Vain joka kuudes kiinalaismerkki selviää 2030 asti, ja kuluttajat ovat tienneet sen alitajuisesti – Ajatuksia autoista

Kuva Li Auto
kiinalaiset merkit 2030 selviytyminen Li Auto

Konsulttiyhtiön raportin mukaan kato tulee olemaan lähivuosina kovaa Kiinan automerkkimeressä.

Lehdistökoeajojen iltaohjelman päätteeksi pikkubussi suuntaa kohti hotellia. Liettualainen toimittajakollega virittelee keskustelua siitä, miten monia kiinalaismerkkejä heillä on, ja miten "teillä Pohjoismaissa" on vielä enemmän. "Ei niitä kaikkia voi muistaa – ja tulevatko ne kaikki selviämään?"

Kiinalaisia automerkkejä odotettiin Eurooppaan vuosikausia ja sitten kun ne saapuivat sähköistymisen myötä, on tahti ollut vaihtelevaa. Isot pelaajat, MG ja BYD, ovat saaneet jalansijan eri markkinoilla, ja niillä on jo uskottavat jälleenmyynti- ja huoltoverkostot. Xpeng on saapunut Suomeenkin vahvasti, joten merkki pystynee säilyttämään jalansijansa. Kaikille näille merkeille on yhteistä sekin, että ne luovat jollain tavalla uutisoinnin arvoisia tuotteita.

Mutta lisäksi on joukko muita tekijöitä, joiden kohdalla kysymykset ovat perustavampia. On joitain tuotteita, kyllä, ja joku median edustaja on niitä ajanutkin, mutta miten ostaminen oikein tapahtuu? Kuka niitä myy, kuka huoltaa, vai hoitaako kumpaakaan kukaan? Entäs kotisivut, ovatko ne vain konekäännetyt sivut, joissa esitellään vanhoja tietoja tai kaikki on "tulossa pian"? Onko sivujen design sama kuin Kiinassa, aurinkoisilla aroilla hymyileviä mallihenkilöitä myöten, ilman mainintaakaan auton suoriutumisesta talvessa? Tällaisista seikoista herää usein kysymyksiä siitä, miten vakaita maahantuontiorganisaatiot ovat ja miten vakavissaan kyseiset merkit ovat Euroopassa.

Myyntitilastoja katsottaessa nousee aavistus, että kuluttajat ovat tienneet alitajuisesti sen, mitä konsulttiyhtiö AlixPartners kertoo tällä viikolla. Konsulttiyhtiön mukaan vain 15 Kiinan nykyisestä 129 sähköautomerkistä tulee selviämään vuoteen 2030 saakka. Luvassa on pian fuusioitumisten tai leikistä luopumisten aalto. Pohjoismaihin kiinalaismerkit tähyävät mielellään Norjan vetämänä, mutta läheskään jokaiselle kokelaalle ei enää löydy tarpeeksi asiakkaita organisaatioiden ylläpitämiseksi.

Li Auto L8 kiinalaiset automerkit selviytyminen sähköauto 2030 ajatuksia autoista

Tilanne muistuttaa hiukan esimerkiksi brittiläistä autoteollisuutta 1900-luvun alkupuolella, jossain kymmenistä ja kymmenistä pikkumerkeistä on tultu pudotellen kouralliseen merkittäviä valmistajia. Kiinassa fuusio- ja lopettamiskehitys voi tosin olla hitaampaa, sillä paikalliset hallinnot tukevat mielellään hiukan kitukasvuisiakin yrityksiä ja toimijoita, jotta Pekingille näytettävät tilastot ja käyrät ovat suotuisia.

Toisaalta Kiinan sisämarkkinoilla on käynnissä täysimittainen hintasota, jossa autoja myydään ajamattomina käytettyinä jälleen paikallishallintojen miellyttämiseksi. Virkamiehet ovat jo pyytäneet hintasodan päättymistä, sillä kiinalaisella autoteollisuudella on merkittäviä ongelmia kannattavuuden ja ylikapasiteetin sekä ylituotannon kanssa. BYD ja meillä tuntematon Li Auto erottuvat joukosta, sillä vain ne ovat kyenneet koko tilivuotta koskevaan voitollisuuteen.

Eurooppalaisten ja korealaisten valmistajien edullisten sähköautojen saapuessa voi esittää kysymyksen, että onko sähköautojen kultarynnistyksen aika jo takana päin?

Lähde: Automotive News

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat