Hyundai Tucson

Ajoneuvot Koeajo 2.2.2021

Koeajo: Hyundai Tucson näyttää tietä koko mallistolle, ja uusi resepti vaikuttaa toimivalta

Korealaisilla on vauhti päällä, ja nyt päivitysvuorossa on katumaasturi Hyundai Tucson. Hyvää: muotoilu, laatuvaikutelma, tilat. Huonoa: nelivedon lisähinta, lataushybridi vasta myöhemmin.

Konan ja Santa Fen väliin mallistossa sovitettu Hyundai Tucson osoitti jo edellisen mallikierroksen aikana merkkejä mielenkiintoisuudesta, vaikka malli jäikin hiukan valmistajansa sen ajan muotoilutrendien väliin. Nyt neljännen polven auto ottaa vetovastuun uudesta muotokielestä.

Hyundai Tucson

Geometrinen abstraktio

Muotoilijat on päästetty isosti irti uuden Sensuous Sportiness -muotokielen myötä, joka näyttää paremmalta kuin kuulostaa. Terävät kulmat on viety monessa kohdin seuraavalle tasolle, ja sivuprofiililtaan uusi Tucson näyttääkin koostuvan erillisistä paloista. Auto ei keksi katumaasturisegmenttiä uudelleen, mutta pokkauksissa, taitteissa ja luonteessa ei ole säästelty. Kaikkia lopputulos ei miellytä, mutta Hyundailla on valittu mielenkiintoisempi tapa.

Uusi keulailme on jatkokehitelmä aiemmasta tyylistä, mutta lukuisine koloineen ja osin jemmattuine valoineen tulos on aidosti erottuva. Myös takana muotoilutehtäviin on lähdetty rohkeasti yksityiskohtia turhaan säästelemättä.

Hyundai Tucson

Räväköiden linjojen takana Tucson on kasvanut indeksikorotusten mukaan sentin tai pari joka suuntaan. Sisätilojen kerrotaan kuitenkin parantuneen uudistetun perusrakenteen ansiosta. Tavaratila on moottoriversiosta riippuen 546–620-litrainen. Maavaraa löytyy pienimmillään 170 mm.

Laatu edellä

Hyundai kehuu sisätilojen kehittyneen erityisesti laatuvaikutelman saralla. Etenkin etuistuimilta katsottuna Tucson tuntuukin loikanneen laatuvaikutelmassa ja muotoilussa yhden mallipolven yli. Premiumina itseään mainostavien kilpakumppaneiden puolelta on tosin lainattu myös mustasta ja harmaasta koostuvat värivaihtoehdot, mikä tuntuu turhan tylsältä. Takaistuimilla tilaa on hyvin. Lisää valoa saa tarvittaessa avattavalla panoraamalasikatolla.

Hyundai Tucson

Keskellä kojelautaa oleva kosketusnäyttö on perusmalleissa kooltaan kahdeksan tuumaa, ja varustetasojen myötä näyttö kasvaa 10,25-tuumaiseksi. Tarjolla on älypuhelinliitettävyyksien lisäksi Hyundain oma Bluelink-palvelukokonaisuus. Järjestelmä ei ole erityisen ällistyttävä mutta jäsennelty käyttökelpoisen selkeästi. Älypuhelimen langaton latauskolo on kallistettu ärsyttävästi väärään suuntaan.

Hyundai Tucson

Mittaristoksi valikoituu käytännössä aina 10,25-tuumainen värinäyttö, johon saa näkyville suurimman osan kaivatusta informaatiosta yhtä vilkaisua varten. Erityisesti paatuneita autoilijoita hymähdyttävät uudet kuutiomittarit, vaikka näkymää ei käyttäisikään. Premium-varustetasolla Tucson saa Kia Sportagesta tutun kuolleen kulman valvontajärjestelmän, johon kuuluu mittaristossa näkyvä takaviistokuva vilkkua käytettäessä.

Hyundai Tucson

Varustepuolella Tucson tuo mukanaan muitakin tuoreita ideoita. Listalta löytyy esimerkiksi kauko-ohjaimella tapahtuva etäkäynnistys ja auton ryömitys eteen- ja taaksepäin esimerkiksi ahtaita pysäköintitilanteita varten. Moottoritieavustin paketoi mukautuvan vakionopeudensäätimen ja kaistallapitoavustimen saman toiminnon piiriin.

Melkein aina sähköistettynä

Moottorivalikoimassa hallitsevat teemat ovat sähkö ja 1,6-litrainen polttomoottori. Vain hinnat alkaen bensiini- (27 990 euroa, 150 hv) ja dieselmallit (28 990 euroa, 115 hv) tulevat toimeen manuaalivaihteistolla ilman sähkölisiä. Muutoin malliversiot ovat vähintään kevythybridejä tai täyshybridejä, ja lataushybridi liittyy joukkoon myöhemmin tänä vuonna. Bensiinimoottoreissa nähdään ensimmäistä kertaa CVVD-venttiilinohjaus, jolla voidaan säätää venttiilien aukioloajan kestoa.

Hyundai Tucson

Kaikista sähköistetyistä malliversioista on tarjolla erikseen myös nelivetopainokset, mikä helpottanee Tucsonin ostajien pähkäilyä. Nelivedon hintaero etuvetoon on tosin merkittävät 4 000–5 000 euroa.

150 hevosvoiman bensiinimalli 48 voltin kevythybriditekniikalla piristettynä liikkuu arkiajossa riittävästi. Automaattivaihteistona on tuolloin seitsenpykäläinen kaksoiskytkinlaatikko. Sporttisempaa menoa löytyy 230 hevosvoiman täyshybridistä, joka 44 kilowatin sähkömoottorin ja kuusivaihteisen automaatin turvin on porukan vauhdikkain. Varsinais-Suomessa kurvaillulla koeajoreissulla myös kulutuslukemat pysyivät lupaavalla suunnalla.

Kauttaaltaan uusittu Tucson on vahva tulokas suositussa katumaasturisegmentissä, ja laaja voimalinjavalikoima auttanee merkkiä tavoitteissa. Samoja ideoita nähtäneen nopeasti myös muissa korealaiskonsernin malleissa.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Hyundai

Kaikki koeajot

Uusimmat