Ajoneuvot Koeajo 12.3.2023

Koeajo: Dacia Jogger Hybrid – markkinoiden halvin seiskapaikkainen

Dacia Jogger HEV tuo halpisluokkaan hybridimallin, joka vakuuttaa laadullaan. Hyvää: hinta-laatu-suhde, viimeistelyn taso, kulutus Huonoa: vaihteiston ”huutaminen”

Jogger HEV on Dacian historian kallein automalli, sillä uutuus maksaa lähes 30 000 euroa. Vaikka hinta on merkille ennätyksellinen, on se silti pilkkahinta 7-paikkaisesta perheautosta hybriditekniikalla.

Hybriditekniikka on peräisin emokonserni Renaultilta ja Joggerin moottoria on tavattu Renaultin pienempien mallien voimanlähteenä. Samaa 140-hevosvoimaista myllyä tavataan mm. Capturin, Clion ja Arkanan keulilta.

Nyt tekniset innovaatiot tuodaan vauhdittamaan romanialaismerkin myyntiä. Sähköistys tulee tarpeeseen, sillä tähän saakka Dacia ei ole päässyt nauttimaan sähköisestä voimalinjasta. Toki mallistosta löytyy täyssähköinen Spring, mutta Suomeen saakka malli ei näillä näkymin ole tulossa.

1,6-litraisen ja 4-sylinterisen bensiinimoottorin ja kahden sähkömoottorin yhteispelillä voimanlähde kehittää yhteensä 140 hevosvoimaa. Vääntö on etenkin paperilla hulppea, sillä polttomoottori luovuttaa 144 Nm, jonka päälle lisätään sähkömoottorien 205 Nm. Sähköisiä voimanlähteitä on kaksi kappaletta, joista pienempi toimii starttimoottorina.

Koska kyseessä on täyshybridi, on sähköinen toimintamatka parin kilometrin luokkaa. Ajoakku on 1,2 kWh ja pelkällä sähköllä huristellaan siis hyvin satunnaisesti ja yhtään suurempi kaasunpainallus herättää bensiinimoottorin. Se puuttuu peliin pääasiassa huomaamatta.

Dacian mukaan Jogger HEV:lla voi ajella sähköisesti jopa 70 km/h vauhteja, mikäli kaasujalka pysyy kurissa. Käytännössä se tarkoittaa tilanteita, joissa jalka nostetaan kaasulta ja annetaan auton rullailla vapaasti.

Kulutus oli koeajolla kohdallaan, sillä luvattu 4,9 litran WLTP-kulutus toteutui desilitran tarkkuudella. Auton koko ja henkilökapasiteetti huomioiden kulutus on maltillista, eikä tavoitekulutukseen yltäminen vaatinut erityisiä ponnisteluja.

Sydämenä Renaultin monimutkainen moottori

Bensiinimoottorin ja kahden sähkömoottorin yhdistelmä on varsin monimutkainen kokonaisuus. Paketissa ei ole lainkaan kytkintä, vaan kompleksinen monitilavaihteisto. Erilaisia vaihdeyhdistelmiä on 15, mutta käyttäjän näkökulmasta homma toimii mutkattomasti. Peruutusvaihdetta laatikossa ei ole, sillä pakkihommat hoidetaan sähköllä.

Dacian konepellin alla on siis pitkälti sama moottori kuin Relluissa, mutta tehtaan mukaan siinä tapahtunut pientä hienosäätöä. Kuskin näkökulmasta se tarkoittaa sitä, että tekniikka ei ole hiottu yhtä pitkälle kuin Renaulteissa.

Selkeimmin haasteet näkyivät koeajopaikka toimineen Portugalin vuoristoteillä, joissa vaihteisto suoritti erikoisia manöövereja. Tasakaasulla ajettaessa Jogger nosti kierrokset tappiin ja huudatti konetta ikään kuin taikaiskusta. Tämä ei toki ole varsinainen ongelma, mutta hieman kummallista käytöstä.

Dacia on Jogger HEV:n ajettavuus on kunnossa ja alusta tukeva. Mukavuus kärsii pienellä lastilla hieman, sillä jousitus lienee viritetty kannattelemaan seitsenhenkisen perheen massaa. Toisaalta auto tuntuu jollain tapa jopa sporttiselta alustansa suhteen, mikä on luokka huomioiden hieman hupaisa ajatus.

Hybridimallinen Jogger on aina 7-paikkainen. Kaikki istuimet ylhäällä tavaratila jää 160 litraan. Moinen määrä ei päätä huimaa, mutta seiskapaikkaisena monesta asiasta joutuu tinkimään. Taaimmaisen rivin istuimet saa käännettyä toki alas, jolloin kontti kasvaa 565 litraan.

Suurin vahvuus on hinta

Jogger HEV:n suurin vahvuus on toki hinta. Se maksaa halvimmillaan 29 399 euroa, mikä on seiskapaikkaisesta perheautosta todella maltillinen hinta. Tässä hintaluokassa ei käytännössä ole kilpailijoita, sillä suurin osa maksaa tuplat Daciaan verrattuna. Siksi markkinoilla on varmasti mukavaa olla houkuttelemassa ostajia yksikseen.

Mutta ei Dacian hankintaa tarvitse edes perustella pelkällä hinnoittelulla, sillä kokonaisuutena se on varsin vakuuttava ja toimiva. Ulkokuorta on viilattu uusiksi ja enää auton kanssa ei tarvitse hävetä parkkihallissa ja rivarin pihassa.

Joggerista löytyy kaikki modernit mukavuudet: vakionopeudensäädin, digimittaristo ja keskikonsolin näyttö. Käsijarru on sähköinen ja käynnistys avaimeton. Sähköpenkkejä ei ole, eikä kuulemma tule. Sama pätee takakontin avausmekanismiin.

Dacia Jogger HEV on automalli, joka onnistuu lähes mahdottomassa tehtävässä. Se on laittanut yhteen kaksi asiaa, jotka ovat yleensä kaksi erillistä tuotetta: hyvän ja halvan. Samalla se onnistuu tekemään seitsemänpaikkaisesta autosta houkuttelevan näköisen tapauksen.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Dacia

Kaikki koeajot

Uusimmat