Škoda Octavia RS

Ajoneuvot Esittely 30.1.2016

Jääradalla herää kysymys: kumpi vie auto vai kuski?

Nelivetoisilla Škodilla pysyy lumipenkkojen välissä – myös liukkaalla.

Sähkönsininen Škoda Octavia RS etenee rivakasti ja määrätietoisesti jääradalla. Ajolinjat ovat luontevat, eikä auto reippaasta vauhdista huolimatta juuri puske ulos kaarteista tai ammu niistä ulos kylki edellä .

Linjoista pitää huolta pätevä ajettavuus ja nelivetoisuus, mutta myös varmaotteinen ammattilainen ratin takana.

Vaikka rallikuski Esapekka Lappi vie autoa eleettömästi ilman turhia sivuttaisheilahteluja. Lappi ajaa Škodan Fabia R5 -autolla WRC2-sarjaa.

Lapin kierrosajat peittoavat kerta kerralta innokkaiden autotoimittajien suoritukset, joissa ajoittainen näyttävyys syö järkevää ja nopeinta mahdollista etenemistapaa.

Voimaa ja itsesuojelua

Perusautoilijan erottaa ammattilaisesta myös siitä, että osaavalla vetomiehellä tai -naisella ajolinja pysyy vallien välissä ja samanlaisena kierros kierrokselta.

Rokonarpinen jäärata Itävallan jylhissä vuoristomaisemassa Thomatalissa

käy liukkaammaksi, joten ajotapaa saa hieman mukauttaa kierrosten kertyessä.

Hevosvoimia Octavia RS:n kaksilitraisessa dieselissä on ihan riittävästi eli 184, joten auton, kuskin ja fysiikan lakeja saa kutitella. Liialliset riskit taltuttaa ponnekkaasti paimentava luistonesto – ja itsesuojeluvaisto.

Jääradalla on lysti päästellä. Octavia RS:n lisäksi radalla on mahdollista ajaa nelivetoisella Superbilla. Kookaskin suostuu nöyrästi vietäväksi.

Kaikki alkoi vuonna 1999

Škodan nelivetohistoria alkaa Octaviasta ja vuodesta 1999. Sittemmin on tultu nelivetotekniikan kehityksessä pitkä matka. Toimivuudesta huolehtii viidennen sukupolven elektronisesti ohjattu monilevykytkin.

Liikkeelle lähdettäessä voima jakaantuu aina tasan etu- ja taka-akselille, ajossa tilanteen mukaan. Tasaisessa matka-ajossa kaikki voima on käytössä etuakselilla. Tämä tuo taloudellisuutta eli laskee polttoaineenkulutusta silloin, kun olosuhteet renkaiden alla eivät ole lipsuvaiset.

Skoda-Octavia-RS-4x4-001

Nelivetoiset vetävät

Nelivetoautot vetävät haastavissa olosuhteissa ja muutoinkin: niiden suosio Suomessa on kasvussa. Talvet opettavat.

Merkityksetöntä ei ole myöskään se, että nelivetoiset autot ovat haastavissa ajo-olosuhteissa paitsi etenemiskykyisiä, myös sikäli turvallisia, että ne pysyvät todennäköisemmin etenkin kaarteissa kuskinsa käsissä.

Viime vuonna noin joka viides Suomessa myytävä auto oli nelivetoinen.

Suomen myydyin automalli vuonna 2015 oli Škoda Octavia. Suomessa myydyistä Octavioista yksi neljästä on ollut nelivetoinen, mutta maahantuojan mukaan viriämistä on ilmassa. Esimerkiksi käy uusi Superb, jonka myydyin malli on ollut 190 hevosvoimaisella dieselillä ryyditetty neliveto automaattivaihteistolla.

Audi, bemari, Volvo ja Subaru

Audi ja BMW ovat kilvoitelleet varsin tasapäin keskenään kunniasta, kumpi saa harteilleen Suomessa myydyimmän nelivetomerkin viitan. Kunnian vuoden 2015 osalta vei tällä kertaa BMW.

Baijerilaismerkki on houkutellut hinnoittelulla yhä useampia bemaristeja nelivetokuskeiksi: vuonna 2015 xDrive-nelivetojen osuus myydyistä bemareista oli 63 prosenttia. Laaja mallisto avittaa suosiota: tarjolla on peräti 135 erilaista vaihtoehtoa xDrive-nelivedoksi.

Viime vuonna myydyistä uusista Audista nelivetoisia oli hieman yli puolet eli 51 prosenttia. Viime vuonna rekisteröitiin kaikkiaan 70 erilaista Audin nelivetoversiota.

Volvolla on hinnastossa 19 nelivetomallia. Viime vuonna myydyistä uusista Volvoista joka kolmas oli nelivetoinen.

Aasialaisista merkeistä etenkin Subaru tunnetaan jatkuvalla nelivedolla varustettujen autojen taitajana. Subarulla kasvaneen myynnin taustalla on maahantuojan mukaan aiempaa laajempi mallisto, mutta myös suomalaisautolijoiden kasvanut kiinnostus automaattivaihteistolla varustettuihin nelivetoihin.

Laaja katras

Škodalla on 79 vaihtoehdon nelivetokatras: Octavioita 27, Yetejä 24 ja Superbeja 28 mallia.

Nelivetoisuudesta on tietty maksettava. Esimerkiksi Octavia LB 1.6 TDI Style maksaa 28 225 euroa, sama malli nelivetoisena 31 674 euroa.

Škodiin nelivedon saa käytännössä läpi varustelutasojen, ainoana poikkeuksena on Octavian alin varustetaso Active, jota ei saa nelivetoa. Octavian edullisimman nelivedon keulilla on 1,6-litrainen dieselmoottori. Ambition-varusteisena sen hinta on 29 367 euroa.

Superbin edullisin neliveto (1.4 TSI ACT Active) maksaa 32 871 euroa. Sen voimanlähteenä on sylinterien lepuutustoiminnolla varustettu pihi 1,4-litrainen bensiinimoottori.

Edullisin neliveto-Yeti (1.4 TSI 150 Active) maksaa 27 503 euroa. Yetin uusi moottori on käytännössä yhtä terhakas kuin edellisen moottorisukupolven 1,8-litrainen bensiinimoottori. Uuden ja vanhan moottoripolven ero tarkoittaa hiilidioksidipäästöjen laskemista 189 grammasta ja 147 grammaan kilometrillä. Se tarkoittaa myös lempeämpää verokohtelua.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat