Brexit

Ajoneuvot Uutinen 11.6.2016

Autovalmistajat: Britannian tulisi pysyä EU:ssa

Britannian tuleva Brexit-kansanäänestys on kirvoittanut nyt virallisia lausuntoja myös maassa toimivilta autovalmistajilta siitä, tulisiko saarivaltion irtautua Euroopan unionista vai ei.

Iso-Britannian lähestyvä kansanäänestys EU:sta eroamisesta, eli niin sanottu Brexit-äänestys, järjestetään alle kahden viikon kuluttua 23. päivä kesäkuuta. Kiivaana käyvä vaalikeskustelu ja äärimmäisen tasaisesti jakautuvat mielipiteet ovat saaneet mitä erinäisimmät tahot kommentoimaan näkemyksiään siitä, tulisiko saarivaltion jäädä osaksi Euroopan unionia vai ei. Nyt sanaisen arkkunsa ovat avanneet lukuisat maassa toimivat autovalmistajat.

Pitkään Britanniassa toiminut Ford varoittaa, että tulevaisuuden investoinnit voivat olla vaarassa mikäli maa jättää EU:n taakseen. Fordilla on Britanniassa kolme tehdasta, jotka valmistavat moottoreita ja vaihteistoja. Tehtaiden lisäksi Britanniassa sijaitsee monia muita merkin tukitoimintoja, kuten esimerkiksi 3 000 henkeä työllistävä tekninen keskus Duntonissa. Erityisen kipeästi ero koskisi Fordin luototuskeskukseen Ford Credit Europeen, jonka toiminta muualla Euroopassa on täysin riippuvaista EU:n passijärjestelyistä.

Yhtiö lähettikin kirjeen 14 000 työntekijälleen, että autovalmistajan kannalta maan olisi parempi pysyä unionissa. Valmistamisen lisäksi Fordia huolettaa Britannian mahdollinen kohtalo markkina-alueena, sillä EU:n toiseksi suurin autokauppa voi kokea mullistuksia mikäli Britannia erkanee EU:sta omaksi alueekseen.

Huolta myös japanilaisvalmistajien keskuudessa

Myös Toyota ja Nissan ovat ilmaisseet huolensa lukuisten muiden japanilaisyritysten joukossa Britannian eroaikeista.

Nissan aloitti autojen valmistuksen Britanniassa kolme vuosikymmentä sitten ja yhtiö on investoinut Britannian toimintoihin vuosien varrella yli 3 miljardia puntaa (yli 3,8 miljardia euroa). Nykyisellään Nissan työllistää maassa 8 000 henkeä ja valmistetuista autoista noin 80 prosenttia viedään ulkomaille, joten on ymmärrettävää, miksi japanilaisvalmistaja on huolissaan Brexit-äänestyksen tuloksesta.

– Haluamme Nissanin Britannian toimintojen pysyvän mahdollisimman kilpailukykyisinä verrattuna kansainvälisiin kohteisiin. Vaikka olemme sitoutuneet nykyisiin investointipäätöksiimme, emme spekuloi mitä jatkossa tapahtuu kummassakaan äänestystuloksessa, kommentoi Nissanin pääjohtaja Carlos Ghosn.

Toyota aloitti autojen valmistuksen Britanniassa vuonna 1992 ja maassa valmistetuista autoista noin 90 prosenttia menee vientiin. Yhtiön mukaan muutaman lähivuoden investoinnit eivät ole uhattuina, mutta sen jälkeiset investoinnit voivat vaarantua ja operointikulut nousta mikäli Britannia poistuu EU:sta.

Lisäksi Toyota harkitsee oikeustoimia eroamisen kannalla olevaa Vote Leave -kampanjaa vastaan, sillä kampanjalehtisessä Toyotan logo oli liitetty osaksi yritysjoukkoa, jotka ”lupaavat jatkaa toimintaansa Britanniassa erosta huolimatta”. Toyotan mukaan kyseessä on sen tavaramerkin väärinkäyttö ja virheellinen mielikuva siitä, että yhtiö kannattaisi kampanjaa.

Odottava tunnelma saattaa jatkua pitkään

Luottoluokitusyhtiö Moody’s arveli maaliskuussa, että useat yritykset viivyttävät investointejaan kunnes Brexit-äänestyksen tulokset tulevat selviksi. Mikäli Britannia päättää erota EU:sta, on todennäköistä, että maahan kohdistuvia investointeja viivytetään entisestään kunnes on selvää, mitkä eron kaupalliset ja työvoimalliset vaikutukset todella ovat. Tämä viivytys toisaalta heikentää Britannian ja Britanniassa toimivien yritysten näkymiä entisestään.

Analyysiyhtiö Bloomberg puolestaan epäilee, että kaupankäynnin tariffit voivat nousta mikäli Britannia jättää EU:n. Tämä saattaisi tehdä tyhjäksi alunperin EU:n myötä vilkastuneen kaupankäynnin.

Brittiläinen Centre for Economics and Business Research (CEBR) -tutkimuslaitos puolestaan arvelee, että EU:sta poistuminen vaarantaa noin 107 000 työpaikkaa, jotka syntyisivät maahan vuoteen 2030 mennessä ulkomaisten sijoitusten ansiosta.

Lähde: Automotive News Kuva: Nissan

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat