Ajoneuvot Koeajo 2.6.2022

Koeajo: Mercedes-Maybach GLS – 495147 euron ja 94 sentin edestä täyttä luksusta

Mercedes on herättänyt Maybach-luksusbrändin uuteen loistoon. Mercedes-Maybach GLS on saksalaisvalmistajan luksusmaasturi, jolle ei kovin montaa kilpailijaa maailmasta edes löydy. Hyvää: Komea ulkomuoto, viimeistely, hulppeat tilat, ajettavuus, matkustusmukavuus. Huonoa: Hinta.

Jos saisit käyttää autoon noin puoli miljoonaa euroa, valitsisitko tämän?

Mercedes-Maybach GLS on veroineen hieman alle puolen miljoonan euron auto – josta Suomen autoverotus vie toki valtiolle osan. Mutta ei takerruta siihen tässä yhteydessä sen enempää, todetaan vain, että Mercedes-Benz GLS:n hinnasta autoveron osuus on arviolta 215 297,94 euroa. Kaikista autoista menee valtiolle oma siivunsa, enemmän tai vähemmän.

Mitä kaikkea tarkalleen ottaen auton hinnalla, 495147 eurolla ja 94 sentillä oikein saa?

Överimäärä bling blingiä

Vajalla puolella miljoonalla saa mielettömän määrän bling blingiä, suomalaiseen silmään melkein överimäärän. Toki runsaasti ylellisyyttäkin, kuten jalopuuta, valkoista nahkaa ja miellyttävää matkantekoa ruhtinaallisissa tiloissa, voimakasta moottoria, ylipäätään paljon luksusta.

Mercedes-Maybach GLS:n ulkomuoto on täysin poikkeuksellinen, tällaista ei Suomessa joka päivä näe. Siinä on kaksivärinen erittäin huomiota herättävä maalaus, suurella kromimäärällä koristeltu keula, monipuolaiset suuret vanteet ja tietysti jykevä koko.

Maalipinta Mercedes-Maybach GLS:ssä on upea, maalipinta hivelee silmiä kun sen näkee livenä. Pysäyttävän hienoa maalausjälkeä ja toki hienoon hintaankin, kaksivärimaalaus Mercedes-Maybach GLS:ään maksaa hieman 23070 euroa. Erilaisia väriyhdistelmiä ja vaihtoehtoja tuohon rahaan on saatavilla useita, auton maahantuojan Vehon esillä olevaan autoon on valittu näyttävä kavansiitinsinisen ja high-tech hopean yhdistelmä.

Äänieristys alkaa renkaista

Peräti 23-tuumaiset monipuolaiset taotut hopean väriset vanteet sopivat hienosti väriyhdistelmään, eivätkä ne tuumakoostaan huolimatta näytä edes isoilta auton laajaan kylkipintaan suhteutettuna. Hintalappua vannesarjalla on 7910 euroa. Mercedes-Maybach GLS:n pelkän maalauksen ja vanteiden hinnalla saisi kaksi tavallista henkilöautoa.

Näyttävien vanteiden ympärille on kiedottu matalan melutason erikoisrenkaat. Renkaiden sisällä on vaahtomuovitäyte vaimentamassa rengasmelua. Tietysti. Mercedes-Maybach GLS:n kuuluu olla äänimaailmaltaankin täyttä luksusta ja se alkaa renkaista, asfaltin kohinan vaimentamisesta.

Auton muotoilu ja kromin suuri määrä kertoo kieltään siitä, että Mercedes-Maybach GLS on selkeästi suunniteltu Aasian, Lähi-idän, Venäjän sekä Usan markkinoille. Eikä ole sattumaa, että auton ensiesittely oli vuonna 2019 Kiinan Guangzhoun autonäyttelyssä.

Suomessa ja Pohjolassa tällaisen auton kysyntä ei ole kovin suurta, mutta maahantuojalla luonnollisesti uskotaan, että kyseinenkin yksilö menee kaupaksi, kun sellainen on maahan hankittu. Toisaalta, kuka haluaisi ostaa puolen miljoonan euron auton näkemättä sitä? Jotta tällaisen auton saa myytyä, se täytyy olla esille, tällaista ei tilata näkemättä. Veholta todetaan, että kiinnostusta kyseistä yksilöä kohtaan on ollut. Jos auto ei mene kaupaksi Suomessa, se menee varmasti kaupaksi Baltiassa, jossa Veholla on myös liiketoimintaa.

Luksusmaastureiden vaihtoehdot vähissä

Jos nimenomaan haluaa todellisen luksuskatumaasturin, ovat vaihtoehdot Maybach GLS:n lisäksi maailmasta kovin vähissä. Range Rover on saatavilla pitkällä akselivälillä ja myös nelipaikkaisena versiona, kuten myös Bentley Bentayga ja Rolls-Royce Cullinan. Vaihtoehdot Mercedes-Maybach GLS:lle ovat oikeastaan siinä.

Mercedes-Maybach GLS ei ole niin sanottu long wheelbase -malli, vaan tämä ylellinen yksilö on tehty Mercedes-Benz GLS:n koriin, josta on poistettu kolmas penkkirivi ja työnnetty takaistuimet tavaratilan suuntaan, jotta matkustajille saadaan enemmän tilaa.

Lisäksi Maybachin tunnusta kantava GLS on viimeistelty sisätiloiltaan, kuten hattuhyllyn osalta hyvin eri tavalla kuin GLS:n perusmalli. Tavaratila toki pienenee tällaisella ratkaisulla, jossa matkustamon tilaa kasvatetaan tavaratilan kustannuksella, mutta eihän tätä autoa osteta tavaratilan vuoksi. Jos tavaratilaa haluaa Mercedes-Maybach GLS:ssä hieman laajentaa, voi toki poistaa tilapäisesti takaistuinten välistä viinicoolerin. Valintakysymys sekin.

Mercedes-Maybach GLS:n saa tilattua tehtaalta perinteisellä kolmen istuttavalla sohvallakin, mutta tämä konfiguraatio tuskin on kovin suosittu kyseisen auton ostajakunnan keskuudessa.

Mieletön matkustamo

Jykevä krominen astinlauta työntyy tarjolle, kun auton ovenkahvaan tarttuu ja avaa takaoven. Normaalissa elämässähän tämän auton kohdalla auton oven olisi avaamassa autonkuljettaja. Ovien takaa matkustamosta avautuu hulppea tila, jossa kaksi muhkeaa First Class -erillisistuinta houkuttelemassa mukavaan matkantekoon.

Sen lisäksi, että sisätilat kyseisessä yksilössä on verhoiltu valkoisella nahalla, ne ovat todella avarat. Ensiluokkainen istuin tuntuu hyvältä ja monipuoliset säädöt saavat olon niissä todella mukavaksi. Istuimiin voi valita erilaisia hierontoja, jotka rentouttavat mukavasti. Mainittakoon, että auton erillisvarusteena tilattu nahkaverhoilu maksaa pelkästään reilu 42000 euroa. Mikäpä siinä on perusperheauton hintaisen nahkaverhoilun keskellä kelliessä. Nahkaverhoilu ei Mercedes-Maybach GLS:n tapauksessa tarkoita pelkästään istuinten verhoilua, vaan koko auton sisätilojen verhoilua, se on verhoiltu nahalla lähes kauttaaltaan.

Matkustaminen tässä autossa on nimenomaan se juttu. Kuljettaja ajaa sinne minne pitääkin, ja matkoihin kuluvan ajan voi käyttää takapenkillä hyödyksi jotenkin toisin. Kuten vaikka lepäämällä tai rentoutumalla. Tai katsomalla auton tietoviihdejärjestelmästä päivän polttavimmat uutiset. Mitä isot johtajat nyt Mercedes-Maybachin takamatkustamossa ikinä tekevätkään?

Maybachin historia ulottuu 1900-luvun alkuun

Maybach, jonka historia ulottuu 1900-luvun alkuvuosiin, on alusta alkaen ollut luksusautovalmistaja – niin matkustajan kuin kuljettajankin näkökulmasta. Merkki on ollut 1960-luvulta saakka Daimlerin omistuksessa ja 2000-luvun alussa Mercedeksiä valmistava Daimler palautti sen omaksi merkikseen. Syntyi mallit Maybach 57 ja 62, jotka eivät kuitenkaan lyöneet läpi, ehkä osittain myös siksi, että auto piti käydä tilaamassa tehtaalta erikseen.

Nyt kun Mercedes-Maybach -mallit on tuotu lähemmäs niiden kiireistä ostajakuntaa, ne myös puhuttelevat niiden ostajia enemmän. GLS-mallin lisäksi tarjolla on Mercedes-Maybach S-malli.

Kuljettajan näkökulmasta Mercedes-Maybach GLS on myös silkkaa nautintoa. Starttinappulan painallus antaa pientä esimakua siitä, mitä tuleman pitää. V8-moottori herää eloon päästäen ilmoille vaimean murahduksen.

Lähes 1000 newtonmetriä vääntöä

Vaikka auton moottorin päällä ei ole Mercedeksen AMG-versioiden tapaan signeerattua laattaa kertomassa siitä, kuka moottorin on koonnut, se tulee samalta moottoritehtaalta, kuin Mercedeksen AMG-moottoritkin. Auton tuulilasiin liimattu tarra ohjeistaa, aivan kuten AMG-malleissakin, että millaista ajokäyttäytymistä moottorille sallitaan ensimmäisten 1500 kilometrin ajan. Autolla ei saa muun muassa sisäänajon aikana ajaa yli 140 kilometrin tuntinopeutta, kick down -toimintoa ei saa käyttää, moottorijarrutusta ei saa käyttää käsin vaihtaen.

Mercedes-Maybach GLS:n tuplaturboin varustettu moottori tarjoilee 410 kilowattia (557 hevosvoimaa) tehoa ja vääntöä 730 newtonmetriä. AMG-version vastaavat arvot ovat 450 kilowattia (612 hv) ja 850 newtonmetriä vääntöä.

Voimalinjasta löytyy myös 48-volttinen kevythybriditekniikka, joka antaa 16 kilowattia (22 hv) lisää tehoa, ja kokonaisvääntöä parhaimmillaan peräti 980 newtonmetriä.

Huima kiihtyvyys!

Tällä kyseisellä yksilöllä sisäänajot on jo ajettu, joten pieni kokeilu on paikallaan. Nelilitrainen tublaturboin varustettu voimanlähde herää todella eloon, kun kaasun runttaa pohjaan. Moottori kiskoo lähes 3500 kiloa painavaa vaunua sillä tavalla eteenpäin, että meno on kuin moukarihäkissä. Nollasta sataan kiirehditään peräti 4,9 sekunnissa! Repivästä menosta huolimatta Mercedes-Maybach GLS on äänimaailmaltaan kuitenkin todella hienostunut, niinkuin auton luonteeseen kuuluukin.

Auton alusta nielee tien epätasaisuudet todella tarkkaan eikä iso ja painava auto kallistele mutkissa mahdottomasti. Jos Mercedes-Maybach GLS on jollekin märkä päiväuni, auton kuljettajalle tämä on täydellinen työpaikka.

Takaosaston matkustajan näkökulmasta, johon tämä auto on varsinaisesti tehty, Mercedes-Maybach on täyttä luksusta – fiilikseltään, kokonaisuutena. Rolls-Roycella ja Bentleyllä perinteet velvoittavat tarjoamaan pohjatonta ylellisyyttä. Mercedes-Maybach GLS pärjää niiden kanssa kuitenkin erinomaisesti, jopa paremmin. Vaikka Mercedes-Maybach GLS edustaa myös bling bling osastoa, se ei ole läheskään niin konservatiivinen kuin kilpailijansa. Siksi se sopiikin erinomaisesti tähän edustusautojen kategoriaan, nuoremman polven johtajille.

Ja mitä tulee auton hintaan, Mercedes-Maybach GLS:n seuraajasta on esitelty jo sähköinen konseptiauto. Sen tullessa markkinoille, hinnasta putoaa Suomessakin rutkasi pois autoveroa.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat