Seat ideaseinä muotoilu automalli idea

Ajoneuvot Uutinen 14.11.2020

Automallisi syntyy ideaseinällä: Seat kertoo mallisuunnittelun inspiraatioista

Oletko koskaan miettinyt, mistä automuotoilijoiden ideat oikein tulevat? Vastaus voi piillä arkkitehtuurissa, graffiteissa tai vaikkapa ihmisen ihossa.

Uuden automallin suunnittelu on vuosia kestävä prosessi, jossa pelkkää muotoilua hiotaan yli kolmen vuoden ajan. Inspiraatioita ja ideoita kootaan ideaseinälle, mood board, joka on luomistyössä tuttu kollaasi erilaisia ajatuksia. Seatin muotoilijat kertovat keränneensä esimerkiksi uuteen Leoniin käytettyjä ideoita ympäri Barcelonan aluetta.

Seat ideaseinä muotoilu automalli idea

Seinälle saattaa päästä esimerkiksi kaupungin seinille piirretty graffiti tai historiallisen rakennuksen julkisivu. Joskus ajatus löytyy kodin sisustuksesta, joskus seinällä voi olla kuva ihosta muistuttamassa sen tekstuurista. Seinällä saattaa olla kuvien lisäksi sanoja ja materiaaleja muistuttamassa muotoilun eri ideoista. Koostamisen tarkoituksena on luoda yhtenäinen muotokieli ajoneuvolle.

– Yksinkertaisesti ideaseinä on missä kaikki alkaa ja se on ainoa tapa keksiä se, mitä oikeastaan tavoittelemme. En voisi kuvitella työtämme muotoilijoina ilman niitä, kommentoi Seatin väri- ja sisustaosaston johtaja Francesca Sangalli.

Seat ideaseinä muotoilu automalli idea

Ylpeästi barcelonalainen Seat sekä sisarmerkki Cupra henkivät kotikaupunkiaan usein. Erityisesti Gracian alue ja siellä sijaitseva Casa Seat. Sangalli kierteleekin alueella usein kameransa kanssa, lisäten kuvat muun muassa internetistä saatujen ideoihin, kangastilkkujen ja värikorttien joukkoon ideaseinälle. Tarkoitus on pohjimmiltaan luoda visuaalinen esitys siitä, mitä muotoilijatiimi tavoittelee joka hankkeessa. Yksi kuva kertoo kuitenkin enemmän kuin tuhat sanaa.

– Ideaseinät ovat kuin suppiloita, jotka kanavoivat luovuuttamme, johtaen yleisestä tiettyyn, Sangalli kommentoi.

Kuvat ja ideaseinät johdattavat eteenpäin ja ne ovat muotoilijoiden mukaan helpoin tapa selittää Seatin muille osastoille tai alihankkijoille mihin halutaan päätyä ja mitä ollaan tekemässä. Esimerkiksi Seatin Mó-sähköskootterin ideaseinällä on erilaisia mustia esineitä, mutta kaiken keskeltä hehkuu oranssi.

– Kutsumme sitä superoranssiksi, jota inspiroi Barcelonan luonne, Sangalli jatkaa.

Seat ideaseinä muotoilu automalli idea

Toisaalla Concept Lab -muotoilustudiolla on Cupra Tavascan -konseptiauton ideaseinä. Kuva nuoren ihmisen selästä muistuttaa kosketuksesta ja toimi inspiraationa verhoilua suunniteltaessa.

Ideaseinän viisi roolia:

  1. Etsimällä sitä määrittäviä kuvia muotoilija sisäistää jokaisen projektin avainviestit.
  2. Valmis ideaseinä välittää inspiraationomaisia ideoita ja tunteita, luoden kehykset luomistyön aloittamiselle.
  3. Seinä ohjaa muotoilitiimin saman tyylin ja kielen ympärille.
  4. Se opastaa niin yksittäisen auton ja auton osan muotoilun lisäksi myös merkin yleisemmän muotokielen suhteen.
  5. Se opastaa nopeasti ja helposti muille osastoille ja yhteistyökumppaneille siitä, mihin suuntaan ollaan menossa.

Lähde ja kuvat: Seat

Jaa artikkeli

Keskustelu

Valmistajalta: Seat

Kaikki koeajot

Uusimmat