Koeajo: Jeep Wrangler 4xe tekee lasson latauskaapelista
Jeep Wrangler 4xe tuo klassikkomaasturin takaisin Suomen mallistoon, nyt lataushybridinä. Hyvää: sähköajon mahdollisuudet, asenne, muokattavuus. Huonoa: hermotuneisuus maantiellä.
Jeep Wrangler 4xe on koristeltu 80-vuotisjuhlamerkein, sillä alkuperäinen Willys MB saapui maailmansodan näyttämöille vuonna 1941. Kevyt nelivetoinen maastoajoneuvo avasi uusia alueita sodan jälkeenkin, sai lempinimen “jeep” ja johti lopulta omaan automerkkiin. Vaikka matka on ollut pitkä, Wrangler lienee kiistatta alkuperäisen jeepin suorin perillinen.
Nykypolven Wranglerilla on USA:ssa yllättävän laaja moottorivalikoima aina nelisylinterisestä veekasiin ja dieseliin. Meille auto palaa mallistoon lataushybridivaihtoehdon myötä.
Kevyt- ja lataushybridi
Kulmakivenä on kevythybriditekniikalla varustettu kaksilitrainen ahdettu bensiinimoottori. Akku tyhjänä kulutuslukemat pyörivät maantiellä yli kahdeksan litran, mikä ei kuitenkaan ole huono suoritus. Lataushybridivoimalinja muistuttaa itsestään eniten silloin, kun polttomoottoria tarvitaan kesken sähköajon.
Kahdeksanvaihteisen automaatin yhteyteen sijoitettu sähkömoottori korvaa perinteisen momentinmuuntimen. 107 kilowatin (145 hv) sähkömoottori riittää 245 newtonmetrin väännön ansiosta hyvin niin liikennevalolähtöihin kuin kevyeen maastoseikkailuunkin.
Kookas akusto on sijoitettu takapenkin alle. Niinpä tavaratila ja kahluusyvyys (76 cm) ovat ennallaan. Yhdellä latauksella pääsee tieverkon puolella noin 44 kilometriä. Lisämassaa sähköistyksestä kertyy noin 400 kg.
Latauksen huipputeho on 7,4 kW. Latauspistoke löytyy kuljettajan A-pilarin juuresta, ja kojelaudassa on näkyvät valot lataustilanteen kertomiseksi kauemmaksikin. Parhaimmillaan akun saa täyteen reilussa kahdessa tunnissa, suko-laitteella kestää yhdeksisen tuntia.
Muutamien painikkeiden lisäksi lataushybridiä hallinnoidaan kankeahkon Uconnect-tietoviihdejärjestelmän kautta. Mukavat istuimet ja riittävä määrä kahvoja sekä säilytyslokeroita tekevät ohjaamosta sympaattisen. Vain kankainen lattiaverhoilu särähtää muuten putsattavien materiaalien keskellä.
Maastossa äänettömästi
Maantieajossa voimavarat riittävät mainiosti, mutta varsinkin muljahteleva taka-akseli muistuttaa erillisrunkoisen auton juurista. Irrotettavista paneeleista koostuva katto tuo luonnon lähelle matkustamoa, joten moottoritienopeudet kannattaa jättää väliin. Lisää luontoilua kaipaavat voivat myös irrottaa ovet – perinteitä kunnioittaen.
Maastossa tarina on toinen. Sähköajo hitaalla nelivedolla on hauska kokemus, ja alustakin toimii tien ulkopuolella paremmin. Kaasupoljin on liikkeelle lähdettäessä turhan äkkinäinen, mikä tekee tarkasta ajosta rasittavaa. Hidas ohjaus puolestaan tarkoittaa veivaamista ajolinjan muutoksissa. Maavaraa löytyy 242 mm.
Rankempaan menoon lataushybridivoimalinja tarjoaa komean 637 Nm:n yhteisväännön. Jos kaipaa vielä enemmän, voi valita maastouskottavamman Rubicon-varustelun, jolloin vaihteisto, Danan akselit ja BF Goodrichin renkaat on suunniteltu elämään tien ulkopuolella.
Riippuu käyttäjästä ja käyttöprofiilista, onko osittaisesta sähkökäytöstä iloa Wranglerin tyyppisessä ajoneuvossa. 4xe on kuitenkin osoitus siitä, että uusklassista konseptiakin voi uudistaa ilman päälleliimaamisen tunnetta. USA:ssa hämmästellään, kuka tarvitsee arkisin sähköajoa ja viikonloppuisin maastokykyä. Suomessa valinnan varaa ei ole, sillä lataushybridi on Wranglerin keino palata markkinoille kohtuulliseen hintaan.