mikrokuitu

Ajoneuvot Autonhoito Uutinen 16.7.2017

Autonhoidon yleisvastaus: mikrokuitua mihin vaan

Mikrokuituliina on loistava valinta useaan autonhoitotoimenpiteeseen, mutta liinan valintaan kannattaa käyttää muutama minuutti. Erilaisiin tarkoituksiin on erilaisia mikrokuituja.

Mikrokuituliina on noussut erääksi tärkeimmäksi yksittäiseksi autonhoitotuotteeksi sen monikäyttöisyyden vuoksi ja siksi että mikrokuidulla on erinomainen kyky sitoa likaa ja rasvoja. Mikrokuituliinaa voi käyttää lähes mihin tahansa toimenpiteeseen ikkunoiden puhdistamisesta ja ovenvälien kuivaamisesta aina pakoputkien käsin kiillottamiseen.

Käytetyt liinat on helppo kerätä koriin ja pestä pyykinpesukoneessa uudelleenkäyttöä varten. Yksittäisen liinan käyttökustannus jää siten pitkässä juoksussa lähes olemattomaksi, vaikka hankintaan kuluukin rahaa. Mikrokuituliinoja tuppaa myös kertymään ajan kanssa, sillä aina voi ostaa yhden tai kaksi liinaa lisää – käyttökohteita kyllä riittää.

Yksi liina ei siis riitä, vaikka tarjoaakin hyvän alun. Yleiskäyttöinen mikrokuituliina on äärimmäisen pätevä tuote, mutta edes se ei sovellu kaikkiin käyttötarkoituksiin. Se nukkaa ikävästi ikkunat eikä pienen liinan imukyky riitä koko auton kuivaamiseen. Autonhoitointoilija tarvitsee erilaisia liinoja, mutta valikoima saattaa sekoittaa heikomman pään.

Mikrokuituliina yleiskäyttöön

mikrokuitu

Yleisliinoja on erivärisiä ja -laatuisia. Halvemmat sopivat hyvin esimerkiksi muoveille tai konehuoneen puhdistamiseen. Parempilaatuisia kannattaa suosia maalipinnalle esimerkiksi vahajäämien poispyyhkimiseen.

Autonhoitajalle tärkein mikrokuituliina on yleisliina, jollaisia käytetään myös kotitalouden siivoamiseen. Sen keskipitkä nukka soveltuu moneen tarkoitukseen. Näistä yleisimpiin kuuluvat vahojen ja muiden suojatuotteiden, kiillotustahnojen, pikakiillokkeiden, muovinhoitoaineiden sekä muiden jäämien poispyyhintä maali- tai muovipinnoilta.

Erityisesti maalipinnan viimeistelyyn on suositeltavaa panostaa laadukkaisiin liinoihin, sillä niissä on eroja. Sen sijaan muoveille käytettävät liinat voivat olla edullisemmasta päästä kunhan ne eivät hajoa käytössä. Pien- ja raudanpoistoaineiden levitykseen soveltuu liinan lisäksi myös mikrokuituinen levitintyyny tai kinnas.

Yleiskäyttöiset mikrokuituliinat ovat jo mainittujen lisäksi loistavia myös esimerkiksi pakoputkien käsin kiillottamiseen, ovenvälien kuivaamiseen, sisätilojen pölyjen pyyhkimiseen sekä moottoritilan puhdistamiseen ja kuivaamiseen.

Erityisen tuuhea ja paksu

mikrokuituliina

Erityisen tuuheat mikrokuituliinat ovat omiaan esimerkiksi pikakiillokkeiden ja -vahojen kanssa. Ne ovat pehmeinä erityisen hellävaraisia.

Todella tuuheat ja pitkänukkaiset mikrokuituliinat on hyvä erotella omaksi ryhmäkseen, sillä niiden ominaisuudet eroavat yleiskäyttöisestä liinasta. Tuuheus tekee mikrokuituliinasta todella hellävaraisen maalipinnalle. Toisaalta liinan muodostama kitka pienenee, joten ne soveltuvat heikommin vaha- tai kiillotusainejäämien poistoon.

Suurin hyöty pitkästä karvasta saadaan hätätapauksessa, jossa vettä ei ole saatavilla pesua varten ja linnunjätös on poistettava maalipinnalta pikakiillokkeen avulla. Tuuheat liinat sopivat toki muutenkin kaikkein parhaiten pikakiillokkeiden ja -vahojen pyyhintään. Niiden hellävaraisuus on hyödyksi myös niin sanottuja vedettömiä tai huuhteluvapaita pesuaineita käytettäessä.

Kuivaus- ja vohveliliinat

mikrokuituliina

Kuivaukseen käytettävät liinat ovat selvästi muita suurempikokoisia. Suuri koko auttaa kuivaustehoon, mutta myös kuidun määrällä on merkitystä. Lisätyn kuidun tunnistaa painosta, mutta laatu myös maksaa.

Kuivausliina on tarkoitettu nimensä mukaisesti auton kuivaamiseen pesun jälkeen. Näitä on sekä eri pituisella nukalla että vohvelipinnalla. Maalipinnalle olisi suositeltavaa käyttää tuuheaa, painavaa ja pitkänukkaista liinaa. Paino kuvaa jossain määrin liinan imukykyä ja tuuheus minimoi naarmuuntumisen riskiä.

Vohveliliina on ylivertainen ikkunapintojen kuivaamiseen. Nukkaamisen vaaraa poistuu eivätkä lasipinnat ole yhtä herkkiä mikronaarmuille kuin maalipinta. Pienempikokoiset vohveliliinat ovat myös oivallisia ikkunoiden puhdistamiseen sisä- ja ulkopuolelta. On tosin olemassa myös tasapintaisia ikkunaliinoja, jotka toimivat vohveliliinojen veroisesti.

mikrokuituliina

Ikkunoille on omat liinansa nukkaantumisen välttämiseksi. Kuvassa näkyvän vohveliliinan lisäksi myös tasapintaiset ikkunaliinat toimivat erinomaisesti lasipinnoilla.

Mokka- ja lyhytnukkaiset liinat

Mokkapintaiset (englanniksi suede) liinat on tarkoitettu yleisesti vain pinnoitteiden levittämiseen. Näitä tulee usein pinnoitepakkauksen mukana, mutta niitä voi olla tarpeen myös ostaa lisää erikseen. Suuremmat mokkaliinat soveltuvat myös joidenkin lasipinnoitteiden poispyyhintään, mutta käyttötarkoitukset ovat silti harvassa.

Lyhytnukkainen liina on käytännössä paras jättää lasipinnoille. Se on erittäin tehokas poistamaan rasvoja ja jättämään täysin puhtaan pinnan, mutta pienikin hiekanjyvä lyhytnukkaisessa liinassa aiheuttaa rumat jäljet maalipintaan. Vohveliliinojen toimivuus lasipinnoilla asettaa lyhytnukkaisen liinan vaikeaan asemaan, mutta kannattaa muodostaa oma mielipide eri vaihtoehtoja kokeilemalla.

mikrokuituliina

Mokkaliinat on tarkoitettu käytännössä ainoastaan pinnoitteiden levittämiseen ja sopivat liinat kuuluvatkin usein pinnoitepakkaukseen. Autonhoitoa aloitteleva kuluttaja tarvitsee harvoin, jos koskaan, mokkaliinoja.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat