10.11.2022

Koeajo: Nissan X-Trail muuttui maasturimaisempaan suuntaan ja liikkuu sähkömoottoreiden voimin

Kuva Eetu Kokkonen
Nissan X-Trail

Nissan X-Trail on ottanut askeleen kohti juuriaan, paitsi voimalinjojen osalta. Hyvää: voimalinja, käytettävyys. Huonoa: takaistuinmukavuus, jarrutuntuma yhden polkimen ajotilassa.

Nissan X-Trail on japanilaisvalmistajan kookkain auto Euroopan markkinoilla – siis Qashqaita luokkaa isompi katumaasturi, jonka saa viisi- tai seitsenpaikkaisena. Edeltävän sukupolven X-Trail oli eräänlainen syrjähyppy crossover-suuntaan, mutta nyt Nissan haluaa tavoitella kahden ensimmäisen sukupolven asiakkaita, joten auto on muotoiltu jälleen maasturimaisemmaksi.

Nissan X-Trail

Akseliväli on uudesta perusrakenteesta huolimatta pysynyt samana. Kori on 10 mm lyhyempi, kun taas leveyttä on tullut lisää 20 mm ja korkeutta 15 mm. Renkaat ovat joko 19- tai 20-tuumaiset, ja maavaraa kertyy mallista riippuen 195–210 millimetriä.

Nissan X-Trail

Tekna+ -varustellussa koeajoyksilössä oranssihtavat nahkapenkit luovat erinomaisen ensituntuman – sähkösäätöisen istuimen saa helposti hyvään asentoon, ja pintamateriaalit ovat miellyttävän pehmeät. Kuljettajan oltavat on muutenkin kunnossa, Nissanin tapaan tärkeimmät toiminnot löytyvät fyysisten painikkeiden takaa ja pääntilaakin on vähintään riittävästi.

Myös toisella istuinrivillä on kiitettävästi tilaa, mutta istuimen muotoilun johdosta reisituki jää vajaaksi jo keskimittaisella aikuisella. Kaksi aikuista viihtyy silti pidempiäkin matkoja hyvin, ja väliin voi ujuttaa myös pienikokoisemman kolmannen matkustajan, jonka mahtumista helpottaa kardaanitunnelin puuttuminen.

Kolmas istuinrivi (jota ei saa etuvetoisen e-Power -voimalinjan yhteyteen) on tarkoitettu käytännössä vain nuorimmille lapsille, ja heitäkin varten keskirivin istuimia täytyy liikuttaa eteenpäin – mikä luonnollisesti rokottaa jalkatiloja sieltä päästä. Auton käytettävyyttä parantavat miltei suoraan kulmaan ”qashqaimaisesti” aukeavat takaovet.

Kolmas istuinrivi (jota ei muuten saa etuvetoisen e-Power voimalinjan yhteyteen) on kuitenkin tarkoitettu käytännössä vain nuorimmille lapsille, ja heillekin keskirivin istuimia täytyy liikuttaa pituussuunnassa eteenpäin – joka luonnollisesti rokottaa jalkatiloja sieltä päästä. Auton käytettävyyttä parantaa 85 asteen kulmaan aukeavat takaovet.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vain bensan voimin

Etuvetoisessa e-Powerissa 1,5-litrainen kolmisylinterinen bensiinimoottori ruokkii etuakselilla sijaitsevaa sähkömoottoria 150 kilowatin (204 hevosvoiman) teholla. Sähkömoottorin teho on sama kuin polttomoottorissa, ja vääntöä on tarjolla 330 newtonmetriä. Yhdistetyksi WLTP-kulutukseksi ilmoitetaan 5,8–5,9 litraa sadalla.

Nissan X-Trail

Qashqaista poiketen X-Trail e-Powerin saa myös nelivetoisena e-4orce-mallina, jollaisen koeajoimme. Voimalinjassa yhdistyy sama bensiinimoottori kuin etuvetoisessa e-Power-mallissa, mutta sähkömoottoreita on kummallakin akselilla. Etumoottorin teho on sama kuin etuvetoisessakin, ja taka-akselille sijoitetussa 100 kW (136 hv). Torque-vectoring järjestelmä mahdollistaa jokaisen pyörän vedon tarkan säätämisen, minkä pitäisi parantaa maasto-ominaisuuksia. Nelivetoisen version WLTP-kulutus on 6,3–6,5 l/100 km.

Nissan X-Trail
Nissanin mittaristo on selkeä, ja tarvittavat infot tarjoava.

Erikoista nelivetomallissa on se, ettei Nissan ilmoita sille hetkellistä huipputeholukemaa, mutta mainitsee sähkömoottorien pystyvän tarvittaessa toimimaan polttomoottorin huippulukemia tehokkaammin, mikäli akussa on tarpeeksi virtaa. Sähkömoottoreita voidaan siis ruokkia tarvittaessa samanaikaisesti polttomoottorin tuottamalla ja akkuun varastoidulla energialla.

Nissan X-Trail
Navigointijärjestelmän ajo-ohjeet olivat välillä "mielenkiintoisia".

Sähkömoottoreilla liikkuvien mallien lisäksi tarjolla on 1,5-litraisella turbomoottorilla varustettu kevythybridi portaattomalla CVT-vaihteistolla. Kevythybridimalli on aina etuvetoinen, ja sen tehoksi kerrotaan 120 kW (163 hv). Vääntöä löytyy 300 Nm, ja WLTP-kulutus liikkuu välillä 7,1–7,4 l/100 km.

Sähkömoottoreista huolimatta voimalinja ei ole vastaavuudeltaan aivan sähköautojen tasolla.

Nelivedolle odotetaan suosiota

Qashqai e-Power -mallin tapaan X-Trail e-4orce toimii sulavasti. Liikkeellelähdöt ovat aina pehmeitä ja kiihtyvyys tasaista kuin sähköautolla konsanaan. Monissa sähköautoissa esiintyvää terävämpää kulkupuolta pienissä nopeuksissa ei ole tarjolla, mutta sama piirre koskee myös Nissanin oikeasti sähkön voimin kulkevia autoja.

Nissan X-Trail
Ajotilarullasta voi aktivoida esimerkiksi off-road -ajotilan.

Pienissä nopeuksissa rullattaessa bensakoneen ääni kantautuu ohjaamoon hyvin vaimeana, ja kun akussa on tarpeeksi varausta, polttomoottori pysyy sammutettuna kuten hybrideissä yleensäkin. Kovemmassa vedätyksessä bensiinimoottori joutuu kuitenkin tekemään urakalla töitä saadakseen tuotettua sähkömoottoreille niiden tarvitsemaa virtaa, ja tämä kuuluu ohjaamoon pölynimurimaisena mekkalana. Ensivaikutelmalta moottori ei ole kuitenkaan yhtä meluisa ja herkkä huutamaan kuin monet kilpailijamerkki Toyotan hybrideistä.

Nissan X-Trail

Pienissä nopeuksissa tehty kaasunpainallus aiheuttaa kuitenkin pientä vinkumista. Kyseinen ominaisuus saattoi kuitenkin olla vain koeajoyksilön ongelma, ja palaamme tähän kotimaan koeajon yhteydessä.

Nissan X-Trail

Kokonaisuutena X-Trailin ajettavuus ei ensituntumalta ole yhtä viimeistellyllä tasolla kuin erinomaisessa nykypolven Qashqaissa. Alusta tuntuu alhaisessa vauhdissa kovalta ja jäykältä, mutta nopeuden kohotessa se kuitenkin ottaa hienosti vastaan isommatkin töyssyt kohtuudella, ja ennen kaikkea ilman minkäänlaisia kolinoita tai nitinöitä.

Nissan X-Trail

Ohjaus- ja poljintuntumat ovat muuten hyvällä tolalla, mutta yhden polkimen ajotilassa jarrutuntuma muuttuu merkittävästi huonommaksi.

Ensikoeajolla autoilla käytiin myös helpohkolla maastoradalla. Parilla simppelillä rastilla ei auton maastokykyisyydestä saanut merkittävästi irti – etenkään ilman vertailukohtia ­– mutta mainitsemisen arvoista on, että nelivetoinen voimalinja piti lupausten mukaisesti kaikki pyörät jatkuvasti pyörimässä, vaikka ne olisivat olleet ilmassa.

Nissan X-Trail
Torque vectoring -järjestelmän ansiosta myös ilmassa oleva pyörä saa voimaa käyttöönsä.

Tarkempiin havaintoihin ajettavuudesta palataan myöhemmin pidemmän kotimaan koeajon yhteydessä.

Uuden X-Trailin asiakastoimitukset alkavat joulukuussa. Edullisin vaihtoehto mallistossa on kevythybridi, jonka hinta alkaa 41 800 eurosta. Etuvetoisen e-Powerin saa halvimmillaan 45 300 eurolla ja suosituimmaksi povatun nelivetoisen e-4orcen 51 800 eurolla.

Teksti ja kuvat: Eetu Kokkonen

Lisää aiheesta

Nissan X-Trail e-Power e-4ORCE

Hinta alkaen

51 800 €

Moottori

Hybridi bensiinimoottori 1 447-1 497 cm3, 4 sylinteriä, ahdin, ei vaihteistoa, neliveto.

Teho

157 kW (210 hv), 4600 r/min

Vääntö

330 Nm (2400–4400 r/min)

Vääntö

330 Nm (2400–4400 r/min)

Hybridijärjestelmän yhteisteho

Ei ilmoitettu kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,2 s

Huippunopeus

180 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 6,7 (yhd.)

CO2-päästöt

152 g/km

Mitat

pituus 4680 mm, leveys 1840 mm, korkeus 1725 mm, akseliväli 2705 mm
Tavaratila: 485–1298 l
Omamassa: 1961–2024 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1650 / 750 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

Takuu 3 vuotta / 100 000 km.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat