26.6.2024

Automatkailijan Suomi – matkaopas ja kartasto usein digiä näppärämpi

Teksti Timo Turkula
Kuva Moottorin arkisto
matkustaminen 2022 Tenontie_2020_JS

Karttakeskuksen julkaisema Automatkailijan Suomi -matkaopas ja kartasto on päivitetty perusteellisesti.

Etsitkö hotellia Paraisilta, nähtävyyksiä Kuninkaantieltä tai majoitusmahdollisuuksia Utsjoelta?

Hyvä matkaopas ja kartta on edelleen tarpeen – kehittyneestä digitaalitekniikasta huolimatta. Painetusta matkaoppaasta voi löytää uusia ja kiinnostavia kohteita myös oman asuinpaikan läheltä lyhyen ajomatkan päästä. Vaikka useimmilla automatkailijoilla on matkalla mukana älypuhelin, tabletti tai tietokone nettiyhteydellä sekä navigointilaite, on paperisella karttakirjalla ja matkaoppaalla edelleen lukuisia etuja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainio käyttöliittymä!

Paperiportaali on mainio käyttöliittymä digitaalisen viestinnän aikanakin. Kirja täydentää digitaalisessa muodossa olevaa matkailutietoa. Painetun matkaoppaan ja kartaston avulla automatkan ajoreittien suunnittelu on helppoa.

Verkon hakukoneilla on rajoituksensa esimerkiksi majoituspaikkoja etsittäessä. Pienempien paikkakuntien pienehköt, yksilölliset majoitusliikkeet eivät välttämättä löydy Trivagosta tai muusta hakukoneesta. Internetistä löytyvien matkaoppaiden sekä kuntien ja majoitusliikkeiden nettisivujen laadussa voi olla suuria eroja. Matkaopas ja kartasto on oivallinen apu matkan alustavaan suunnitteluun.

Nettiä selaamalla kotimaan matkan suunnittelu on hankalampaa ja hitaampaa kuin opaskirjan ja kartaston avulla.

Ajotauoilla kirjasta vinkkejä

Myös matkan aikana opaskirja ja kartasto on usein nettiä näppärämpi. Ajotaukojen yhteydessä kirjasta on helppo katsoa vinkkejä nähtävyyksiin, ostospaikkoihin ja majoitusmahdollisuuksiin. Esimerkiksi kymppitien tuntumassa Turun ja Someron välillä oppaasta voi vilkaista, millaisia nähtävyyksiä on esimerkiksi Hämeen Härkätiellä Marttilassa, esimerkkinä Nostalgiamuseo, vanhan ajan maalaiselämästä kertova museoalue. Vastaavan tiedon etsiminen netistä vaatii useampia klikkauksia verkon matkaoppaista tai kuntien verkkosivustoilta.

Kun viimeinen Turisti – Suomen matkailuopas ilmestyi vuonna 2007, sen jälkeen olen kaivannut Turistin kaltaista kunnon matkaopaskirjaa Suomeen. Editan julkaisemassa Turisti-matkailuoppaassa oli esitelty tasapuolisesti kaikki Suomen kunnat. Edita kuitenkin lopetti kirjan julkaisemisen perustellen, että tiedot löytyvät netistä.

Turku keskiaikailee

Uusi opas avuksi

Karttakeskus alkoi julkaista Automatkailijan Suomi -matkaopasta toistakymmentä vuotta sitten. Opasta on päivitetty ja uudistettu useita kertoja.

Vuonna 2018 opas uudistettiin entistä selkeämmäksi ja helppokäyttöisemmäksi ja sitä päivitettiin vuonna 2021 ja nyt taas uudelleen tänä vuonna 2024. Oppaan vahvuutena ovat erityisesti sen laadukkaat kartat ja kohteiden runsaus. Uusin, vuoden 2024 tiedoin päivitetty Automatkailijan Suomi ilmestyi 15.5.2024.

Päivitetty Automatkailijan Suomi sisältää koko Suomen kartaston ja lisäksi tarkat reittikartat kaikista 17 matkailureitistä. Automatkailijan Suomi on matkaoppaan ja kunnollisen tiekartan yhdistelmä, jonka avulla kotimaan matkailusta saa enemmän irti. Opaskirja vie vaihteleville reiteille, joiden varrelle osuu maaseutuidylliä, kaupunkikohteita ja luonnonihmeitä aina Ahvenanmaalta Utsjoelle saakka.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

17 vaihtelevaa reittiä

Kirjassa kuljetaan pitkin 17 vaihtelevaa reittiä, joiden varrelta on koottu nähtävyys-, majoitus- ja myymäläkohteita. Kohteita on yhteensä lähes 3 000. Nähtävyyskohteet ovat kulttuuri-, luonto- ja lapsiperhekohteita, joista löytyy jokaiselle jotain kiinnostavaa.

Majoituskohteet ovat puolestaan hotelleja, hostelleja, mökkikyliä ja leirintäalueita, ja myymäläkohteet esimerkiksi paikallisia lähiruokamyymälöitä ja erikoisputiikkeja.

Opas esittelee paikalliset huvittelupaikat, museot, galleriat ja ostospaikat sekä kuntien matkailutoimistot. Lukuisten luontokohteiden joukossa on kansallispuistojen lisäksi myös pienempiä luontopolkuja ja nähtävyyksiä, esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Perusforsin koski Kristiinankaupungissa.

Taukopaikat elähdyttävät autoilijaa

Reittien varrelta löytyy lukuisia viihtyisiä ja yksilöllisiä taukopaikkoja huoltoasemakahviloiden vaihtoehdoksi, esimerkiksi Naissaari Jyväskylässä, Lankoski Merikarvialla, Taipaleen kanavamuseo Varkaudessa sekä Rapion mylly Juvalla. Kaikki reitit ja kohteet on merkitty selkeästi karttoihin.

Kaikki 17 reittiä tunnusväreineen löytyvät heti kannen sisäsivulta. Kirjan alussa on koko Suomen yleiskartta matkailureitteineen. Kaikki reitit ja matkailukohteet on merkitty sekä tiekartoille (1:200 000 tai 1:400 000) että tarvittaessa myös kaupunkikartoille (1:20 000). Kirjan alussa on lisäksi koko Suomen kattava kartasto (1:650 000 ja 1:800 000), johon reitit on merkitty tunnusväreillään. Paikannimihakemisto ja kohdeluettelo löytyvät kirjan loppuosasta.

Kattava matkailukohteiden esittely

Suomen kaikki paikkakunnat eivät ole mukana, mutta kokonaisuutena opas antaa selkeän ja laajan selvityksen kotimaan lukuisista tärkeimmistä matkailukohteista. Nähtävyyksiä on luokiteltu huippukohteisiin ja muihin.

Runsaan kuvituksen, selkeän taiton ja selvälukuisten karttojen ansiosta Automatkailijan Suomi suorastaan houkuttelee kotimaan automatkailuun. Läheltäkin voi löytyä lukuisia kiinnostavia nähtävyyksiä ja matkakohteita.

Kaiken muun hyvän lisäksi Automatkailijan Suomi -teos on sen runsaaseen antiin nähden edullinen, hinta 28 euroa, Autoliiton kaupasta 25 euroa, AL-jäsenille 19,90 euroa. Oppaassa on 336 sivua. Julkaisija: Tapio Palvelut Oy / Karttakeskus.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat