Käytetty erikoisuus – NSU Typ 110 – Tori autot

Ajoneuvot Käytetyt autot 11.10.2021

Käytetyt erikoisuudet – NSU Typ 110

Unohdettu saksalaisvalmistaja ansaitsee enemmän huomiota. NSU Typ 110 kurotteli korkeammalle juuri ennen valmistajan teknistä vallankumousta.

Jo vuonna 1905 autonvalmistajana aloittanut NSU omaa tärkeän paikan saksalaisen autoilun kehityshistoriassa. Euroopassa vuoden autoksi valittu Ro80 on kiistatta kehityksen komein tulos, mutta esimerkiksi hieman aiemmin esitelty NSU Typ 110 selittää mistä merkki oli muotoutunut. 

Toisen maailmansodan jälkeen NSU kasvoi maailman suurimmaksi moottoripyörävalmistajaksi. Vuonna 1957 esitelty pikkuinen Prinz palautti Neckarsulmin ylpeyden autojen pariin ja tätä nähtiin pian peräti neljän version verran. 

NSU Typ 110 – Tori autot

Frankfurtin autonäyttelyssä 1965 esitelty NSU Typ 110 tavoitteli aiempaa korkeampia autoluokkia.

NSU kurkotteli kuitenkin korkeammalle ja halusi eroon maineestaan pikkuautojen valmistajana. Prinz 1000 -mallin pohjalle perustunut, suuremmalla akselivälillä ja reilummalla etuylityksellä varustettu, NSU Typ 110 esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä 1965 tasan neljän metrin mittaisena.

Uutuus kohotti NSU:n tuon ajan keskiluokan autojen apajille. Samalla nimestä jätettiin pois Prinz, jotta mielleyhtymät pieniin autoihin saataisin kadotettua. Tuore takamoottorinen Typ 110 tarjosi tavaratilaa pelkästään keulakontissa 490 litraa ja takaistuimien takaa löytyi vielä 60 litraa lisää. 

Typ 110 – Tori autot

Auton moottori oli asennettu poikittain taakse. Näin suuri tavaratila löytyikin auton etuosasta.

Takaa löytynyt voimanlähde oli pieni nelisylinterinen yhdellä kannen yläpuolisella nokka-akselilla varustettu ilmajäähdytteinen moottori. Se oli asennettu tilansäästämiseksi poikittain. Noin litraisesta moottorista saatiin yli 50 hevosvoimaa huipputehoa. 

Taka-akselilta löytyi erillisjousitus. Etu-akselilla oli uusi päällekkäisin kolmiotukivarsin toteutettu pyöräntuenta. 

NSU Typ 110 – Tori autot

Myöhemmin Typ 110 sai nimekseen 1200 uuden moottorin myötä, mutta itse auto pysyi pääpiirteittäin samana.

Jo kaksi vuotta tämän esittelyn jälkeen NSU laittoi koko mallipaletin uusiksi – ja julkaisi vallankumouksellisen Ro80 -mallin. Typ 110 sai vaihtaa nimekseen NSU 1200 ja samalla moottorin tilavuus kasvoi edellä mainittuun lukemaan. Uuutusmallin sai halutessaan myös Ro80-mallin kolmipykäläisellä automaattivaihteistolla. 

NSU Typ 110 ja NSU 1200 olivat pitkälti sama auto ja tuotanto jatkui aina vuoteen 1973 asti. Jo vuonna 1969 NSU oli kuitenkin päätynyt Volkswagenin omistukseen, jonka seurauksena se yhdistettiin Audiin jälkimmäisen nimen säilyessä. Ehkä se edustaa nuorehkossa rinkulamerkissä sitä teknistä edistyksellisyyttä, jolla Audi on sittemmin kehuskellut.

NSU Typ 110 – Tori autot

Pienehköllä mittarilukemalla varustettu NSU Typ 110 on kirjoitushetkellä kaupan hintapyynnillä 3 950 euroa.

Käytetty erikoisuus – NSU Typ 110

Viikon Käytetty erikoisuus vuosimallin 1967 NSU Typ 110 ilmoittaa sijainnikseen Jämsä. Se edustaa siten samaan aikaan Typ-malliston loppua juuri ennen uuden NSU 1200 -mallin alkua. Käyttöönoton on merkitty tapahtuneen huhtikuussa 1967.

NSU Typ 110 – Tori autot

Ilmajäähdytteisen nelisylinterisen moottorin teho on noin 50 hevosvoimaa.

Auton ilmajäähdytteisen moottorin iskutilavuudeksi on ilmoitettu auton tietoihin 1130 kuutiosenttimetriä. Tiettävästi alkupään Typ 110 -moottorin tilavuus olisi 1085 kuutiosenttimetriä ja sitä vastaava huipputeho 39 kilowattia (53hv). Vuodesta 1966 eteenpäin saataville tuli myös Typ 110 S ja Typ 110 SC hieman suuremmalla (1177 kuutiosenttimetriä) ja tehokkaammalla (44 kW/60 hv) moottorilla. 

Joka tapauksessa kyseessä on manuaalivaihteinen versio. Synkronoitu nelipykäläinen vaihteisto välittää voiman takapyörille. Auton omamassa on muuten hyvin alhainen 730 kilogrammaa. 

Typ 110 – Tori autot

Mielenkiintoinen mittaristo tuo fonteillaan ja väreillään mieleen pelkistetyn Bauhaus tyylisuunnan.

Kirkkaansininen auto kantaa yhä selvästi samoja perusmuotoja kuin Prinz, vaikka pienestä prinssistä on selvästi kasvanut aikuinen ja ilme on vakavoitunut. Kromia on varsin runsaasti.

Sisätilat yhdistelevät kermaa ja hailakkaa harmaansinistä. Kojelaudan halki kulkee puulta näyttävä lista. Mittaristossa voi nähdä jopa Bauhausin vaikutteita. 

NSU Typ 110 – Tori autot

NSU:n Typ 110 on käynyt harvinaiseksi, joten hyviä ehdokkaita ei ole tarjolla turhan usein.

Tarjolla on mielenkiintoinen, ja kieltämättä tässä kohdin jo varsin harvinainen, museoauto. Mittarilukemaksi on ilmoitettu 91 000 kilometriä ja viimeisin katsastus on suoritettu heinäkuussa 2021. 

 

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat