Tommi Mäkinen Tallinna / Toyota Gazoo Racing WRT

Ajoneuvot 2.4.2023

Hitti vai huti? – Toyotan tulevasta ralliaseesta ristiriitaisia mielipiteitä jopa tiimin sisällä: ”Olisi huolestuttavaa, jos auto olisi jo valmis”

Toyotalta pitkään odotettu Rally2-auto saattaa nähdä päivänvalon jo yllättävän pian.

Näin ainakin, mikäli tiimin pääinsinööriä Tom Fowleria on uskominen. Britti nimittäin on antanut harvinaisen ylistäviä lausuntoja autosta, joka on testiversiona ollut pyörillään vasta viime syksystä alkaen.

Rally2-karkeloissa se ei ole aika eikä mikään. Nykyisin Skodan menestysresepti on jo niin hyvin kaikkien tiedossa, että liiallinen hosuminen johtaisi erittäin todennäköisesti ankaraan pettymykseen. Bisnespuoli lajista jäisi Toyotalta näkemättä, kun asiakkaiden uteliaisuus vaihtuisi rahojen takaisin vaatimiseen.

Fowler on uutukaisesta hyvillään. Ensimmäiset kokeilut ovat tuottaneet rohkaisevia tuloksia. Mies odottaa jo Kansainvälisen Autoliitto FIA:n kantaa autoon.

– Ensimmäistä rallia autolla ei ole vielä julkistettu, mutta jos katsot testivideoita Youtubesta, niin auto näyttää melko hyvältä. Meillä on täysi testiohjelma menossa, joten kunhan FIA on tyytyväinen auton luokitukseen liittyvien asioiden kanssa ja Toyota haluaa käyttää sitä, olemme valmiita, Fowler vakuuttaa.

Toyotan pääinsinööri Tom Fowler odottaa riemulla merkin uuden Rally2-auton julkistusta.

Kalle Rovanperä kokeili autoa asfaltilla, mutta ei ollut aivan niin varma siitä, että auto olisi kovinkaan pian valmis erikoiskokeille.

– Mielipide erottaa kuljettajan ja insinöörin toisistaan. Insinööri tekee listan asioista ja miettii, voiko jollain osalla ajaa 2000 kilometriä, ja onko auto turvallinen ja luotettava – etenkin tällainen asiakasauto. Kuljettaja vastaavasti miettii, voiko hän voittaa autolla rallin.

Hetken asiaa mietittyään britti kuitenkin myöntyy ajatukseen; Rovanperä tietää, mistä puhuu.

– Monta kuukautta menee vielä, joten onhan Kallen ajatus kohtuullinen. Hänen mielestään auton säädöt eivät ole sellaisia, jollaiseksi hän haluaa auton säätää. Insinöörin näkökulmasta auto on jo hyvä.

Myös maailmanmestari Kalle Rovanperä on päässyt antamaan näkemyksiään projektissa.

Eri projekteista kyse

Skoda on hallinnut Rally2-bisnestä mielin määrin jo vuosien ajan. Kahdeksan vuoden aikana tiimi on myynyt 500 R5-autoa (nykyisin: Rally2), joten alan markkinajohtajan tuote on haluttu – etenkin, kun tshekkimerkki toi erikoiskokeille uuden yksilön vuoden alussa.

– Jos katsot viimeisintä Skodaa, niin ei jokainen kuljettaja pidä sitä parhaana autona maailmassa jokaisen erikoiskokeen jälkeen. Kun aletaan kilpailla autolla, asioita on vielä paljon ratkaistavaksi.

Lue myös: Ralli: Skodan tiimissä nuoruus ja kokemus lyövät leikkisästi kättä

Toyotalla hiotaan samaan aikaan sekä yleiskilpailun voittotaisteluihin tarkoitettua Rally1-autoa että uutta Rally2-autoa. Molemmissa on omat samankaltaisuutensa, joskin ratkaisevat erot suunnittelussa ovat nekin helposti todettavissa.

– Silloin puhutaan eri projekteista. Toyotan filosofia on tehdä autosta niin helppo ajaa kuin mahdollista. Se on edellytys asiakkaalle. Kun muistelee, miten Kalle ajoi mestariksi Skodalla ja vertaa sitä asiakkaaseen, joka ulkoiluttaa autoaan silloin tällöin, niin se on aivan eri juttu. Mahdollisuudet säätää autoa on suuret.

Tiimi ottaa huomioon monta eri näkökulmaa autoa rakentaessaan. Perusperiaatteet menestyksekkäässä kilpailutoiminnassa ovat samat, mutta Rally2-auton teoreettinen hintakatto (n. 250 000 euroa) asettaa tekniselle kehitykselle aivan eri raamit kuin yli miljoonan euron arvoiselle Rally1-autolle.

– Minimistressi kuljettajalla tuo parhaan tuloksen. Jos kehität auton, joka on vaikea ajaa, mutta erittäin nopea, et silti voita maailmanmestaruutta. Monessa mielessä autot ovat projekteina samanlaisia, mutta sitten kuitenkin hyvin erilaisia, koska kustannuksissa on eroa. Sama tulos on Rally2:ssa saatava paljon vähemmällä rahalla.

Tehtävää riittää

Rovanperä on maltillinen arvioissaan. Uuden Yaris Rally2:n ensiesiintymistä odottaa koko rallimaailma ja pitkä liuta potentiaalisia asiakkaita.

– Ei siitä ole hirveästi sanottavaa. Auton julkaisuun on pitkä aika vielä ja tiimi tulee tekemään paljon muutoksia. Potentiaaliselta se vaikuttaa, mutta paljon on vielä tehtävää. Se on ihan selvä, koska olisi huolestuttavaa, jos se olisi nyt jo valmis, huomauttaa Rovanperä.

Kehitystyössä on kuljettajaa kuunneltava herkällä korvalla, ja niin toimitaan myös Toyotalla.

– Ihan hyvin, ainakin tässä pääluokassa, koska he haluavat meidän pärjäävän. Rally2-autoa pitää pystyä ajamaan ammattilainen ja amatööri, joten sen vuoksi autoon tulee enemmän kompromisseja. Siksi sillä ajoimmekin, koska tiimi halusi kommentteja.

Jari-Matti Latvalan mukaan auto ei ole vielä kuitenkaan valmis, vaan tehtävää riittää yhä.

Toyota-pomo Jari-Matti Latvala on tähtikuljettajansa puolella. Autoa ei vielä hetkeen nähdä erikoiskokeilla.

– Mitä itse olen autoa nähnyt, niin perusauto on hyvä, mutta ei se valmis vielä ole. Se on fakta; tehtävää on suorituskyvyssä, vaikka hyvä vaihe onkin menossa, Latvala hymyilee.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat