17.5.2020

Vesille vaivatta ilman omaa venettä – veneenvuokrauksen säännöt höllentyvät

Vene

Vuokraveneilyn suosio tullee kasvamaan, kiitos kesäkuussa voimaan tulevan uuden vesiliikennelain ja sääntelyn keventämisen.

Kesäkuu tuo uuden vesiliikennelain, joka voi osaltaan myös madaltaa kynnystä veneilyn aloittamiseen. Monella ei ole mahdollisuutta hankkia omaa venettä, mutta vesille tekisi silti mieli. Uuden vesiliikennelain myötä veneen vuokraamisen sääntely höllentyy. Laki myös mahdollistaa veneenomistajille saada tuottoa laiturissa tai poijupaikalla käyttöä odottavan veneen avulla, jos itsellä ei ole aina tarvetta sitä käyttää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kynnys vesille madaltuu

Uuden lain myötä vuokraveneiden katsastuksesta ja CE-merkinnän vaatimisesta luovutaan. Se tarkoittaa sitä, että vuokraveneistä tulee tavallisia huviveneitä. Niiden on kuitenkin täytettävä lain edellyttämät yleiset turvallisuus- ja varustevaatimukset.

Muutoksen voi ennakoida kasvattavan vuokraveneiden määrää ja vuokravenetarjonnan lisääntymisen kautta myös ihmisten kynnys veneilyn aloittamiseen todennäköisesti madaltuu.

– Vene on aika kallis hankinta, eikä kaikilla ole mahdollista hankkia omaa venettä. Vuokravenesääntelyn keventämisellä halutaan edesauttaa jakamistaloutta. Nyt voi päästä vesille vaikkei omista omaa venettä, tiiminvetäjä Suvi Toppari Traficomista perustelee.

Toppari usko, että sääntelyn höllentämisen seurauksena veneiden käyttöaste kohenee.

– Ei innokkainkaan veneilijä ole aina vesillä, joten vapaita ajankohtia vuokraamiselle varmaan löytyy hyödynnettäväksi.

Miehistöllä vai ilman?

Jos venettä vuokrataan kesäkuun tullen miehittämättömänä eli ilman kuljettajaa, sovelletaan lain mukaisia kuljettajaa, päällikköä ja luovuttajaa koskevia vaatimuksia.

Jos venettä taas vuokrataan miehitettynä, on lain mukaan kyse ammattimaisesta vuokravenetoiminnasta. Tällaista toimintaa on esimerkiksi kalastusmatkailu ja taksivenetoiminta. Miehitetyssä vuokravenetoiminnassa tulonhankkimistarkoituksessa vaaditaan kipparilta jatkossakin pätevyys ja toimintaan sovelletaan merilakia.

Lisätietoa uudesta vesiliikennelaista ja veneiden vuokraamisesta saa Traficomin nettisivuilta.

1,2 miljoonaa huvivenettä

Suomi on maailman venetiheimpiä maita. Suomessa on käytössä 1,2 miljoonaa huvivenettä, rekisteröityjäkin veneitä noin 200 000.

Suomessa ei ole huviveneille pakollista katsastusjärjestelmää. Vapaaehtoiset katsastukset ovat kuitenkin suosittuja aktiiviveneilijöiden piirissä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Veneen tuonti ulkomailta helpottuu

Toppari taustoittaa, että uusi vesiliikennelaki helpottaa myös ulkomailta ostettujen veneiden rekisteröintiä ja Suomeen tuomista.

– Jatkossa veneenostajan on mahdollista purjehtia vene Suomeen ja hoitaa sen rekisteröinti vasta tämän jälkeen. Siihen on ostajalla Suomessa aikaa seitsemän päivää.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto Lähde, Traficom, vesiliikennelaki 

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat