24.6.2023

Vuoden parhaat autoaiheiset Lego -rakennussarjat tarjoavat riittävästi askaretta kesälomalle

Land Rover Defender 90 Classic tarjoaa 2 336 osallaan eniten haastetta, mutta eivät Peugeot 9X8 24H Le Mans Hybrid ja McLarenin tuplapakkauskaan läpihuutojuttuja ole. Tesla Supercharger -asema saattaa sen sijaan olla tulevaisuuden Lego-sarja.

Legot tarjoavat tekemistä käytännössä aivan kaikenikäisille. Toisiinsa liittyvistä palasista voi koota yksinkertaisia rakennelmia tai sitten hyvin, hyvin monimutkaisia rakennelmia. Tänä vuonna Lego on jälleen julkistanut muutamia autoaiheisia rakennussarjoja, jotka kuuluvat enemmän tähän jälkimmäiseen kategoriaan. Onko rentouttavampaa tapaa viettää kesäpäivää, kuin kokoamalla jopa yli kahden tuhannen osan Lego-taideteosta? Riippuu varmasti keneltä kysytään.

Myös Moottori kunnostautui kasaamaan Lego Technicin näkemyksen mahtavasta Ferrari Daytona SP3:sta. Kokemuksia luomisprosessista pääset lukemaan täältä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Land Rover Defender 90 Classic

Lego Icons -sarjaan kuuluva Defender on tässä jutussa esiteltävistä kokonaisuuksista laajin, ainakin kasattavien osien määrällä mitattuna.

Vuosien 1983 ja 2016 välillä valmistettua 90 tuuman Land Rover Defender Classicia esikuvanaan pitävä rakennussarja käsittää kaikkiaan 2 336 osaa, ja tästäkin voi jo päätellä vastaavuuden olevan korkeaa tasoa. Valmis auto on 32 senttimetriä pitkä, 16 senttiä korkea ja 16 senttiä leveä. Ikäsuositus sarjalle on 18+.

Virallisista Lego-kaupoista sekä Lego.com:ista saatavilla olevan Defender-sarjan ohjehinta on 239,99 euroa. Hinnalle vastinetta tuovat muiden muassa täysin toimivat jousitus ja ohjauslaite, aukeavat ovet ja konepelti, hyvin vastaava ohjaamoilme sekä toimiva vinssi. Moottoreita on kahta erilaista. Lopputuloksen voi myös varustella joko täyteen maastovarustukseen tai sitten klassisempaan asuun, värihän on ilman muuta joka tapauksessa Pastel Greeniä, toisesta maailmansodasta ylijäänyttä lentokoneen ohjaamomaalia.

Maastovarustus sisältää muun muassa kattotelineen, jerrykannun, työvalot, vararenkaat, lapion, työkalusarjan, käsisammuttimen, tunkin ja snorkkelin, joten astetta hankalammankaan mökkitien ei pitäisi tuottaa vaikeuksia tälle Land Roverille.

Peugeot 9X8 24H Le Mans Hybrid

Tämän Lego Technicin sarjan esikuva on tietenkin Team Peugeot TotalEnergiesin Le Mans -kilpuri, joka näki päivänvalon alun perin vuonna 2022.

Peugeot Sportin kanssa yhteistyössä suunniteltu malli on toteutettu mittakaavassa 1:10. Tämä tarkoittaa peräti 50 senttimetrin pituutta ja 22 sentin leveyttä. Osia tässä raskaan sarjan Lego-setissä on 1 775 kappaletta, ja ikäsuositus tässäkin tapauksessa 18+.

199,99 euron ohjehinnalla saa yksityiskohtaisen ja näyttävän versioinnin 9X8:sta, sisältäen muun muassa V6-polttomoottorin yhdistettynä taka-akselille, etuakselin sähkömoottorin, hybridijärjestelmän suurjännitejohdot, toimivan jousituksen, esikuvan tavoin aukeavat ovet sekä hämärässä hehkuvat Peugeotin leijonankynsivalot.

Legon suunnittelijat kertovat päässeensä seuraamaan aidon Peugeot 9X8:n suunnitteluprosessia jo viisi kuukautta ennen sen julkistusta. Tämä on mahdollistanut rakennussarjan erittäin tarkan vastaavuuden.

McLaren Solus GT ja McLaren F1 LM

Kahden edellisen raskassarjalaisen vastapainoksi ainutlaatuinen kahden McLaren -mallin setti soveltuu laajemmalle ikähaarukalle, sillä rakentajan ikäsuositus on 9+. Osia sarja käsittää 581 kappaletta ja ohjehinta on edellisiin nähden huokea 44,99 euroa.

Lego Speed Champion -sarjaan kuuluvan setin 15 ja 16 senttimetrin mittaiset mallit esittävät kahta McLarenin hyperautoa täysin eri vuosikymmeniltä. McLaren F1 LM on 90-luvun suuruus, kun taas Solus GT on tänä vuonna esitelty 25 kappaleen jatko McLarenin rataorientoituneiden hyperautojen sarjaan. Solus GT suunniteltiin alkujaan videopelin konseptiautoksi.

Autoissa on käytetty värinä autenttista Papaya Orangea, ja kahden auton setin mukana tulee myös kaksi minifiguuria, jotka istuvat kuskin paikalla McLarenin ajohaalareissa.

McLarenin mallit ovat valikoituneet tämän setin esikuviksi siksi, että parhaillaan on käynnissä brittimerkin 60-vuotisjuhlavuosi. Ensi kerran McLaren ja Lego yhdistivät voimansa rakennussarjan muodossa vuonna 2015.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tesla Supercharger?

On tullut todistettua, että Legon rakennussarjat voivat saada inspiraationsa hyvin laajalta skaalalta eri aiheita. Yksi tapa saada haluamansa kohde viralliseksi Lego-setiksi on Lego Ideas.

Eräs suuremman luokan Lego-harrastaja oli esitellyt Lego Ideas -alustalla rakentamansa mallin Teslan Supercharger -latausasemasta. Eikä pelkästään latausasemasta, sillä setti käsittää kokonaisen Tesla Centerin sekä Cybertruckin, Model 3:n sekä kahden Model S:n mallit. Lataukseen mahtuu kerrallaan kolme autoa.

Supercharger -latausasemakonsepti lanseerattiin Model S:n myötä vuonna 2012. Maailmanlaajuisesti asemia on nyt jo yli 35 000.

Ideat pääsevät Lego Ideas -alustalta aitoon tuoteharkintaan mikäli ne saavuttavat 10 000 kannatusääntä. Tällä hetkellä Tesla-sarjalla on 8 223 ääntä ja 680 päivää jäljellä saavuttaa 10 000 äänen raja. Mikäli siis haluat setin harkittavaksi oikeaksi tuotteeksi, voit käydä antamassa sille äänen.

Yksi ongelma setin eteen saattaa kuitenkin tulla vaikka 10 000 yleisöäänen raja ylittyisikin. Teslalla ei nimittäin ole PR-osastoa eikä Legolla ja Teslalla näin ole myöskään mitään virallisia suhteita. Jo aiemmin ehdotettu Tesla Cybertruck -malli jäi tästä syystä lähtötelineisiin.

Lego Ideas -alustalla kannattaa kuitenkin joka tapauksessa käydä ihmettelemässä toinen toistaan näyttävämpiä ehdotuksia tuleviksi Lego-rakennussarjoiksi.

Lähde: Lego Kuvat: Lego, Tesla Teksti: Benjamin Helander

Luetuimmat