17.5.2023

Ilmailuviittauksella sisään: Renault Rafale on tuleva lippulaivakatumaasturi

Renault Rafale tiiseri esittely ilmailu

Pariisin autonäyttelyssä esiteltävä Renault Rafale on tietoinen ilmailuviittaus valmistajaltaan, mutta tehdas itse kutsuu autoa raikkaan ilman tuulahdukseksi.

Renault Rafale on merkin tulevan kookkaan linjakaskattoisen katumaasturin mallinimi. Teknisesti sukulaisuutta löytyy Renault Australin ja Renault Espacen suuntaan. CMF-CD-perusrakenteelle tehty katumaasturi panostanee E-tech-täyshybrideihin ja auto ottaa harteilleen malliston lippulaivan viitan Talismanin tuotannon päätyttyä viime vuonna.

Katumaasturiuutuus esitellään varsinaisesti Pariisin lentonäytöksessä kesäkuun puolivälissä, mutta siitä on julkaistu virallinen kiusoittelukuva. Siluetti kertoo auton olevan linjakaskattoinen katumaasturi.

Nimi Rafale saattaa olla tuttu ilmailupiireistä, sillä Dassaultin valmistama Rafale-hävittäjä oli mukana myös Suomen HX-hävittäjähankintojen valintavaiheessa. Nimi tarkoittaa ranskaksi raikkaan ilman tuulahdusta tai tuulenpuuskaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Renaultin ilmailutausta

Nimi on kuitenkin kuulunut Renaultille jo vuodesta 1936, sillä tuolloin Louis Renault hankki lentokonevalmistaja Caudronin. Syntyneen Caudron-Renaultin lentokoneet saivat samalla "oikeat nimet" erilaisten tuulien mukaan, joten Rafale liitettiin lopulta useisiin erilaisiin koneisiin. Kyseessä olivat kilpalentokoneet, jotka oli suunniteltu ennätysten rikkomiseen ja malleista tuli suoritustensa ansiosta legendoja ilmailun saralla.

Caudron Renault Rafale lentokone

Tunnettu naislentäjä Hélène Boucher rikkoi Rafaleilla joukon nopeusennätyksiä ja saavutti C450:llä muun muassa 445 km/h naisten nopeusennätyksen elokuussa 1934. Lukuisten ilmailupioneerien tavoin rajojen koettelu koitui myös Boucherin kohtaloksi, sillä hän menehtyi marraskuussa 1934 kookkaamman C430 Caudron Rafalen ohjaimissa.

Viittauksena vanhoihin lentokoneaikoihin myös Renaultin nykyinen kehityskeskus sijaitsee Guyancourtissa Caudron-Renaultin koelentokentän paikalla.

Aerodynaamisuus odotettuna

Renaultin markkinointiosaston nimipäällikkö Sylvia Dos Santos kertoo, että nimi valittiin tarkoituksella ja sitä käytetään ensimmäistä kertaa autossa. Caudron-Renaultin aerodynaamisuutta ja teknistä osaamista hyödynnettiin myös autojen suhteen. Sanana Rafale luo mielikuvan liitämisestä, joten virtaviivaisuus ja aerodynaamisuus ovat, ainakin tehtaan mukaan, uuden katumaasturin painopisteitä.

Eikä sovi unohtaa Ranskaa! Ranskankielisenä sanana rafale symboloi ranskalaista käsitystä erinomaisuudesta.
– Kuten Austral ja Espace, myös Rafalen nimi juontaa DNA:stamme muistuttamaan meitä ranskalaisista juuristamme, Dos Santos paljastaa.

Lähde ja kuvat: Renault Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat