17.2.2023

Vene 23: Brabuksen saksalais-suomalaiset meriohjukset – strategiset luvut 900 hv, 111 km/h, 700 000 euroa

Mercedes-Benz Groupin omistama Brabus on erityisen tunnettu superautotuningistaan. Brabus Marinen ja suomalaisen Axoparin yhteistyönä on kuitenkin syntynyt myös Shadow-supervenemallisto, joka yhdistää valmistajalleen tyypillisen ultimaattisesti luksuksen ja suorituskyvyn. Helsingin venemessuilla esillä on kolme mallia.

Brabus on ollut venevalmistaja vasta verrattain lyhyen aikaa. Superveneiden tarina lähti käyntiin vuonna 2017, kun Brabus allekirjoitti sopimuksen strategisesta kumppanuudesta suomalaisen Axopar Boatsin kanssa. Brabus Marinen ja Axoparin konseptiin kuuluu lyhykäisyydessään se, että suomalaisvalmistaja toimittaa veneisiin rungot, jotka perustuvat sen omaan mallistoon. Brabus puolestaan jatkaa tästä eteenpäin, ja näin syntyy kerrassaan huippuveneitä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yksilöllisellä otteella

Brabuksen Shadow-mallisto koostuu kolmesta eri runkomallista, joita tarjotaan vielä useammilla eri kansirakenteilla. Kevytrakenteisin Shadow 300 perustuu Axopar 25:n rungolle. 25 tarkoittaa veneen pituutta jaloissa, metreissä se on 8. Axopar 25 tuli itse asiassa jo esiteltyä sähköisenä mallina, jossa on muuten saman verran tehoa, kuin Brabus Shadow 300:ssa, 300 hevosvoimaa. Voimavaroista vastaa Brabuksen tapauksessa yksi Mercuryn perämoottori.

1 800-kiloinen Shadow 300 on kätevä kuljettaa myös henkilöauton venetrailerilla.

Shadow 300 on Brabus Marinen mittakaavassa vielä kesy, mutta veneen muista poikkeava, voimakas ilmiasu tuo hyvin esiin Brabuksen imagoa. Brändin asiakkaat arvostavat juuri tällaista yksilöllisyyttä. T-top -avoveneen kansikalusteiden verhoilut ovat aivan kirkkaanpunaiset, ja korostavat täten veneen harmaita ja mustia osia. Kokonaisuus huokuu urheilullisuutta, ja Mercury 300R V8 -moottorilla vene yltääkin 50 solmun eli 93 km/h nopeuteen.

Shadow 500 -sarja edustaa mallistossa keskikokoa, ja perustuu Axopar 28 -mallille eli pituutta on noin 9- ja leveyttä 3 metriä. Shadow 500:stä on saatavilla erilaisia malliversioita, mukaan lukien kabiinilla varustettu, jollainen on esillä myös Helsingissä. Aktiviteetit Shadow 500:llä voivat olla mitä tahansa auringonoton ja urheilukalastuksen välillä. Kompakti koko mahdollistaa ajon paikkoihin, joihin monilla saman hintaluokan luksusjahdeilla ei ole asiaa. 2 800 kilon omapainolla voi vielä olla asiaa jopa henkilöauton vetämään traileriin, ainakin jos veturina on 3,5 tonniin kykenevä maasturi. Ja mikäli sellaista ei veneen omistajalla jostain syystä ennestään ole, sen hankinta ei liene mikään ongelma.

Brabus-veneiden viimeistely on käsityötä, ja materiaalit hintalapun mukaisia. Kansilla Brabus-ote näkyy laajalti värivalinnoissa, tikkauskuoseissa sekä hiilikuitu- ja alumiiniosissa. Ruorin taustalta löytyvät 12 tuuman monitoiminäytöt, jotka on upotettu hiilikuituiseen kojetauluun.

Shadow 500 kulkee kahdella 250 hevosvoiman Mercury XS Pro V8 FourStroke -perämoottorilla, jotka siis yhdessä mahdollistavat mallimerkinnän mukaisen 500 hevosvoiman tehon, joilla vene ylittää 50 solmun nopeuden.

Shadow 900

Ravintoketjun huipulta löytyy 38 jalan Shadow 900, joka on myös saatavilla sekä avomallisena että kabiinilla varustettuna. Shadow 900:n perustana on Axopar 37 -sarja, jonka alkaen-hinta on 113 000 euroa. Jotain on siis Brabuksen pajalla tehty, jotta Shadow 900:n hintalappuun on voitu kirjailla noin 700 000 euron lähtöhinta, joka hyvin varustettuna nousee ainakin 850 tonniin.

Iso osa hinnasta on tietysti selitettävissä huimalla viimeistelyn sekä materiaalien laadulla. Esimerkiksi Shadow 900 Black Ops Signature Editionin valmistuksessa yksin veneen kylkiä kiillotetaan kuusi viikkoa, ja koko ajan käsityönä.

Shadow 900 on reilun 11 metrin pituinen, 4 500-kiloinen, ottaa maksimissaan 12 matkustajaa ja lisäksi etukannen alla on mukavuuksia, kuten yöpymistilat kahdelle. Kolmesta koosta suurin vene on myös kaikkein tehokkain, ja yksi ulottuvuus siinä on hurja suorituskyky.

Shadow 900:ssä on nimensä mukaisesti käytettävissä 900 hevosvoiman edestä tehoa. Se muoodostetaan kahdella 4,6-litraisella,450 hevosvoiman Mercury 450R V8-moottorilla. Kabiiniversio yltää tällä voimapaketilla 55 solmun eli 102 km/h nopeuteen, kun taas avomallit kykenevät 60 solmun (111 km/h) ylitykseen. Axoparin hydrodynaamisesti etevä "sharp entry" -runko mahdollistaa suuren nopeuden suhteellisen taloudellisesti.

Jotta tupla-V8 ei kuitenkaan imisi tankkia aivan heti tyhjäksi, mahtuu veneeseen mukavat 730 litraa polttoainetta. 40 solmun eli noin 75 km/h matkanopeudella polttoaineen kulutus on noin 150 litraa tunnissa.

Vene 23 -messuilla on esillä Shadow 900 Stealth Green Signature Edition -erikoismallina, XC Cross Cabin -kansityypillä. Stealth Green yhdistää huviveneissä eksoottisen vihreän mattamustiin grafiikoihin.

Teksti: Benjamin Helander Lähteet: Brabus Marine, Axopar Boats, Eyachts.com.au, Boating Magazine Kuvat: Benjamin Helander, Brabus Marine/Axopar