Ajoneuvot | Koeajo | Moottoripyörät | 30.1.2020

Koeajo: Toimivaa yksinkertaisuutta – Yamaha MT-03

Uudistuksen yhteydessä Yamaha MT-03:n perusrakenne pysyy samana, mutta muutoksia kokevat moottorin tiukemman päästöluokituksen ohella ulkonäkö, ergonomia ja jousitus. Hyvää: ominaisuuksien hyvä -balanssi, helppo hallittavuus, hinta. Huonoa: liian pienikokoinen isoille kuljettajille.

Jaa artikkeli

Yamaha MT-03 tarjoaa A2-kortilliselle kuljettajalle kompaktin vaihtoehdon edulliseen hintaan. Matalan istuinkorkeuden ja tiiviiden ulkomittojen vuoksi pyörä sopii parhaiten keski- tai pienikokoiselle kuljettajalle. Isokokoisemmille Yamahan isommasta MT-07-mallista kuristettu A2-malli on parempi vaihtoehto.

Yamaha MT-03

Parannettu ergonomia

Ajoasentoa on muokattu nostamalla ohjaustankoa ja tuomalla se lähemmäs kuljettajaa. Lyhyt mutta leveä tankki antaa vaikutelman kokoaan isommasta pyörästä. Tankin sivut on muotoiltu niin, että 180-senttisen kuljettajan polvet mahtuvat juuri ja juuri tankin syvennyksiin. Hallintalaitteet on sijoitettu ergonomisesti oikein, ja mittaristo on luettavuudeltaan selkeä.

Yamaha MT-03

 

Moottori vetää nykimättä alakierroksilta alkaen, mutta pienen iskutilavuuden takia voimaa saadaan aikaan vasta suuremmilla kierroksilla. Kiihdytyksissä moottori ei tunnu panevan pahakseen, jos kuljettaja antaa kierroslukumittarin neulan kiivetä lähelle punarajaa. Lyhyiden välitysten ja kierrosluonteisuuden takia vaihteita saa käyttää ahkerasti, erityisesti jos haluaa edetä urheilullisen vauhdikkaasti. Lyhyen akselivälin ja alhaisen massan ansiosta pyörä taittuu mutkiin kevyesti, ja ajolinjan muutos jopa kesken mutkan on helppoa.

Kilpailijoitaan edullisempi

Jarrujen rakenne on yksinkertainen, mutta teholtaan hidastimet ovat riittävät. Tehokkaatkin jarrutukset onnistuvat käyttämällä vain kahta sormea jarrukahvalla. ABS-järjestelmä on perinteistä mallia, eli se ei huomioi pyörän sivuttaiskallistusta. Uusi tukevampi etujousitus antaa hyvin palautetta kuljettajalle. Takajousituksen uudet säädöt ovat tasapainossa etujousituksen ominaisuuksien kanssa.

Yamaha MT-03

Kulutukseksi ilmoitetaan 3,8 litraa sadalla. Koeajossa päästiin jopa pari desiä ilmoitetun kulutuksen alle, joten tankillisella voi ajaa helposti 350 kilometriä.

6 651 euron hinnallaan MT-03 on edullisempi kuin pääkilpailijansa KTM 390 Duke, Kawasaki Z 400 ja Honda CB 500 F. Aloittelevalle kuljettajalle Yamaha on helppo vaihtoehto ajotaitojen opetteluun ja kehittämiseen. Varusteiltaan pyörä edustaa perustasoa, eikä esimerkiksi hintaa nostavia sähköisiä ajoavustimia ole. Yamahan vahvuutena on ominaisuuksien tasaisuus. Ajo-ominaisuudet, jarrut ja jousitus ovat hyvin tasapainossa suorituskyvyn kanssa, eikä pyörä pääse yllättämään kuljettajaansa.

Jaa artikkeli

Keskustelu