Audi A4 Avant 40 g-tron S tronic koeajo

Ajoneuvot Koeajo 6.6.2022

Koeajo: Audi A4 Avant g-tron – taas täällä, kaasukäyttöistä premiumia

Audi A4 ehti jo lähes kolmen vuoden ikään, ennen kuin siitä tuli kaasukäyttöinen versio saataville. Hyvää: laatu, ajettavuus, ekologisuus. Huonoa: ei saatavilla nelivetona, hieman niukka toimintasäde, viivyttelevä voimalinja.

Audi A4:stä sama laulu kuin Audi A3 Sportbackin kohdalla – automalli ehti jo muutaman vuoden ikään, ennen kuin siitä saatiin kaasuversio myyntiin. Audi A4:n nykyinen sukupolvi esiteltiin jo vuoden 2019 kesällä, ja nyt A4 Avantista on saatavilla A3 Sportbackin tavoin kaasukäyttöinen versio.

Audi A4 Avan g-tron on Moottorin koeajossa aiemmin olleen Audi A3 Sportback g-tronin tapaan kaasukäyttöinen auto, joka kulkee niin biokaasulla kuin maakaasullakin. Sekä A4:ää että A3:a saa myös sedan-malleina, mutta kaasukäyttö on saatavilla ainoastaan A4 Avant -farmariin ja A3 Sportback -malliin.

Kun A3:ssa moottori on 1,5-litrainen, A4:ssä eteenpäin vievää voimaa tarjoaa 125 kilowattinen 2-litrainen TFSI-moottori.

Audi A4 Avant 40 g-tron S tronic koeajo

Kaasuautot vähissä

Audi on muiden konsernimerkkien, Volkswagenin, Skodan ja Seatin tavoin yksi niistä harvoista automerkeistä, jotka tällä hetkellä valmistavat kaasukäyttöisiä henkilöautoja. Volvo ja Mercedes-Benz ovat luopuneet kaasukäytöstä jo vuosia sitten. Audi on siis tällä hetkellä ainoa automerkki, joka tarjoaa kaasukäyttöä ”täytenä premiumina” A4 Avantin muodossa.

A4:n pohjan uumeniin on laitettu kaasutankit, joiden vetoisuus on 17,3 litraa kaasua. Bensiinisäiliön tilavuus on 7 litraa. Tällä yhdistelmällä pääsee yli 600 kilometriä kevyellä kaasupolkimen käytöllä. Kaasutankit on sijoitettu tavaratilan alle, joten ne syövät vähän tavaratilan kokoa, mutta samalla myös poissulkevat sen, että kaasukäyttöiset Audit olisi mahdollista saada nelivetoisena.

Audi A4 Avant 40 g-tron S tronic koeajo

Ekologista biokaasua tankkiin

Täytyy toki muistaa, että kun edullisella ja ekologisella kaasulla ajaa, väistämättä pyrkii siihen, että autoa tankkaisi aina, ennen kuin kaasu loppuu ja auto vaihtaa menoveden bensiinille. Tämä toki tarkoittaa sitä, että autoa joutuu tankkaamaan melko taajaan, mutta toisaalta lompakko kiittää, ja toisekseen, jos tankkaa kotimaista biokaasua, myös ympäristö kiittää.

Biokaasu on myös edullisempaa tankata kuin maakaasu. Koeajon aikana biokaasu maksoi 1,95 euroa kilolta, maakaasu 2,58 euroa kilolta. Gasumin nettisivujen mukaan biokaasun vertailuhinta bensiiniin on tällä hetkellä 1,25 euroa litralle, maakaasun kohdalla 1,654 euroa litralta.

Audi A4 Avant 40 g-tron S tronic koeajo

Ajettavuudeltaan premiumia myös

Ajettavuudeltaan Audi on myös täyttä premiumia. Ratin takana viihtyy, itse ratti on miellyttävästi muotoiltu ja mukavan tuntuinen, se välittää napakan ja tarkan ohjaustuntuman. Ohjaamossa viimeistely on laadukasta ja suunniteltu kuljettajaa ajatellen, johdonmukaisesti.

Maantiellä Audi on mukava ajaa, se menee suoraan ja siinä on sitä isomman auton premium-tuntua, mitä tämän hintaluokan autossa pitääkin olla. Alusta on napakka, siinä on sporttista tuntumaa, vaikkakin se on ihan aavistuksen pintakova.

Audi A4 Avant 40 g-tron S tronic koeajo

Kaupunkinopeuksissa ajettavuutta häiritsee eniten voimalinjan pienoinen viivyttely. Esimerkiksi risteykseen ajaessa voimalinjaan kohdistuvat kuormitusten muutokset – ensin kaasun löysääminen ja hidastaminen ja sen jälkeen taas kiihdyttäminen – aiheuttaa voimalinjaan viipyilyä. Mutta tämä on tuttua kaikille, jotka ovat olleet tekemisissä VW-konsernin kaksoiskytkinvaihteiston kanssa.

Kun Audin saisi vielä nelivetona, niin paketti olisi erittäin hyvin kasassa – ajettavuuden ja ekologisuuden suhteen, vaikkakin A4:n nykyinen versio alkaa olla jo elinkaarensa päässä. Teknisestihän tämän sukupolven Audi A4 on jo vuodelta 2016, ja siihen tehtiin vuonna 2019 perusteellinen kasvojen kohotus, jossa alkusukupolven ulkokuoresta ei jäänyt jäljelle oikeastaan mitään.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Audi

Kaikki koeajot

Uusimmat