14.3.2024

Vuoden Kokki toi maistuvat ideansa punaisille laivoille

Vuoden Kokki Johan Kurkelan ruoka-ajatukset ovat kahden kuukauden ajan tarjolla Viking Linen matkustaja-aluksilla Glorylla, Gracella, Gabriellalla ja Cinderellalla.

Helsinkiläisessä ravintola Grönissä tuotekehityspäällikkönä työskentelevä Johan Kurkela saavutti vuonna 2023 Vuoden Kokki -tittelin. Kurkela edusti Suomea viime vuonna myös kansainvälisen ja arvostetun Bocuse d’Or -kilpailun finaalissa, jossa hän sijoittui kuudenneksi.

Nyt hänet on houkuteltu loihtimaan oma menu Viking Linen matkustaja-aluksille. Se on tarjolla à la carte -ravintoloissa Glorylla, Gracella, Gabriellalla ja Cinderellalla kaksi kuukautta eli aikavälillä 19.3.–12.5. asti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sesonkiajattelun ohjaamana

Kurkela kertoo rakentaneensa menunsa itselleen mieluisten ja myös vastuullisesti tuotettujen raaka-aineiden ympärille.

– Sesonkiajattelu ohjasi vahvasti suunnitteluani. Parhaimmillaan tämä menu kruunaa keväisen risteilyn tarjoamalla ripauksen luksusta ruoan ja juoman muodossa, Kurkela kertoo.

Vuoden Kokki Johan Kurkela työskentelee helsinkiläisessä ravintola Grönissä.

Kyse ei ole ihan mitättömästä merelle houkuttelusta, sillä tutkimustenkin mukaan ruoka on tärkeä osa risteilymatkustusta ja siltä toivottavaa elämyksellisyyttä. Makuelämykset ovat tärkeä osa matkailua ja jo yksistään hyvä syy matkailla, todistavat myös laivayhtiöiden teettämät kyselytutkimukset.

Moottorin aiemmassa artikkelissa haastateltu asiantuntija Pauli Kivistö kiteytti, että ”ruokailu on kuulunut oleellisena osana risteilyihin, ja ravintolapalvelut ovat laajentuneet uusien laivasukupolvien myötä.”

Kivistö työskentelee Turussa sijaitsevan Merikeskus Forum Marinumin eli merenkulun valtakunnallisen vastuumuseon amanuenssina.

Itämeren matkustaja-alusten tarjonnassa ruoalla on tärkeä merkitys – ja nykyisin tarjolla on paljon muutakin kuin ikiklassikko eli buffetpöytä. Kivistökin toi esiin, että nykyisissä matkustaja-aluksissa perinteiselle buffetille on jo paljon vaihtoehtoja, kun valittavana on esimerkiksi useita tiettyyn teemaan keskittyviä erikoisravintoloita.

Häränkielestä ankanrintaan

Erikoismenun maistelun alkajaisiksi makunystyrät herkistää häränkielitoast tattikermalla marinoitujen sienien kera. Alkuruokaa seuraa haudutettu vaellusturska simpukkavaahdolla ja muikunmädillä. Pääruokana on karamellisoidulla sipulilla höystetty paahdettu ankanrinta madeirakastikkeella. Loppumaun jättää mustaherukkasorbetti, joka on lautasella naitettu yhteen lakritsan sekä kandeeratun punajuuren kanssa.

Vuoden Kokki -menun viinisuositukset on laatinut Vuoden Tarjoilijaksi viime vuonna valittu Kirsi Seppänen, joka on aiemmin voittanut Vuoden Sommelier -tittelin. Palkitseminen eivät ole ihme, niin hyvin juomapaketti sopii yhteen ruoka-annosten kanssa.

Varustamoyhtiö Viking Line on tehnyt yhteistyötä Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuorganisaation kanssa vuodesta 2018 saakka.

Varustamonsa vanhin merenkyntäjä

Kuten Moottori aiemmin kertoi, Viking Linen Cinderella palasi maaliskuun alkupuolella alkuperäiselle reitilleen.  ”Tuhkimo” kynti merta Helsingin ja Tukholman välisellä reitillä 1990-luvulla.

Vuonna 1989 valmistunut matkustaja-alus on Viking Linen vanhin laiva. Se yös näkyy aluksen sisustuksessa ja kuten Moottorikin aiemmin toteisi: ”marmori ja messinki ovat uudestaan muodissa!” Liki 300 hyttiä on ehostettu, valta osaan on vaihdettu kerrossänkyjen tilalle parivuoteet. Kylpyläosastokin ehostui ja laajeni edukseen.

Punakylkisen Cinderellan kotisatama on Maarianhamina.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela Lähde: Viking Line

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat