Alfa Romeo 4C - Tori - Artikkeli

Ajoneuvot Käytetyt autot Käytetyt erikoisuudet 15.7.2019

Käytetyt erikoisuudet – Alfa Romeo 4C

Käytettynä erikoisuutena esiintyvä Alfa Romeo 4C on numeroitua, vain 500 kappaletta valmistettua, Launch Edition -erää. Kyseessä on keskimoottoriurheiluauto hiilikuitumonokokilla.

Alfa Romeo 4C oli vahva vastaisku italialaismerkiltä, kun sen muotoilututkielma ensiesiteltiin vuonna 2011. Samalla se ilmoitti olevansa takaisin pelissä täydellä sielulla. Puhdasverisen takavetoisen urheiluauton jälkeen oli jokaisen helpompi hyväksyä merkin ensimmäinen takavetoinen sedan, Alfa Romeo Giulia, sitten vuonna 1992 tuotannosta poistuneen 75:n.

Alfa Romeo 4C - Tori - Taka

Alfa Romeo 4C nosti ilmestyessään merkin imagon jälleen sen ansaitsemalle tasolle.

Alfa Romeon mallisto oli lipsunut varsin kapeaksi. Suuri sedan 159 oli poistunut tuotannosta juuri vuonna 2011, joten jäljellä oli vain kaksi pientä autoa. Alfa Romeo Mito ja Giulietta olivat kaikki mitä merkillä oli tarjota, kunnes 4C saatiin tuotantoon vuonna 2013.

Kyseessä ei suinkaan ollut tavallinen urheiluauto. Alfa Romeo 4C haastoi Porsche Caymanin kaltaiset autot ennennäkemättömällä tavalla. Aikaisemmin hiilikuitumonokokki oli yhdistetty lähinnä superautoihin, mutta Alfa Romeo toi sen täysin uuteen hintaluokkaan alumiinisin apurungoin.

Osin sen avulla massa saatiin rajoitettua 900 kilogramman tietämille, mutta tärkeä rooli oli myös keskelle autoa sijoitetulla pienellä moottorilla. Mallinimi 4C juontaa juurensa merkin historiaan, jolloin numeron perässä ollut kirjain toimi lyhenteenä sanalle cilindri. Mallinimi kertoi suoraan kuinka monta sylinteriä autosta löytyi.

Moottorin verkosta löytyy Alfa Romeo 4C -koeajojuttu omistajan kommentein, joten se kannattaa lukea läpi ostohousuja pukiessa. Arkiautoksi tällaista ei sen perusteella suositella, vaan kyseessä on ennen kaikkea nauttimiseen tehty raaka urheiluauto. Neljäcee on säädetty enemmänkin radalle kuin kadulle.

Alfa Romeo 4C - Tori - Etu

Mallivuoden 2014 Alfa Romeo 4C on harvinaista Launch Editionia ja edustaa siten alkupään tuotantoa.

Käytetty erikoisuus – Alfa Romeo 4C Launch Edition

Myynnissä on vuosimallin 2014 Alfa Romeo 4C mittarissaan vain 9 000 kilometriä. Sen valkoinen väri korostaa kontrastia ajovaloihin, peilinkuoriin, etupuskurin ilmanottoaukkoihin ja takapuskurin alaosaan. Sisätilojen puolella vannotaan pitkälti mustan nimeen.

Alfa Romeo 4C - Tori - Moottori

Auton keskelle sijoitettu nelisylinterinen 1,75-litrainen moottori tuottaa 240 hevosvoimaa ja sen vierestä löytyy varsin rajallinen tavaratila.

Tärkeimpiä ovat kuitenkin ajamiseen liittyvät tekijät. Takavetoisen keskimoottoriurheiluauton hiilikuitumonokokki paistaa läpi kynnyslistoissa ja istuimet on kuin integroitu auton rakenteisiin. Ratin takaa löytyvät vaihdelavat, joilla käskytetään kuusivaihteista kaksoiskytkinautomaattivaihteistoa.

Se on yhteydessä, auton nimen mukaisesti, nelisylinteriseen moottoriin, jonka litratilavuus on vain 1,75. Turboahtimen avulla siitä on kuitenkin irrotettu 240 hevosvoimaa ja 350 newtonmetriä. Nämä takaavat auton keveydestä johtuen ripeän suorituskyvyn.

Kiihdytys paikaltaan 100 kilometrin tuntinopeuteen kestää valmistajan lupailujen mukaan vaivaiset 4,2 sekuntia rivakkaa lähtöä varten rakennettua järjestelmää hyödyntämällä. Se on kunnioitettava lukema mille tahansa autolle. Huippunopeudeksi on ilmoitettu 258 kilometriä tunnissa.

Uutena Suomeen myyty vain 500 kappaletta valmistettu erikoismalli on todellinen harvinaisuus, sillä Alfa Romeo 4C on muutenkin poikkeuksellinen auto. Moottorin koeajojutussa kerrottiin myyntihinnan arvioksi uutena noin 95 000 euroa, joten arvo ei ole ensimmäisen 9 000 kilometrin aikana paljon laskenut. Aika näyttää mitä tulevaisuus tuo tälle tullessaan, mutta toivomme sen sisältävän kovaa ajoa.

 

Teksti: Henri Posa; Kuvat: Tori.fi

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat