Ajoneuvot Esittely 17.9.2014

Asuntoauto muuttuu

Matkailuautomuodin viimeisimmät virtaukset tuovat parannuksia ajoneuvojen varusteluun. Rakenteissa keinomateriaalit korvaavat puun.

Muoti muuttuu ja kehitystrendit vievät eteenpäin. Siinä mielessä matkailuautot eivät juuri poikkea muusta autoteollisuudesta. Nyt tuoreimpia malleja rukataan uusiksi varsinkin pintaa syvemmältä. Kalleimmista malleista alkanut muutos lähestyy vähitellen myös edullisempia vaihtoehtoja.

Perinteisesti matkailuauton korin ja asuinosan vahvikkeena on käytetty puuta, joka on valitettavan kosteusherkkä materiaali. Myös perinteiset eristemateriaalivalinnat ovat olleet kosteuden kannalta ongelmallisia. Kerran kastunutta on ollut vaikea kuivata ja korjata.

Nyt vannotaan keinomateriaalien nimeen. Tilauksessa on erityisesti kestävyyttä ja eristystehoa. Asuinosan puinen pohjalevykin jää vähitellen historiaan, tai saa vähintään yllensä lasikuitusuojan. Ulkopuolella sama materiaali syrjäyttää raevaurioille ja kolhuille herkän alumiinipellin katoissa ja kyljissä.

Kapeus kunniaan

Eurooppalainen trendi suosii pakettiauton kuoreen rakennettavia kompakteja retkeilyautoja. Suomessa vastaavaa ilmiötä ei ole vielä havaittu vastaavassa mittakaavassa. Alkoviautojen osuus on meilläkin laskenut, vaikka runsaat makuutilat olisivat esimerkiksi lapsiperheiden kannalta mieleinen ratkaisu. Trendi suosii kuitenkin nyt aiempaa kapeampia ja edullisempia malleja.

Keveys on valttia myös matkailuautoissa. Toisaalta autoihin halutaan aiempaa kattavampaa varustelua, joten rakenneratkaisujen myötä keventyneet kilot tulevat nopeasti takaisin.

Uutta on myös asuinosan oviaukon leventyminen, sähköisen rappusen korvaaminen kiinteällä portaalla sekä alusta-ajoneuvon ilmeen ehostaminen.

Erillisvuoteita ja -istuimia

Asuinpuolella tuorein suuntaus suosii erillisvuoteita auton perällä ja katosta alas laskettavia parivuoteita. Nostovuode lasketaan yleensä istuinryhmän päälle. Suomessa pahinta nostovuodeinnostusta toppuuttelevat sisäkorkeudelle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Istuinryhmän sohva on perinteisesti ollut puulevystä nikkaroitu laatikko irtopatjoilla ilman merkittävää mukavuuspanostusta. Muutamat valmistajat ovat nyt oivaltaneet  tarjota epämukavan laatikon tilalle jopa erillisistuimia.

Vaatimustaso on nousussa myös keittiön puolella. Jääkaapit ovat kapeita, mutta tilaa on tarjolla entistä enemmän. Myös roskakori on vähitellen muodostumassa osaksi vakiovarustusta. Valaistuksessa led-valaisimet valtaavat alaa. Valonlähteen lisäksi ledejä hyödynnetään myös koriste-elementteinä.

Mistä puhutaan?

Asuntoauto: puhekielen ilmaisu matkailuautolle
Retkeilyauto: pakettiauton kuoreen tehty matkailuauto
Integroitu: ajoneuvon koko kori on matkailuautotehtaan tuotantoa
Puoli-integroitu: alkuperäinen ohjaamo, jonka jatkeeksi matkailuautovalmistaja on rakentanut asuinosan
Alkoviauto: muuten kuin puoli-integroitu, mutta ohjaamon yläpuolella makuualkovi, joka näkyy ulospäin kohoumana kattolinjassa.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat