16.Volkswagen Touran144 00016,9
18.Volkswagen New Beetle85 00017,0
19.Mercedes-Benz A-sarja91 00017,3
19.Mercedes-Benz C-sarja117 00017,3
21.Honda Jazz88 00017,5
21.Opel Insignia112 00017,5
23.Toyota Aygo82 00017,6
24.Honda CR-V123 00017,7
25.Opel Agila68 00017,8
25.Smart Fortwo73 00017,8
27.Honda Civic110 00017,9
27.Suzuki Grand Vitara108 00017,9
27.Volkswagen Tiguan118 00017,9
30.Peugeot 10781 00018,0
31.Volkswagen Caddy138 00018,3
32.Mitsubishi Colt93 00018,5
32.Volkswagen Touareg152 00018,5
34.Suzuki SX494 00018,8
35.Toyota Avensis136 00019,0
36.BMW 5-sarja162 00019,1
37.Toyota RAV4116 00019,3
38.Citroën C189 00019,5
39.Ford Focus C-Max110 00019,6
39.Mercedes-Benz B-sarja100 00019,6
41.Volvo V70168 00019,8
42.BMW 1-sarja113 00019,9
42.BMW 3-sarja134 00019,9
44.Ford Fiesta85 00020,2
44.Škoda Octavia145 00020,2
46.Suzuki Jimny80 00020,3
47.BMW X3132 00020,4
48.Škoda Fabia98 00020,6
49.Hyundai i30109 00020,7
50.Ford Ka71 00020,9
50.Ford S-Max159 00020,9
Keskiarvo20,9
52.Ford Mondeo144 00021,1
52.Opel Corsa90 00021,1
54.Opel Meriva87 00021,2
55.Ford Galaxy156 00021,4
55.Opel Astra117 00021,4
55.Škoda Roomster113 00021,4
58.BMW X5152 00021,5
59.Peugeot 308108 00021,7
60.Opel Zafira130 00022,0
60.Volkswagen Passat CC129 00022,0
62.Hyundai Getz90 00022,1
62.Seat Leon123 00022,1
62.Seat Altea119 00022,1
65.Nissan Note97 00022,3
65.Renault Modus83 00022,3
67.Volkswagen Polo97 00022,4
68.Audi A6175 00022,7
69.Volvo S40 / V50140 00022,9
70.Volkswagen Passat171 00023,1
71.Citroën C4 Picasso125 00023,2
71.Hyundai i1071 00023,2
73.Ford Focus118 00023,3
74.Nissan Micra87 00023,7
75.Mercedes-Benz ML151 00023,8
76.Mitsubishi Outlander127 00024,3
77.Mazda 3102 00025,0
78.Renault Clio94 00025,1
79.Mercedes-Benz E-sarja164 00025,2
80.Suzuki Swift92 00025,3
81.Kia Sportage109 00025,4
82.Citroën C391 00025,5
82.Fiat 50078 00025,5
84.Renault Laguna128 00025,7
85.Kia Cee'd120 00025,9
86.Fiat Punto96 00026,1
86.Nissan Qashqai116 00026,1
88.Hyundai Tucson107 00026,9
88.Kia Picanto86 00026,9
88.Seat Ibiza / Cordoba107 00026,9
91.Renault Scénic116 00027,2
92.Peugeot 20792 00027,6
92.Volkswagen Fox89 00027,6
94.Fiat Panda81 00027,7
95.Renault Twingo85 00027,9
96.Mazda 5122 00028,0
97.Citroën Berlingo121 00028,2
98.Volkswagen Sharan151 00029,4
99.Kia Rio102 00029,7
100.Dacia Sandero84 00029,8
101.Peugeot 20698 00030,0
102.Citroën C4111 00030,9
103.Renault Mégane124 00031,4
104.Renault Kangoo118 00031,8
105.Dacia Logan125 00032,0
106.Chevrolet Aveo88 00032,5
107.Chevrolet Matiz79 00035,8

10–11 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 26,5 prosenttia *
SijaMalliKeskimääräinen
ajomäärä (km)
Isojen vikojen
osuus (%)
1.Porsche 91175 00012,2
2.Toyota Corolla Verso135 00015,3
3.Mazda 297 00016,3
4.Ford Fusion95 00017,8
5.Toyota Corolla114 00018,2
6.Mercedes-Benz SLK88 00018,4
7.Suzuki Grand Vitara115 00018,6
8.Toyota Yaris98 00018,8
8.Volkswagen New Beetle99 00018,8
10.Toyota RAV4127 00019,5
11.Volkswagen Golf Plus115 00019,8
12.Honda CR-V143 00019,9
13.Mercedes-Benz A-sarja103 00020,0
14.Toyota Avensis145 00020,5
15.Opel Agila89 00021,1
16.Mitsubishi Colt107 00021,2
17.Mercedes-Benz B-sarja111 00021,6
18.Toyota Aygo99 00021,9
19.Peugeot 10794 00022,1
20.Ford Fiesta101 00022,2
21.Honda Jazz105 00022,7
22.Suzuki Jimny97 00022,8
23.BMW X3156 00023,1
24.Ford S-Max167 00023,4
25.Citroën C1105 00023,5
26.Volkswagen Eos111 00023,7
27.Audi A3141 00023,8
28.Volkswagen Golf128 00023,9
29.Honda Civic124 00024,2
30.Audi A4158 00024,3
31.Audi A6190 00025,3
32.Hyundai Getz104 00025,5
33.Ford Focus C-Max121 00025,6
34.Volkswagen Touareg174 00025,8
35.Nissan Note111 00025,9
36.Volvo S40 / V50154 00026,1
37.Mazda 6138 00026,2
37.Opel Zafira143 00026,2
39.Ford Mondeo161 00026,3
39.Opel Meriva101 00026,3
41.Hyundai Atos83 00026,4
42.BMW 3-sarja147 00026,5
Keskiarvo26,5
43.BMW 1-sarja131 00026,6
44.Seat Leon138 00027,2
45.Mini102 00027,4
46.Opel Vectra / Signum152 00027,5
47.Suzuki Swift102 00027,5
48.Opel Astra128 00027,6
48.Seat Altea133 00027,6
50.Volkswagen Caddy155 00027,7
51.Volvo V70201 00027,8
52.Ford Focus129 00028,0
53.Citroën C3101 00028,1
53.Mazda 3116 00028,1
55.Smart Fortwo89 00028,5
56.BMW 5-sarja180 00028,7
56.Renault Clio105 00028,7
56.Škoda Octavia156 00028,7
59.Volkswagen Polo108 00028,9
59.Volkswagen Touran162 00028,9
61.Mercedes-Benz E-sarja175 00029,1
61.Opel Corsa104 00029,1
63.BMW X5184 00029,5
63.Kia Sportage130 00029,5
65.Mercedes-Benz ML175 00029,7
66.Mercedes-Benz C-sarja147 00030,1
67.Kia Picanto100 00030,2
67.Renault Modus98 00030,2
69.Peugeot 207103 00030,3
69.Seat Ibiza / Cordoba119 00030,3
71.Mazda 5137 00030,4
71.Škoda Fabia124 00030,4
73.Volkswagen Passat176 00030,6
74.Peugeot 307127 00031,1
75.Nissan Micra104 00031,5
76.Renault Twingo102 00031,6
77.Fiat Punto114 00031,8
78.Citroën Berlingo140 00032,3
78.Fiat Panda97 00032,3
78.Peugeot 206106 00032,3
81.Volkswagen Fox103 00032,4
82.Hyundai Tucson123 00032,6
82.Kia Rio110 00032,6
84.Chevrolet Matiz82 00033,1
85.Citroën C4120 00033,5
86.Renault Kangoo130 00034,0
87.Renault Scénic127 00034,1
88.Dacia Logan117 00035,8
89.Volkswagen Sharan179 00036,0
90.Renault Laguna147 00036,1
91.Renault Mégane134 00036,2
92.Ford Ka86 00036,9
92.Ford Galaxy170 00036,9

* Isot viat ovat auton hylkäykseen johtaneita merkittäviä vikoja.

8,8 miljoonaa määräaikaiskatsastusta Saksassa ajalla heinäkuu 2016–kesäkuu 2017

Lue lisää

Lähde:

  • Auto Bild Spezial: TÜV-report 2018, julkaistu Saksassa 10.11.2017
    Käytettyjen autojen opas sisältäen TÜV-katsastustilaston, 225 mallia, 196 sivua, hinta Saksassa 4,90 euroa.
  • www.vdtuev.de
  • Tuev Report 2018

Teksti ja taulukot: Timo Turkula Kuvat: valmistajat

Luetuimmat