24.6.2024

The Tall Ships Races on kesän suurin yleisötapahtuma

Teksti Kari Martiala
Kuva Kari Martiala
Liettualainen Brabander laiturissa Aurajoessa (2011)

The Tall Ships Races 2024 on käynnistyvän kesän suurin maksuton yleisötapahtuma. Helsinki ja Turku odottavat merihenkiseen tapahtumaansa noin 500 000 kävijää.

Tämän vuoden Tall Ships Races -kilpailu lähtee liikkeelle Liettuan Klaipedasta. Helsinki on tapahtuman toinen kohdesatama, josta laivat jatkavat kohti Tallinnaa, Turkua ja Maarianhaminaa. Kilpailun viimeinen osuus päättyy Puolan Szczeciniin elokuussa. Suurten purjelaivojen kilpailu on järjestetty säännöllisesti vuodesta 1956 ja Itämerelle laivat tulevat joka neljäs vuosi.

Tänä vuonna mukana on poikkeuksellisen vähän aluksia, joita on nähty tapahtumassa edellisinä vuosina. Venäläiset alukset puuttuvat luonnollisesti kokonaan, ja norjalaisista kolmesta suuresta purjelaivasta yksikään ei päässyt osallistumaan tapahtumaan.

Silti Tall Ships Raceen on ilmoittautunut yli 60 purjealusta 17 eri maasta. Eurooppalaisten alusten ohella tapahtumaan osallistuu laivoja aina Brasiliaa ja Ecuadoria myöten. Suurin tapahtumaan osallistuvista purjealuksista on puolalainen 108 metriä pitkä fregatti Dar Mlodziezy.

Muita tapahtumassa nähtäviä A-luokan aluksia ovat puolalaisalukset Pogoria, Kapitan Glowacki ja Fryderyk Chopin, brasilialainen Cisne Branco, ecuadorilainen Guayas sekä Yhdistyneen kuningaskunnan Tenacious. Vanhimmat aluksista ovat jo yli 100-vuotiaita.

Purjealuksen miehistöä lähdossä seuraavaan satamaan Airistolla

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mukana yli tuhat nuorta

The Tall Ships Races on nuorisopurjehdustapahtuma, jonka tarkoituksena on edistää nuorten koulutusta ja yhteistyötä kansallisuuteen, kulttuuritaustaan, uskontoon tai sosiaaliseen taustaan katsomatta. Laivojen mukana satamiin saapuu yli 1 000 nuorta.

Tapahtuman kattojärjestönä toimii Sail Training International. Kilpailun sääntöjen mukaan The Tall Ships Races -tapahtumaan osallistuvien alusten miehistöistä vähintään puolet tulee olla 15–25-vuotiaita nuoria. Purjehdus on hyvä tapa oppia uusia taitoja, rakentaa tuoreita ystävyyssuhteita ja kokea unohtumaton seikkailu. Miehistöt vaihtelevat satamien välillä, joten mukaan pääsee nuoria ympäri maailman.

Turusta Maarianhaminaan purjehditaan niin sanottua Cruise-in-Company -reittiä. Siinä miehistön jäsenet voivat vaihtaa laivaa, jotta he voivat tutustua vielä paremmin muiden maiden nuoriin ja saavat mahdollisuuden purjehtia omaansa isommalla tai pienemmällä laivalla.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat